Περίθαλψη για όλους προτείνει η Κλίντον

Περίθαλψη για όλους προτείνει η Κλίντον

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Φιλόδοξο πρόγραμμα, με στόχο τη ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ παρουσίασε η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον. Σύμφωνα με τις προτάσεις της κ. Κλίντον, η υλοποίηση των οποίων θα κοστίσει περίπου 110 δισ. δολάρια, κάθε Αμερικανός θα υποχρεούται να διαθέτει ιατρική ασφάλιση και να εισφέρει στον ομοσπονδιακό κορβανά.

Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια της κ. Κλίντον να εισάγει εθνικό πρόγραμμα υγειονομικής κάλυψης, αφού η πρώτη απόπειρα το 1994 απέτυχε παταγωδώς. Η πρώην πρώτη κυρία ισχυρίζεται ότι διδάχθηκε από την αποτυχία της, έχοντας επιλέξει απλούστερο και πιο οικονομικό σχέδιο.

«Ο ασφαλισμένος έχει περισσότερες επιλογές και μπορεί έτσι να συμβάλει στη μείωση του κόστους της ασφάλισής του. Αν σας αρέσει το πρόγραμμά σας, το διατηρείτε. Αν είστε ένας από τα δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανών χωρίς ιατρική ασφάλιση ή δεν σας αρέσει η σημερινή σας ασφάλιση, θα μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ πολλών προγραμμάτων, για την πληρωμή των οποίων θα εξασφαλίσετε φοροελαφρύνσεις», λέει η Νίρα Τάντεν, στενή σύμβουλος της κ. Κλίντον.

Στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος έχουν, όμως, εκφράσει ανησυχίες για το μεγάλο κόστος των σχεδίων της πρώην πρώτης κυρίας, με τον αντίπαλό της, Μπάρακ Ομπάμα να εκτιμά ότι το σχέδιο θα επιβαρύνει τις χαμηλόμισθες οικογένειες, εφόσον το κόστος ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης θα παραμείνει το ίδιο.

Το σχέδιο της κ. Κλίντον βασίζεται στο υπάρχον σύστημα κάλυψης. Οσοι διαθέτουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη από την εργασία τους, θα συνεχίσουν με αυτήν, ενώ οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους εργαζομένους τους ή να συνεισφέρουν σε ομοσπονδιακό πρόγραμμα, με στόχο την κάλυψη των ανασφάλιστων.

Συνεργάτες της κ. Κλίντον δήλωναν ότι θα προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου προγράμματος, όπως την κατάργηση ορισμένων φοροαπαλλαγών της κυβέρνησης Μπους για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 250.000 δολαρίων. Την ίδια ώρα, ο έτερος διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών, Τζον Εντουαρντς, πρότεινε την κατάργηση όλων των φοροελαφρύνσεων υπέρ των υψηλόμισθων, ώστε να χρηματοδοτηθεί το δικό του πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή