Συνάντηση για το κλίμα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Στο Μόντρεαλ επρόκειτο να συναντηθούν χθες οι αντιπρόσωποι 190 κρατών για να αναζητήσουν τρόπους για την αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος στη στρατόσφαιρα. Οι συζητήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο συνάντησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σηματοδοτώντας την 20ή επέτειο από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ. Αυτή η συνθήκη στοχεύει στη μείωση της παραγωγής ορισμένων χημικών, τα οποία συμβάλλουν στην καταστροφή του στρώματος του όζοντος. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η αποκατάσταση της τρύπας του όζοντος θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που -ως γνωστόν- έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Οι κλιματικές συνθήκες μεταβάλλονται, τα επίπεδα των υδάτων στις θάλασσες ανεβαίνουν, η χλωρίδα και η πανίδα αφανίζονται. Και όλες αυτές οι δυσάρεστες συνέπειες που είναι ήδη ορατές αναμένεται να επιδεινωθούν τα ερχόμενα χρόνια.

Εκκληση από ΗΠΑ, Ε.Ε.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. επρόκειτο να απευθύνουν έκκληση για την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος σταδιακής κατάργησης χημικών που καταστρέφουν το όζον.

«Για την Ευρωπαϊκή Ενωση, το πρόγραμμα κατάργησης υδροχλωροφθορανθράκων πρέπει να επιταχυνθεί τουλάχιστον κατά μία δεκαετία. Μόνο αυτό το κριτήριο θα δείξει κατά πόσο οι συνομιλίες είναι επιτυχείς» δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, κ. Ναταλί Κοσιούσκο -Μοριζέ, πριν από την έναρξη της συνάντησης. «Ηδη έχουμε συνάψει τη σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη διόρθωση του χρονοδιαγράμματος».

«Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ είναι μία από τις πιο επιτυχημένες διεθνείς απαντήσεις σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα», ανέφερε ο τέως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν. Επίσης, ο κ. Ανάν επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η κλιματολογική μεταβολή αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα την πιο μεγάλη πρόκληση του μέλλοντος, επισημαίνοντας ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Αφρική έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Επίσης, τόνισε ότι οι συνέπειες της κλιματολογικής μεταβολής στον πλανήτη στις μετακινήσεις πληθυσμών και στη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να απασχολήσουν, κατά απόλυτη προτεραιότητα, ομάδα συζήτησης που θα ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου.

Οι περιβαλλοντολόγοι ήλπιζαν ότι θα κατάφερναν να επαναλάβουν την επιτυχημένη λύση με το Πρωτόκολλο του Κιότο του 1997, το οποίο στόχευε στον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ωστόσο, το πρωτόκολλο του Κιότο, η ισχύς του οποίου θα λήξει το 2012, δεν είχε την ίδια επιτυχία, αφού δεν τηρήθηκε από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Αυστρία. Η Κίνα, η οποία το έχει υπογράψει, εξαιρείται των περιορισμών για την εκπομπή αερίων καθώς θεωρείται αναπτυσσόμενο κράτος.

Αμέσως μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση και την αύξηση της εκπομπής αερίων όπως παραδείγματος χάριν είναι το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, οι μέσες θερμοκρασίες στον πλανήτη παρουσιάζουν διαρκή αύξηση. Η τάση, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και εξακολουθεί με τάχιστους ρυθμούς. Είναι, πλέον, επιστημονικώς θεμελιωμένο ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ευθύνεται για την τήξη των πάγων στους πόλους.

Ο Αχίμ Στάινερ, διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του περιβάλλοντος, δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα του Μόντρεαλ το περασμένο Σάββατο ότι ο πόλεμος κατά της κλιματολογικής μεταβολής και η μάχη για την αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος συνδέονται άρρηκτα και κατά συνέπεια θα πρέπει να αναζητηθεί κοινή λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή