Τα βρώμικα χέρια… φορείς μολυσματικών ασθενειών

Τα βρώμικα χέρια… φορείς μολυσματικών ασθενειών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΙΚΑΓΟ. Μείζον υγειονομικό πρόβλημα παραμένει η ελλιπής καθαριότητα των χεριών, το πλύσιμο με απλό νερό και σαπούνι, πρακτική που προσφέρει την πρώτη γραμμή άμυνας κατά της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό ακόμα και στα πλούσια και ανεπτυγμένα κράτη, ενώ εξίσου αμελείς αποδεικνύονται τόσο οι απλοί πολίτες, όσο και οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.

«Το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, όπως και η γαστρεντερίτιδα μεταδίδονται από ακάθαρτα χέρια», ανέφερε η δρ Τζούλι Ντάλι, εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας και διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου στο παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Σολτ Λέικ Σίτι. «Τα λοιμώδη νοσήματα παραμένουν το κυριότερο αίτιο θανάτου σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε η δρ Ντάλι.

Μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της έναρξης του 47ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου Αντιμικροβιακών Παραγόντων και Χημειοθεραπείας, που πραγματοποιείται στο Σικάγο, δείχνει ότι το 25% των ενηλίκων Αμερικανών δεν πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση δημοσίων τουαλετών. Το ποσοστό, μάλιστα, παρουσίασε κατακόρυφη αύξηση από το 2005.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε τέσσερεις πόλεις (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Ατλάντα και Σαν Φρανσίσκο), οι άνδρες πλένουν σπανιότερα τα χέρια τους εξερχόμενοι από τις δημόσιες τουαλέτες. Το 88% των γυναικών ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής, ενώ μόνο το 66% ανδρών επιλέγουν σαπούνι και νερό αφού επισκεφτούν το… «μέρος». Τα ποσοστά του 2005 ήταν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα για τις γυναίκες και κατά δέκα γιά τους άνδρες. Παραδόξως σε τηλεφωνική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε φέτος το 92% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στο ερώτημα κατά πόσο πλένει τα χέρια του μετά την επίσκεψη των δημόσιων τουαλετών.

Επίσης, στην ίδια τηλεφωνική δημοσκόπηση διαπιστώθηκε ότι το 73% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι πάντα πλένουν τα χέρια μετά την αλλαγή της πάνας του μωρού τους, ενώ το 78% απάντησε ότι πλένει τα χέρια προτού κάτσει στο τραπέζι ή αρχίσει το μαγείρεμα. Μόλις το 34% δήλωσε ότι πλένει τα χέρια του άμα βήξει ή φτερνιστεί.

Ιδιαίτερο κίνδυνο εγκυμονεί η απρόσεκτη συμπεριφορά των γιατρών και νοσηλευτών. Η αμέλεια να πλύνουν τα χέρια και να τα απολυμάνουν προτού έρθουν σε επαφή με κάποιο ασθενή αποτελεί ίσως το βασικότερο αίτιο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που ταλαιπωρούν 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Το 2005, ο διεθνής υγειονομικός οργανισμός κήρυξε πόλεμο κατά της ατελούς τήρησης των κανόνων υγιεινής από ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεκαοκτώ χώρες, μέχρι στιγμής, έχουν συστρατευτεί στον πόλεμο υπέρ της συστηματικής καθαριότητας των χεριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή