ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΑΣΥΡΘΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

Το «μαύρο κουτί» θα δώσει απαντήσεις για την τραγωδία

ΠΟΥΚΕΤ. Τις τελευταίες σορούς νεκρών επιβατών ανέσυραν χθες από το καμένο κέλυφος του μοιραίου αεροσκάφους ταϊλανδικής εταιρείας, που τυλίχθηκε προχθές στις φλόγες κατά την προσγείωσή του στη νήσο Πουκέτ και στοίχισε τη ζωή σε 89 ανθρώπους, τα σωστικά συνεργεία. Κατά τις έρευνες εντοπίστηκε το μαύρο κουτί, το οποίο θα απαντήσει στο ερώτημα γιατί το αεροσκάφος τύπου McDonnell Douglas MD-82 ξέφυγε από το διάδρομο του αεροδρομίου προτού προσκρούσει σε ξύλινο κιγκλίδωμα και πιάσει φωτιά. Τόσο ο Ινδονήσιος πιλότος όσο και ο Ταϊλανδός συγκυβερνήτης σκοτώθηκαν, ενώ από τα θύματα οι 55 ήταν ξένοι τουρίστες και οι 34 Ταϊλανδοί. Στο μεταξύ πέντε επιζώντες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση με εγκαύματα άνω του 60%.

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ

Δυσπιστεί για τη συμφωνία ειρήνης

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι Ισραηλινοί στην προοπτική σύναψης συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών. Η έρευνα, που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, διαπίστωσε πως το 58,5% της κοινής γνώμης θεωρεί ισχνή την πιθανότητα να καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές. Από τους υπόλοιπους το 31% πιστεύει ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα επιτυχίας και το 5% θεωρεί εξαιρετικά πιθανή την προοπτική σύναψης συμφωνίας ειρήνης. Το 83% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, είναι «υπερβολικά αδύναμος» για την επίτευξη συμφωνίας και μόλις το 11% εκτιμά ότι η επιρροή του επαρκεί.

ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

«Ασπίδα» γύρω από το Τσερνομπίλ

ΚΙΕΒΟ. Συμβόλαιο ύψους 430 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή προστατευτικής ασπίδας γύρω από το σημείο, στο οποίο είχε γίνει το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ το 1986, υπέγραψε χθες η γαλλική κοινοπραξία Νοβάρκα. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτωρ Γιούσενκο και ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, Ερβ Νοβελί, ήταν παρόντες στην επίσημη υπογραφή της συμφωνίας. Πριν από την υπογραφή ο Νοβελί επισκέφτηκε τον πυρηνικό αντιδραστήρα, όπου είχε πραγματοποιηθεί η διαρροή ραδιενέργειας πριν από 21 χρόνια. Η Νοβάρκα έχει αναλάβει να κατασκευάσει την ασπίδα 190 μέτρων πλάτους και 200 μέτρων μήκους για να καλυφθεί η υπάρχουσα προστατευτική δομή ή σαρκοφάγος.

ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Καμικάζι κατά κυβερνητικού κτίριου

ΚΑΝΤΑΧΑΡ. Επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποίησε χθες Αφγανός, ανατινάζοντας το αυτοκίνητό του μέσα σε κυβερνητικό κτίριο σε επαρχία του νοτίου Αφγανιστάν. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τέσσερις αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν και επτά άλλοι. Η επαρχία Χελμάντ, όπου συνέβη η επίθεση αυτοκτονίας αποτελεί τον τελευταίο καιρό τόπο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των Ταλιμπάν και των κυβερνητικών δυνάμεων. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης της επαρχίας, ο αυτόχειρας εισήλθε στο κυβερνητικό κτίριο φορώντας πολιτικά και ανατινάχτηκε όταν πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από τους αστυνομικούς. Η επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιείται μετά τις δηλώσεις των Ταλιμπάν ότι θα επιδοθούν σε μαζικές επιχειρήσεις στη χώρα καθόλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ 7 ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

Βουλγαρικό βραβείο στη Βάλντνερ

ΣΟΦΙΑ. H Βουλγαρία βράβευσε χθες την επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ με την υψίστη των διακρίσεων για τη βοήθειά της στην απελευθέρωση των έξι νοσοκόμων που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο στη Λιβύη. Ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ σε μια ειδικά προσεγμένη τελετή στην πρωτεύουσα Σόφια βράβευσε την επίτροπο «για την εξαιρετική συνεισφορά της στην αναζήτηση λύσης και στη συμβολή της στη σωτηρία αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι αδίκως είχαν ριχτεί σε φυλακές της Λιβύης». Οι πέντε Βουλγάρες νοσοκόμες και ένας Παλαιστίνιος γιατρός παρέμειναν σε φυλακές της Λιβύης για οκτώμισι χρόνια και είχαν καταδικαστεί τρις εις θάνατον με την κατηγορία ότι μόλυναν 400 παιδιά με τον ιό του έιτζ σε νοσοκομείο μεγάλης λυβικής πόλης. Στην υπόθεση ανεμείχθη και η σύζυγος του Γάλλου προέδρου Σισιλιά.

ΕΡΕΥΝΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Η μετάλλαξη του γονιδίου Χ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως η μετάλλαξη γονιδίου που ευθύνεται για το σύνδρομο του εύθραυστου χρωμοσώματος Χ που προκαλεί διανοητική καθυστέρηση, μεταβάλλει τον τρόπο επικοινωνίας των εγκεφαλικών κυττάρων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο της Γενετικής στην πανεπιστημιακή ιατρική σχολή του Εμορι, Στίβεν Γουόρεν και τον συνεργάτη του, καθηγητή της βιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο Γκάρι Μπέισελ. Ο καθηγητής δήλωσε μεταξύ άλλων ότι θα συνεχίσουν να αναζητούν τα καλύτερα φάρμακα τα οποία θα μπορούν να διορθώνουν τις ελλείψεις που προκαλούνται από το σύνδρομο του εύθραυστου χρωματοσώματος Χ.

ΝΕΑΡΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

Εσπρωχνε επιβάτες στις ράγες

ΒΙΕΝΝΗ. Ενας άνδρας ύποπτος για την εξώθηση ανύποπτων επιβατών στις σιδηροτροχιές του υπογείου σιδηροδρόμου της Βιέννης, συνελήφθη χθες από την αυστριακή αστυνομία. Ο ύποπτος άνδρας, ηλικίας 28 ετών, φέρεται ότι επιτέθηκε και έσπρωξε τρεις ανθρώπους πάνω στις γραμμές του υπόγειου σιδηροδρόμου της πρωτεύουσας της Αυστρίας. Από τα τρία θύματα των επιθέσεών του, το ένα τραυματίστηκε σοβαρά. Επί του παρόντος δεν δημοσιοποιήθηκαν οι ταυτότητες των θυμάτων. Επίσης, ο νεαρός φέρεται ότι εξύβρισε και στη συνέχεια ξυλοκόπησε άλλους επιβάτες σε διαφορετικό σημείο του σταθμού προτού κατέβει στην πλατφόρμα για να ολοκληρώσει το «έργο» του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή