Στο στόχαστρο τρομοκρατών βρίσκεται η Δανία

Στο στόχαστρο τρομοκρατών βρίσκεται η Δανία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας βρίσκεται η μικρή Δανία, σύμφωνα με στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. «Αν και προλάβαμε μία τρομοκρατική επίθεση, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη Δανία και το εξωτερικό, που έχουν την ικανότητα, την πρόθεση και τα μέσα για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δανία», είπε ο Γιάκομπ Σαρφ, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας.

Συνέλαβαν οκτώ

Οι αμερικανικές αρχές βοήθησαν τις δανέζικες διωκτικές υπηρεσίες στον εντοπισμό των οκτώ υπόπτων, που τελικά συνελήφθησαν, χάρη σε υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με το Πακιστάν. Η υπόθεση του δικτύου στη Δανία αποκαλύπτει την αλληλεπίδραση μεταξύ ξένων υποκινητών και τοπικών πυρήνων. Η χώρα έγινε στόχος της ισλαμικής τρομοκρατίας, δύο χρόνια αφότου συντηρητική εφημερίδα δημοσίευσε αμφιλεγόμενες γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ. Στο εσωτερικό της χώρας, τα παιδιά μουσουλμάνων μεταναστών καταγγέλλουν διακρίσεις εις βάρος τους στην αγορά εργασίας και προβλήματα ενσωμάτωσης.

Ο κ. Σαρφ διαχωρίζει, όμως, τις ανεξάρτητες τρομοκρατικές ομάδες, που αντλούν την έμπνευσή τους από την ιδεολογία της Αλ Κάιντα, από οργανωμένα από το εξωτερικό τρομοκρατικά σχέδια. Το σχέδιο τοποθέτησης βομβών στην Κοπεγχάγη ανήκε σαφώς στη δεύτερη κατηγορία. «Δεν υπονοώ ότι υπήρχε απευθείας τηλεφωνική επαφή με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, αλλά ότι ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα έχουν την ικανότητα να διευθύνουν επιχειρήσεις στην Ευρώπη, από τις βάσεις τους σε Αφγανιστάν και Πακιστάν», λέει ο κ. Σαρφ.

Η υπόθεση υπογραμμίζει, όμως, τη δύσκολη συνύπαρξη μυστικών υπηρεσιών και εισαγγελικών αρχών. Από τους οκτώ συλληφθέντες, οι αρχές απελευθέρωσαν άμεσα τους έξι, προκαλώντας αρνητικά σχόλια για την αξιοπιστία των αποδεικτικών στοιχείων και την ικανότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει καταδίκες. «Χειραγωγούν το κοινό και τον Τύπο, δίνοντας την εντύπωση ότι έχουν αδιάσειστα στοιχεία σε βάρος των υπόπτων. Προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο», λέει ο Μπιερν Ελμκουϊστ, συνήγορος των υπόπτων. Αν και δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές, οι ειδικοί εκτιμούν ότι 210.000 μουσουλμάνοι ζουν σήμερα στη Δανία. Οι κοινότητές τους δεν εμφανίζουν, όμως, καμιά ομογένεια, καθώς τα μέλη τους προέρχονται από την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τη Σομαλία και τη Βοσνία.

«Οι νέοι μουσουλμάνοι στη Δανία αντιμετωπίζουν έντονη κρίση ταυτότητας. Γεννήθηκαν στη Δανία, αλλά δεν νιώθουν Δανοί. Δεν μπορούν να βρουν καλή δουλειά γιατί λέγονται «Μοχάμετ»», εξηγεί ο Μπιλάλ Ασαντ, εκπρόσωπος του τεμένους Κοινότητα του Ισλάμ στην Κοπεγχάγη.

Ενας από τους υπόπτους, που απελευθερώθηκε λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του, θυμάται: «Ηρθαν στις δύο τα ξημερώματα.

Εσπασαν την πόρτα και ό,τι βρήκαν μέσα στο σπίτι. Ηρθαν σαν να ήταν ζώα. Δουλεύω όλη μέρα. Δεν έχω χρόνο για τα πολιτικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή