Οι Πράσινοι… λησμόνησαν τη ρεαλιστική γραμμή Φίσερ

Οι Πράσινοι… λησμόνησαν τη ρεαλιστική γραμμή Φίσερ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Απομακρύνονται οι Πράσινοι της Γερμανίας από τη ρεαλιστική πολιτική, που είχε χαράξει ο ηγέτης τους, Γιόσκα Φίσερ, ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ· η εξέλιξη δεν αποκλείεται να στοιχίσει στο κόμμα μελλοντική συμμετοχή του σε συμμαχική κυβέρνηση, καθιστώντας το αφερέγγυο εταίρο. Στο συνέδριο του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στο Γκέτινγκεν το Σαββατοκύριακο, η βάση απέρριψε εισήγηση της ηγεσίας για παράταση της αποστολής στο Αφγανιστάν, ενώ στην επιφάνεια αναδύθηκαν όλες οι παιδικές ασθένειες των Πρασίνων: έλλειψη πραγματισμού, μεγάλα λόγια, αντιαμερικανισμός, σύμφωνα με χθεσινή ανάλυση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Οψιμος αντιαμερικανισμός

Η έγκυρη επιθεώρηση εκτιμά ότι η εγκατάλειψη της πολιτικής του κοκκινοπράσινου κυβερνητικού συνασπισμού Σρέντερ ακυρώνει την κεντρώα στροφή του κόμματος εδώ και μία δεκαετία, ειδικά σε ζητήματα όπως οι αποστολές του ΟΗΕ και θέτει σε αμφισβήτηση την προοπτική συνεργασίας με τους σοσιαλδημοκράτες μετά τις προσεχείς εκλογές. Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί η αδυναμία της ηγεσίας των Πρασίνων να περάσουν την άποψή τους στα μέλη του κόμματος.

Αυτό που ενοχλεί μερίδα της κοινής γνώμης είναι ο όψιμος αντιαμερικανισμός των Πρασίνων τώρα που ξανάγινε της μόδας εσχάτως. Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνουν οι αναλυτές, είναι πιο έντιμη η στάση του κόμματος της Αριστεράς, που υποστηρίζει σταθερά και χωρίς όρους την άμεση και κατηγορηματική απόσυρση της Μπούντεσβερ από το Αφγανιστάν.

Εξαιρετικά σκληρή κριτική για τη στάση τους δέχονται τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας των Πρασίνων, που «κοιτούν αριστερά, αλλά ενεργούν δεξιά».

Στο στόχαστρο βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιούργκεν Τριτίν, ο οποίος εμφανίστηκε ανίκανος να ελέγξει το κόμμα του. «Ισως συμφέρει το κόμμα η ταύτιση με τον αριστερό πασιφισμό στις διαδηλώσεις ειρήνης.

Το εγκώμιο του αριστερού ηγέτη, Οσκαρ Λαφοντέν, για την απόφαση μάλλον δεν προσθέτει κάτι στην εσωτερική πολιτική», τονίζει το Spiegel.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή