Ο Μπους αντικαθιστά τον Γκονζάλες

Ο Μπους αντικαθιστά τον Γκονζάλες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διορισμό του πρώην ομοσπονδιακού δικαστή, Μάικλ Μιουκέισι στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναμενόταν να ανακοινώσει αργά χθες το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Σε αντίθεση με τον Αλμπέρτο Γκονζάλες, τον οποίο και θα αντικαταστήσει εφόσον η Γερουσία εγκρίνει τον διορισμό του, ο κ. Μιουκέισι δεν ανήκει στον κύκλο των έμπιστων ανθρώπων του Αμερικανού προέδρου, πλην όμως, φέρεται να πληροί τις προϋποθέσεις που είχαν εξαρχής τεθεί από τον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για δικαστικό με εμπειρία σε δίκες τρομοκρατών και επιπλέον σεβαστό στους κύκλους των Δημοκρατικών, γεγονός που ενδεχομένως να συνεπάγεται την αποφυγή νέας αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου Μπους και της Γερουσίας.

Ηδη, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών από τη Νέα Υόρκη, Τσαρλς Σούμερ, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στη μάχη για την αποκαθήλωση του κ. Γκονζάλες από το υπουργείο Δικαιοσύνης, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Μιουκέισι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παράταξή του επιθυμεί να αποφύγει το άνοιγμα ενός ακόμα μετώπου με τον πρόεδρο Μπους. «Μολονότι συντηρητικός, ο κ. Μιουκέισι είναι ο υποψήφιος για τον οποίο η διατήρηση της έννομης τάξης αποτελεί προτεραιότητα και επιπλέον έχει τηρήσει αποστάσεις από τον Λευκό Οίκο», τόνισε ο κ. Σούμερ. Πάντως, οι πολέμιοι του προέδρου Μπους εξετάζουν την υποψηφιότητα του κ. Μιουκέισι ανατρέχοντας στις μεγάλες δίκες των οποίων προήδρευσε στο πρόσφατο παρελθόν και κυρίως στην εκδίκαση της υπόθεσης του Αμερικανού υπηκόου, Χοσέ Παντίλα, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα. Αν και ο κ. Μιουκέισι είχε στηρίξει τον Λευκό Οίκο, κρίνοντας ότι ο κατηγορούμενος μπορούσε να κρατηθεί ως αιχμάλωτος πολέμου – απόφαση που απερρίφθη από το εφετείο – εντούτοις είχε αντιτεθεί στην κυβέρνηση Μπους, υπογραμμίζοντας ότι ο Παντίλα δικαιούτο νομικής συμβουλής. Αρκετά στελέχη των Δημοκρατικών θεωρούν ότι ο κ. Μιουκέισι απέδειξε κατά τη διάρκεια της δίκης του Χοσέ Παντίλα ότι δεν επηρεάζεται από τον Λευκό Οίκο και ως εκ τούτου μπορεί να χειριστεί αμερόληπτα τις ακροάσεις αναφορικά με τις απολύσεις ομοσπονδιακών εισαγγελέων από τον προκάτοχό του, Γκονζάλες.

Ο 66χρονος κ. Μιουκέισι διετέλεσε επί δεκαεννέα χρόνια ομοσπονδιακός δικαστής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και συγκαταλέγεται στους ανώτατους συμβούλους του υποψήφιου για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Ρούντολφ Τζουλιάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή