Τα αγγλικά σούπερ μάρκετ θα έχουν και γιατρούς…

Τα αγγλικά σούπερ μάρκετ θα έχουν και γιατρούς…

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σούπερ μάρκετ… για συνταγή και χάπια -ή τουλάχιστον για τις πολύτιμες συμβουλές ενός γενικού ιατρού- θα κατευθύνονται εντός ολίγου οι Βρετανοί. Σε ολόκληρη τη βρετανική επικράτεια, οι γενικοί ιατροί θα αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό «κέντρων υγείας» τα οποία θα στεγάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης αναγνωρισιμότητας, όπως ο όμιλος Virgin του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον ή τα σούπερ μάρκετ Tesco. Τα σχετικά σχέδια επρόκειτο να παρουσιαστούν χθες στη βρετανική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ζήτησε από τον αρμόδιο των υγειονομικών υπηρεσιών και επιφανή ογκολόγο, σερ Αρα Ντάρζι, να δώσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, «νέο όραμα» προτείνοντας αλλαγές που θα προσφέρουν στη βρετανική οικογένεια μεγαλύτερη επιλογή στις υπηρεσίες παροχής φροντίδας γενικής ιατρικής.

Ο σερ Αρα, συναντήθηκε με φιλανθρωπικές οργανώσεις, φορείς του ΕΣΥ και ιδιωτικές επιχειρήσεις για να καταλήξουν σε πρόγραμμα δημιουργίας δικτύου που θα διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στα ιατρεία, σε περιοχές πλησιέστερες στον τόπο εργασίας ή τα γυμναστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή κοντά στο σπίτι, τις βραδινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα. Ηδη, το υπουργείο Υγείας αποδέχθηκε αίτημα της Virgin να δημιουργήσει στα καταστήματά της «κέντρα υγείας» επανδρωμένα με γενικούς ιατρούς. Ενδιαφέρον για τη δημιουργία αναλόγων δομών εξέφρασαν και οι εταιρείες Boots και Lloydspharmacy.

Οι επιχειρήσεις θα δεσμεύονται με συμβόλαια, ώστε να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους ασθενείς, χρησιμοποιώντας είτε μισθοδοτούμενους ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό είτε απλά παρέχοντας χώρο για τη δημιουργία ιατρείων μέσα στα καταστήματά τους.

Σύμφωνος με τη νέα πρωτοβουλία φέρεται να είναι και ο υπουργός Υγείας, Αλαν Τζόνσον, ο οποίος υπογράμμισε, απευθυνόμενος προς δημοσιογράφους, ότι το ΕΣΥ πρέπει να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται στις αλλαγές που καταγράφονται στην κοινωνία. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο κόσμος να έχει επιλογή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όπως και σε νοσοκομειακές υπηρεσίες».

Ο σερ Αρα, επίσης, εξήγησε ότι τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων κατακλύζονται από ασθενείς που θα μπορούσαν κάλλιστα να εξυπηρετηθούν και από έναν απλό παθολόγο. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι το σύστημα αυτό δεν είναι βιώσιμο και δεν θα καταφέρει να επιζήσει την ερχόμενη δεκαετία, αν δεν προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε εναλλακτικά μοντέλα παροχής ιατρικών υπηρεσιών για τις μη εργάσιμες ώρες», εξήγησε ο σερ Αρα.

Η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι γενικοί ιατροί θα πρέπει να προσαρμοστούν στους ρυθμούς της ζωής των σημερινών εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή