Εχασαν τη ζωή τους 150 συνδικαλιστές

Εχασαν τη ζωή τους 150 συνδικαλιστές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Εκατόν πενήντα συνδικαλιστές σκοτώθηκαν σε διάφορα σημεία του κόσμου το 2006, σύμφωνα με στοιχεία της νέας παγκόσμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης ITUC. Ο αριθμός των νεκρών ακτιβιστών σημείωσε αύξηση από τα επίπεδα του 2005, ενώ η μελέτη του ITUC έδειξε ότι πάνω από 800 συνδικαλιστές τραυματίσθηκαν ή βασανίσθηκαν, με 5.000 να έχουν συλληφθεί και 500 να έχουν καταδικασθεί σε ποινές κάθειρξης.

Στην Κολομβία σημειώθηκαν πάνω από τις μισές δολοφονίες συνδικαλιστικών στελεχών, με 78 νεκρούς μέσα στο 2006. Ο γενικός γραμματέας της ITUC, Γκι Ράιντερ, δήλωσε: «Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβάρο Ουρίμπε δαπανά τεράστια ποσά για να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο ότι η κατάσταση στην Κολομβία βελτιώνεται, αντί να αξιοποιήσει τα μέσα αυτά για την αντιμετώπιση του πραγματικού προβλήματος». Μεταξύ των δολοφονηθέντων συνδικαλιστών είναι και ο Χοσέ Ιζκιέρδο, συνδικαλιστής δημόσιος υπάλληλος, που είχε λάβει σαφείς προειδοποιήσεις από παραστρατιωτικές ομάδες της Κολομβίας.

Η βία κατά των συνδικαλιστών λαμβάνει, όμως, ανησυχητικές διαστάσεις και σε Ασία και Αφρική. Στις Φιλιππίνες, πάνω από 33 συνδικαλιστές δολοφονήθηκαν «σε όργιο βίας», όπως καταγγέλλει το ITUC, που θεωρεί ότι μέλη του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας είναι υπεύθυνα για πολλές από τις δολοφονίες αυτές. «Η επικρατούσα ατμόσφαιρα ατιμωρησίας στη χώρα απειλεί άμεσα τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ πολλοί συνδικαλιστές αντιμετωπίζουν το φάσμα του εκφοβισμού, της απαγωγής και των βασανιστηρίων», αναφέρει η έκθεση της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Το 2006 στην Αφρική χαρακτηρίστηκε από «τη χρήση υπερβολικής βίας εναντίον διαδηλωτών με εργασιακά αιτήματα και απεργών». Στη Γουινέα, για παράδειγμα, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που διοργάνωσαν τα δύο μεγαλύτερα εργατικά σωματεία της χώρας. Δεκάδες συνδικαλιστές παραμένουν έγκλειστοι σε φυλακές στην Κίνα, τη Μυανμάρ και την Κούβα, ενώ ο συνδικαλισμός είναι παράνομος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Ανησυχία προκαλεί, όμως, και η εργασιακή πολιτική στις ΗΠΑ, όπου «εκατομμύρια εργαζόμενοι στερούνται το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι και της συλλογικής διαπραγμάτευσης», σύμφωνα με την έκθεση της ITUC. Στην Ευρώπη, στοιχεία συνδικαλιστικών οργανώσεων δείχνουν ότι λιγότερες από το 10% των επιχειρήσεων τηρούν κατά γράμμα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, προωθώντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή