Ετοιμο είναι το νέο τουρκικό Σύνταγμα

Ετοιμο είναι το νέο τουρκικό Σύνταγμα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κρίση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ) τίθεται το αρχικό σχέδιο του νέου Πολιτικού Συντάγματος της Τουρκίας. Η επιτροπή θα μελετήσει το κείμενο, το οποίο ολοκλήρωσε ομάδα πανεπιστημιακών υπό την προεδρία του καθηγητή Εργκούν Οζμπουντούν και θα επιφέρει τις τελικές διορθώσεις. «Το σχέδιο του νέου πολιτικού και φιλελεύθερου Συντάγματος, που θα εκπροσωπεί ολόκληρο το έθνος, στηρίχθηκε σε προτάσεις νόμων διαφόρων κομμάτων, στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», διαβεβαίωσε χθες ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Τζεμίλ Τσισέκ. Ομως, Τούρκοι αναλυτές και μάλιστα προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα, πολύ αμφέβαλαν χθες εάν τελικώς το σχέδιο Συντάγματος που θα δοθεί στη δημοσιότητα θα είναι τόσο πολιτικό όσο διακηρύσσουν οι κυβερνώντες.

«Από το τελικό σχέδιο του κειμένου, που το ΑΚΡ θα παρουσιάσει στην Εθνοσυνέλευση, πολύ φοβούμαι ότι θα εξαιρεθεί το κυρίως ζητούμενο, δηλαδή τα άρθρα, βάσει των οποίων θα περιορίζεται η επί δύο και πλέον δεκαετίες καταλυτική επιρροή του στρατεύματος στην πολιτική ζωή της Τουρκίας», έγραφε χθες Τούρκος αρθρογράφος. Ενας άλλος πάντως, διαβεβαίωνε ότι η φράση «Οποιος συνδέεται μέσω της υπηκοότητας με τη Δημοκρατία της Τουρκίας είναι Τούρκος», θα εξαλειφθεί, ενώ άλλοι προβλέπουν ότι θα δοθεί μάχη για την άρση της ασυλίας – όχι μόνο πολιτικών, αλλά κυρίως στρατιωτικών.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων στο σχέδιο του «πολιτικού Συντάγματος», θα υπάρχουν ρυθμίσεις για τις μειονότητες, για τα θρησκευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, πρωτίστως δε για τις ριζικές αλλαγές στη δομή του Ανώτατου Συμβουλίου Παιδείας (ΥΟΚ), που επί 20 χρόνια καταδυναστεύει την εκπαίδευση. Αξιωματούχοι της Επιτροπής έχουν κάνει γνωστό ότι θα υπάρξουν ενστάσεις και κινητοποιήσεις. Εξάλλου, με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου απεκλείσθη η πρόσβαση στο You Tube, επειδή βίντεο της ιστοσελίδας περιείχαν υβριστικές εκφράσεις εις βάρος των Κεμάλ, Γκιουλ, και Ερντογάν και φυσικά του στρατού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή