Ο Μουσάραφ θα «αλλάξει» τα στρατιωτικά ρούχα του;

Ο Μουσάραφ θα «αλλάξει» τα στρατιωτικά ρούχα του;

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Την πρόθεση του Περβέζ Μουσάραφ να απεκδυθεί την ιδιότητα του στρατηγού αλλά να παραμείνει πρόεδρος του Πακιστάν διατύπωσε χθες στενός συνεργάτης του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο επί οκταετία δικτάτορας θα επιχειρήσει να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας του, αν και με ψαλιδισμένες εξουσίες.

«Περιμένουμε ότι μετά τη διαδικασία επανεκλογής του τον ερχόμενο μήνα και με τη βοήθεια του Θεού, ο στρατηγός Μουσάραφ θα ορκιστεί πολιτικός πρόεδρος πριν από τις 15 Νοεμβρίου» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ενωσης.

Σενάριο της επόμενης ημέρας

Το σενάριο που κυκλοφορεί ευρέως για την επόμενη ημέρα στο Πακιστάν έχει να κάνει με την εκλογή του Μουσάραφ στις προεδρικές του Οκτωβρίου και τη συγκυβέρνηση με την Μπεναζίρ Μπούτο. Η Μπούτο, που ζει στην εξορία, έχει αναγγείλει ότι θα επιστρέψει στο Πακιστάν στις 18 Οκτωβρίου. Μεταξύ των δύο εξορίστων Πακιστανών πολιτικών (Μπεναζίρ Μπούτο, Ναβάζ Σαρίφ), το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζεται να πριμοδοτεί την Μπούτο.

Η Μπούτο, που έχει υπάρξει δύο φορές πρωθυπουργός, ίσως αναλάβει εκ νέου το αξίωμα αυτό, με τον Μουσάραφ στην προεδρία.

Κατά της υποψηφιότητας

Οταν ανέβηκε στην εξουσία με πραξικόπημα το 1999, ο Μουσάραφ βρήκε γόνιμο έδαφος διαμαρτυρίας εναντίον των διεφθαρμένων πολιτικών που βρίσκονταν ώς τότε στην κυβέρνηση. Τώρα, η επανεκλογή του αντιμετωπίζεται με καχυποψία μεταξύ άλλων από το Ανώτατο Δικαστήριο, του οποίου τον πρόεδρο ο στρατηγός πρόσφατα απέλυσε. Το δικαστήριο εξετάζει ενστάσεις για την ακύρωση της υποψηφιότητας του Μουσάραφ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Πακιστάν διαμαρτυρήθηκε χθες έντονα προς την Ινδία, για την τουριστική αξιοποίηση, από μέρους των ινδικών αρχών, εδαφών αμφισβητούμενης κυριαρχίας. Η Ινδία επέτρεψε τα τουριστικά ταξίδια στον παγετώνα του Σιατσέν, που βρίσκεται στα 6.100 μέτρα υψόμετρο, στην περιοχή του Κασμίρ. Χιλιάδες Ινδοί και Πακιστανοί στρατιώτες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι στην περιοχή από το 1984, όταν κατελήφθη από την Ινδία – αν και περισσότεροι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των αμφιλόξενων συνθηκών παρά από πυρά εχθρού. Οι εντάσεις στις σχέσεις των δύο γειτόνων βρίσκονται σε ύφεση τα τελευταία τριάμισι χρόνια, που διαρκεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή