Το οικολογικό ντιζάιν κερδίζει έδαφος

Το οικολογικό ντιζάιν κερδίζει έδαφος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται θεαματικά η προσοχή και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι καταναλωτές για το πού, υπό ποιες συνθήκες, από ποιους κατασκευάζονται τα προϊόντα που αγοράζουν, όπως και για το αν είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Εταιρείες που κατηγορήθηκαν ότι εκμεταλλεύονται αισχρά τους εργαζόμενους που παράγουν τα προϊόντα τους ή που προσλαμβάνουν παιδιά βρέθηκαν σε δεινή θέση. Εφέτος, για πρώτη φορά, η μεγάλη έκθεση διακόσμησης και ειδών για το σπίτι «Maison et Objet», που διοργανώνεται δύο φορές τον χρόνο στο Παρίσι και προσελκύει 75 χιλιάδες επαγγελματίες, εστιάζει για πρώτη φορά σε αυτά τα θέματα.

«Οι καιροί αλλάζουν», εξηγεί η εκπρόσωπος Τύπου της έκθεσης κ. Βερονίκ Τουβενέν. «Η τάση που υπάρχει σήμερα δεν είναι να βλέπουμε το σπίτι σαν καταφύγιο. Σήμερα οι καταναλωτές είναι εξωστρεφείς και θέλουν να επηρεάσουν το μέλλον του πλανήτη». Ετσι, σε περίβλεπτη θέση βλέπει κανείς πάγκους από ανακυκλωμένο ξύλο, πουφ από ανακυκλωμένο ελαστικό, σκαμνιά από ξύλα που έχει ξεβράσει η θάλασσα, κουρτίνες από ανακυκλωμένο χαρτί και φυσικά χιλιάδες αντικείμενα από ανακυκλωμένο γυαλί.

Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες κατασκευάζουν (ήδη από τη δεκαετία του ’80 μερικές και νωρίτερα) προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Η φινλανδική Woodnotes κατασκευάζει χαλιά και παπλωματοθήκες από χαρτί.

Ξύλο τικ

Μια από τις πιο στυλάτες φίρμες είναι η βελγική Ethnicraft, η οποία χρησιμοποιεί στα έπιπλα της 50% ανακυκλωμένο ξύλο τικ. «Το ξύλο είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον υλικό που υπάρχει», λέει ο διευθυντής της εταιρείας κ. Μπενουά Λόος. Ομοίως, η γαλλική εταιρεία Bleu Nature χρησιμοποιεί για τα έπιπλά της ξύλα που έχει ξεβράσει η θάλασσα και τα οποία συλλέγονται μερικές φορές τον χρόνο από τις παραλίες. Οι σχεδιαστές της ολλανδικής Handed By εμπνεύστηκαν από τα προϊόντα που πωλούνταν πριν από μια δεκαετία στις λαϊκές της Ταϊλάνδης. Κατασκευάζουν καλάθια όλων των σχημάτων και μεγεθών που πλένονται στο πλυντήριο. Το υλικό κατασκευής είναι οι πλαστικές ταινίες με τις οποίες συσκευάζονται τα κοντέινερ. «Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να ζούμε, να μην πετάμε τα πράγματα», λέει η διευθύντρια Πολίν Γκρούνμπεργκ.

Ενώ το fair trade (δηλαδή το εμπόριο προϊόντων που κατασκευάζονται σύμφωνα με ορισμένα «ηθικά» πρότυπα) αποτελούσε το 2003 το 0,01% του συνολικού εμπορίου στην Ευρώπη, από το 2001 μέχρι το 2005 ο τζίρος προϊόντων που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με το πρότυπο του fair trade έχει δεκαπλασιαστεί. Δεδομένου ότι σήμερα το 31% του οικονομικού προϋπολογισμού ξοδεύεται για το σπίτι, οι αναλυτές της αγοράς προβλέπουν αύξηση της ζήτησης για προϊόντα που φέρουν το σήμα του fair trade.

«Σήμερα μπορεί να βρει κανείς στα σούπερ μάρκετ προϊόντα διακόσμησης σε χαμηλή τιμή χωρίς, όμως, να γνωρίζει την προέλευσή τους ή σε καταστήματα σχεδιαστών σε απαγορευτικές τιμές», λέει ο οικονομικός σύμβουλος Φρανσουά Μπερνάρ. «Υπάρχει όμως και ένα κομμάτι της αγοράς που απευθύνεται στη μεσαία τάξη και προσφέρει ποιοτικά προϊόντα που παράγονται σε μικρό αριθμό και μπορεί κανείς να γνωρίζει την προέλευσή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή