Σινορωσική δυσφορία για Κουσνέρ

Σινορωσική δυσφορία για Κουσνέρ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγωμένη πολιτική ατμόσφαιρα περίμενε τον Μπερνάρ Κουσνέρ κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Μόσχα. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, που έθεσαν ευθέως το ενδεχόμενο πολέμου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προκάλεσαν την αντίδραση Ρωσίας, και Κίνας, δύο χωρών- μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες διατηρούν στενές οικονομικές σχέσεις με την Τεχεράνη και επιμένουν υπέρ της διπλωματικής επίλυσης της κρίσης.

«Ανησυχούμε από τις αναφορές κατά τις οποίες εξετάζεται σοβαρά η πιθανότητα ανάληψης στρατιωτικής δράσης στο Ιράν», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του και συμπλήρωσε: «Αυτό συνιστά απειλή σε μια περιοχή, η οποία είναι ήδη βεβαρημένη με σοβαρά προβλήματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν».

Την ίδια περίπου ώρα, στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζιανγκ Γιου σχολίαζε: «Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος δρόμος είναι η ειρηνική επίλυση του προβλήματος γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων… Δεν εγκρίνουμε την εύκολη προσφυγή στην απειλή χρήσης βίας στις διεθνείς υποθέσεις».

Προηγουμένως, ο Κουσνέρ είχε προσπαθήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την πολύκροτη τηλεοπτική συνέντευξη της περασμένης Κυριακής. «Δεν θέλω να ειπωθεί ότι είμαι πολεμοχαρής», δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde εν πτήσει προς τη Μόσχα, για να προσθέσει: «Το μήνυμά μου ήταν μήνυμα ειρήνης, σοβαρότητας και αποφασιστικότητας».

Αίσθηση προκάλεσε η καταδίκη των δηλώσεων Κουσνέρ από τις εφημερίδες (οι οποίες συνήθως απηχούν κυβερνητικές απόψεις) πολλών αραβικών, σουνιτικών κρατών του Περσικού Κόλπου, που διατηρούν στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και ανταγωνιστικές σχέσεις με το σιιτικό Ιράν.

Οι δηλώσεις Κουσνέρ προκάλεσαν «παγκόσμια κατάπληξη», έγραφε χθες η σαουδαραβική εφημερίδα Arab News, θέτοντας το ερώτημα γιατί θα έπρεπε να ανησυχεί ο κόσμος μόνο για το ενδεχόμενο πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν και όχι για τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ ή και της Γαλλίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Al Watan του Κατάρ σχολίαζε: «Η γαλλική πολιτική στοχεύει προφανώς να καλύψει το κενό που αφήνει η Βρετανία μετά την αποχώρηση του Τόνι Μπλερ, ώστε να γίνει η Γαλλία ο νέος υπεργολάβος των ΗΠΑ».

Πάντως, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ προσπάθησε να αποδραματοποιήσει τις δηλώσεις Κουσνέρ δηλώνοντας: «Δεν θεωρούμε αυτές τις απειλές σοβαρές. Αλλο οι δηλώσεις, άλλο η πολιτική ορισμένων κρατών». Σε νέα προσπάθεια να σπάσει το διπλωματικό κλοιό γύρω από τη χώρα του, ο Αχμεντινετζάντ ανακοίνωσε ότι κινείται η διαδικασία για αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με την Αίγυπτο, που είχαν παγώσει μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Μετά τη Μόσχα, επόμενος σταθμός του Μπερνάρ Κουσνέρ είναι η Νέα Υόρκη. Την επόμενη Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας θα συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων, αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Η Γαλλία τάσσεται υπέρ της επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ακόμη και αν οι ρωσικές και κινεζικές αντιρρήσεις εμποδίσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει παρόμοια απόφαση.

Για το Κοσσυφοπέδιο

Ενα άλλο, καυτό πρόβλημα που έφερε σε αντίθεση Γαλλία και Ρωσία κατά τις χθεσινές συζητήσεις της Μόσχας ήταν εκείνο του Κοσσυφοπεδίου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Κουσνέρ δήλωσε ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών (Σέρβων και Αλβανών) υπό την αιγίδα της «τρόικα» ΗΠΑ- Ε.Ε. – Ρωσίας στο Λονδίνο «δεν μπορούν να παραταθούν επ’ άπειρον», ενώ ο Λαβρόφ τάχθηκε εναντίον των «τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων» και δήλωσε ότι δεν μπορεί να δει «πώς θα βοηθήσει τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας».Ρόιτερς, Γαλλικό

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή