Ο Σαρκοζί καταργεί προνόμια από τα γαλλικά συνδικάτα

Ο Σαρκοζί καταργεί προνόμια από τα γαλλικά συνδικάτα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Αναβρασμός επικρατεί στα γαλλικά συνδικάτα μετά την απόφαση του Γάλλου πρόεδρου Σαρκοζί να καταργήσει με διαδικασίες εξπρές τα ειδικά καθεστώτα σύνταξης και περίθαλψης. Ενώ τα συνδικάτα προετοιμάζονταν για απεργία, ο Σαρκοζί άνοιγε δεύτερο μέτωπο, κηρύσσοντας «πολιτιστική επανάσταση» στις δημόσιες υπηρεσίες.

Τα ειδικά καθεστώτα ισχύουν σε βαρέα επαγγέλματα όπως σε ναυτικούς και ανθρακωρύχους, αλλά και σε άλλα που δεν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, όπως στους υπαλλήλους συμβολαιογραφείων, στους υπαλλήλους της Τράπεζας της Γαλλίας και στους εργαζομένους της Οπερας του Παρισιού. Για την προστασία των τελευταίων είχε φροντίσει ο ίδιος ο Λουδοβίκος ο 14ος, με βασιλικό διάταγμα του 1698!

Κάθε περίπτωση χωριστά

Για κάποιες κατηγορίες το ειδικό καθεστώς σημαίνει 100% δωρεάν περίθαλψη, ενώ για άλλες σημαίνει πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι σιδηροδρομικοί υπάλληλοι π.χ. συνταξιοδοτούνται στα 50 αν εργάζονται στα τρένα και στα 55 εάν εργάζονται σε γραφεία. Πρόωρα συνταξιοδοτούνται και οι «εναέριοι» υπάλληλοι της EDF, της γαλλικής ΔΕΗ.

Η κατάργηση των προνομίων αυτών επιχειρήθηκε το 1995 και το 2003, αλλά εγκαταλείφθηκε έπειτα από έντονες αντιδράσεις. Διδασκόμενος από τις εμπειρίες των προκατόχων του, ο Σαρκοζί τώρα δεν μιλάει για κατάργηση (λέξη που χρησιμοποίησε, όμως, ο πρωθυπουργός του) αλλά για «προσαρμογή» και καθιστά σαφές ότι η κάθε περίπτωση θα εξεταστεί χωριστά.

Στην ομιλία του στους κοινωνικούς εταίρους την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε επίθεση φιλίας και δήλωσε ότι ανοίγουν διαδικασίες διαλόγου, που θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες. Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων χαρακτήρισαν «κοροϊδία»  την πρόταση διαλόγου δύο εβδομάδων, κατηγορώντας τον Σαρκοζί ότι παριστάνει τον διαλλακτικό, ενώ έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του και ετοιμάζοντας την κήρυξη απεργίας τον Οκτώβριο.

Τα ταμεία που προσφέρουν ειδικά καθεστώτα σύνταξης και περίθαλψης αφορούν το 5% των Γάλλων ασφαλισμένων. Πέρυσι κατέγραψαν έλλειμμα 5 δισ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από το γαλλικό Δημόσιο.

Μια άλλη, μεγαλύτερης κλίμακας επιχείρηση εξοικονόμησης πόρων για τον δημόσιο προϋπολογισμό είναι η ανακοίνωση του Σαρκοζί ότι ένας στους τρεις δημοσίους υπαλλήλους που θα συνταξιοδοτηθεί φέτος δεν θα αντικατασταθεί. Δηλαδή, 22.700 θέσεις εργασίας θα μείνουν κενές το 2008, πλέον των 12.000 που έμειναν κενές το 2007. «Προτείνω μια πολιτιστική επανάσταση, μια επανάσταση για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τη συμπεριφορά μας» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε μια πολιτική λιτότητας» πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή