«Θύελλα» από δήλωση Κουσνέρ εναντίον του Ιράν

«Θύελλα» από δήλωση Κουσνέρ εναντίον του Ιράν

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απειλή του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ ότι η κρίση γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο έριξε βαριές σκιές ανησυχίας στην κρίσιμη διάσκεψη της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που ξεκίνησε χθες στη Βιέννη.

Ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι υπερασπίστηκε την πρόσφατη συμφωνία του με τις ιρανικές αρχές για χρονοδιάγραμμα, στη διάρκεια του οποίου η Τεχεράνη καλείται να απαντήσει στα ερωτήματα του διεθνούς οργανισμού για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Η συμφωνία του Μπαραντέι με το ιρανικό καθεστώς έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, που φοβούνται ότι προσφέρει χρόνο στην Τεχεράνη για τη συνέχιση του πυρηνικού της προγράμματος.

Ωστόσο, ο Αιγύπτιος διπλωμάτης που τιμήθηκε το 2005 με το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, ύστερα από την αντίδρασή του στον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, έμεινε σταθερός στις θέσεις του. «Δεν θέλω να μιλήσω για τη χρήση οποιασδήποτε μορφής βίας», δήλωσε ο Μπαραντέι, επιμένοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπενθυμίζοντας το ιρακινό προηγούμενο: «Υπάρχουν κανόνες για τη χρήση βίας και θέλω να ελπίζω ότι όλοι έχουν εξαγάγει συμπεράσματα από την κρίση στο Ιράκ, όπου 70.000 άοπλοι έχασαν τη ζωή τους επειδή κάποιοι υποψιάζονταν ότι είχε πυρηνικά όπλα».

Η «βόμβα» Κουσνέρ

Την Κυριακή, ο Μπερνάρ Κουσνέρ προκάλεσε παγκόσμια έκπληξη, καθώς εμφανίστηκε περισσότερο επιθετικός και από το… αμερικανικό Πεντάγωνο έναντι του Ιράν. Στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Δεν θα αποδεχθούμε την κατασκευή πυρηνικής βόμβας από το Ιράν. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο». Στην ερώτηση τι θα μπορούσε να είναι αυτό το «χειρότερο», απάντησε απερίφραστα: «Ο πόλεμος»!

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, εμφανίστηκε περισσότερο μετριοπαθής από τον Κουσνέρ, δηλώνοντας ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες «τα διπλωματικά και οικονομικά μέσα αποτελούν μακράν την καλύτερη προσέγγιση». Τη δυσφορία της για τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών εξέφρασε η Αυστριακή ομόλογός του Ούρσουλα Πλάσνικ, η οποία δήλωσε: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί προσφεύγει σε τέτοιου είδους πολεμοχαρή ρητορεία αυτήν τη στιγμή. Υποστηρίζουμε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για κοινά αποδεκτή λύση».

Υπό την πίεση των αντιδράσεων, εντός και εκτός Γαλλίας, για τις δηλώσεις Κουσνέρ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν επεχείρησε χθες να ρίξει κάπως τους τόνους δηλώνοντας: «Πρέπει να γίνει το παν ώστε να αποφευχθεί ο πόλεμος. Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να οδηγήσει τα πράγματα στην ειρηνική επίλυση μιας κρίσης που θα μπορούσε να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη». Ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις της γαλλικής ρητορείας, πάντως, ο Κουσνέρ συναντήθηκε χθες με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαξίμ Βερχάγκεν και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Ε.Ε. οφείλει να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, έστω και αν δεν υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – προφανώς, λόγω των πιθανών αντιδράσεων Ρωσίας και Κίνας.

Οι δηλώσεις Κουσνέρ προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις της Τεχεράνης. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA υποστήριξε ότι «οι νέοι ένοικοι του Ελιζέ επιχειρούν να μιμηθούν τον Λευκό Οίκο, γίνονται εκτελεστικά του όργανα και υιοθετούν ακόμη περισσότερο εμπρηστικούς τόνους από την Ουάσιγκτον». Από την πλευρά του, ο στρατηγός Μοχάμεντ Χασάν Κουσετσί, από την ηγεσία των Φρουρών της Επανάστασης, προειδοποίησε ότι, αν οι Αμερικανοί επιτεθούν στο Ιράν, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις θα βομβαρδίσουν αμερικανικούς στόχους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Δηλώσεις Μπόλτον

Στη γενική ατμόσφαιρα ανησυχίας ήρθε να προστεθεί η εκτίμηση του σκληροπυρηνικού, μέχρι πρότινος, πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον, σύμφωνα με την οποία η αεροπορική εισβολή του Ισραήλ στον εθνικό εναέριο χώρο της Συρίας «ήταν καθαρό μήνυμα προς τη Δαμασκό, αλλά και προς την Τεχεράνη, ότι οι προσπάθειές της για απόκτηση πυρηνικών όπλων δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή