Οι Αλβανοί δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω στο Κόσοβο

Οι Αλβανοί δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω στο Κόσοβο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Με την αλβανική ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου να διακηρύσσει ότι δεν συζητά τίποτα λιγότερο από την ανεξαρτησία, συνεχίστηκαν χθες οι συνομιλίες της διεθνούς «τρόικας» με την αντιπροσωπεία της Πρίστινα, για το μελλοντικό καθεστώς της σερβικής επαρχίας. Παράλληλα, ωστόσο, ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να «ανταλλάξει» η Σερβία το Κόσοβο με την ένταξή της, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε δηλώσεις του, σε εφημερίδα της Πράγας, ο κ. Τάντιτς υποστήριξε επίσης ότι δεν αποκλείεται επίτευξη συμβιβασμού στην υπόθεση του Κοσσυφοπεδίου, εφόσον η διεθνής κοινότητα πάψει να πιέζει για την ανεξαρτησία της περιοχής. «Η επίτευξη συμφωνίας είναι δυνατή, αν συγκεκριμένοι πολιτικοί από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. σταματήσουν να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να ανακηρύξουν ανεξαρτησία». Σύμφωνα με τον ίδιο «Αν οι Αλβανοί αισθανθούν ότι λαμβάνουν βοήθεια από το εξωτερικό… δεν θα οδεύσουν σ’ έναν πραγματικό συμβιβασμό, αλλά θα περιμένουν την κατάρρευση των συνομιλιών, ή θα κηρύξουν την ανεξαρτησία τους».

Ωσάν να ήθελε να επιβεβαιώσει τα λόγια του Σέρβου προέδρου, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Φατμίρ Σεζντίου, είπε ότι η (διαπραγματευτική) ομάδα του πρότεινε συνθήκη φιλίας με τη Σερβία, ανάμεσα σε δυο ίσα και ανεξάρτητα κράτη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους της διεθνούς «τρόικα» από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και τη Ρωσία. Επιπλέον, ο Βετόν Σουρόι, ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Κόσοβο, είπε χθες ότι οι Αλβανοί προετοιμάζουν ήδη τους κρατικούς τους θεσμούς, αδιαφορώντας για το αποτέλεσμα των συνομιλιών.

Μια μέρα πριν, είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ξένων απεσταλμένων με τη σερβική αντιπροσωπεία, η οποία επανέλαβε την αντίθεσή της, στην προοπτική της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Οι πρώτες απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ωστόσο, οι Αλβανοί επιμένουν ότι η Σερβία θα έπρεπε να παραχωρήσει τα εδάφη του Κοσόβου και να κινηθεί προς ένα λαμπρότερο μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χθες εξάλλου, ο Σέρβος πρόεδρος, παραδέχθηκε (στην προαναφερθείσα συνέντευξή του) πως σε ό,τι αφορά την ένταξη της Σερβίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, το μεγαλύτερο εμπόδιο παραμένει το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. «Αν τα ευρωπαϊκά κράτη στηρίξουν ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση θα αποδειχθεί πολύ δύσκολη», υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς.

Για εγκληματίες πολέμου

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Σερβία έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας για στενότερες σχέσεις, αλλά η υπογραφή της εξαρτάται από τη συνεργασία του Βελιγραδίου με το δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, δήλωσε χθες η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, αρμόδιου επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή