Σκληρή μάχη για τη μανδήλα δίνει ο Ερντογάν

Σκληρή μάχη για τη μανδήλα δίνει ο Ερντογάν

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η μαντίλα προμηνύει συνταγματικό αδιέξοδο», ήταν ο τίτλος αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας, που κάπως βιάστηκε να εκφέρει τη μαύρη προφητεία για την τύχη της συνταγματικής αναθεώρησης, την οποία προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν και το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Ωστόσο η σπουδή του «New Anatolian» να προδικάσει την αποτυχία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας δικαιολογείται. Το σχέδιο του νέου πολιτικού και δημοκρατικού Συντάγματος της Τουρκίας, έργο επιτροπής Τούρκων πανεπιστημιακών υπό την εποπτεία αξιωματούχων του ΑΚΡ, είναι πλέον έτοιμο. Μεγάλο μέρος του διέρρευσε στον τουρκικό Τύπο ενώ η Ομάδα Εποπτείας των Μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Ερντογάν μελετούσε το κείμενο. Εκείνη τη στιγμή επέλεξε ο Τούρκος πρωθυπουργός για να διακηρύξει σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ότι η απαγόρευση της μαντίλας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα πρέπει να λήξει. Εάν το συνταγματικό αδιέξοδο που προβλέπει ο «Νέος Ανατολίτης» δεν είναι δεδομένο, βέβαιο είναι ότι ο κ. Ερντογάν, με τη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, που τιτλοφορείται «Ενας μεταρρυθμιστής υπεράνω θρησκείας» και χθες με τη δήλωσή του έριξε στη δεδομένη στιγμή λάδι στη φωτιά η οποία καίει πάντα ανάμεσα στο στρατόπεδο του στρατιωτικού – κεμαλικού κατεστημένου και του μετριοπαθούς Ισλάμ, το οποίο ο ίδιος εκπροσωπεί. Ανοιξε όμως και κάποια παραθυράκια χθες, σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα. «Πρόκειται για θρησκευτικές ελευθερίες», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στην άρση της απαγόρευσης της μαντίλας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. «Ηλθε η ώρα να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο Σύνταγμα, αντιπροσωπευτικό του τουρκικού κοινού νου, της σοφίας του έθνους μας», διεκήρυξε. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος Α. Γκιουλ, άρτι αφιχθείς από την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, τόπο της πρώτης επίσκεψής του στο εξωτερικό με την ιδιότητα του ανώτατου άρχοντα της Τουρκίας, είχε σπεύσει να «σιγοντάρει» το φίλο και συνεργάτη του πρωθυπουργό εις τις περί της μαντίλας θέσεις του.

«Δεν είναι δυνατόν το δικαίωμα στην ανώτατη εκπαίδευση να καταλύεται εξαιτίας της ένδυσης μιας κοπέλας. Πρόβλημα του είδους δεν υφίσταται στις δυτικές κοινωνίες, υφίσταται όμως στην Τουρκία. Η διευθέτησή του αποτελεί υψίστη μέριμνα όσων ασχολούνται με την πολιτική», δηλώνει προς τους «F. T.» ο Ερντογάν. Για να εξηγήσει αμέσως μετά ότι διακαής πόθος του είναι η χώρα του να αποκτήσει Σύνταγμα που θα εγγυάται την προστασία «ενός κράτους δημοκρατικού, κοσμικού και κοινωνικού δικαίου». Το νέο αυτό Σύνταγμα, πολιτικό και δημοκρατικό θα οδηγήσει την Τουρκία προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, κατά τα λεγόμενα του κ. Ερντογάν, που δεν χάνει την ευκαιρία να εκφράσει προς τους «F. T.» το παράπονό του για τον τρόπο που παρουσιάζουν το κόμμα του, το ΑΚΡ. «Γιατί κάποιος δεν μπορεί να είναι πολιτικός και ταυτόχρονα θρησκευόμενος στην ιδιωτική του ζωή;», αναρωτιέται. «Δεν είμαστε Μουσουλμάνοι Δημοκράτες, είμαστε Συντηρητικοί Δημοκράτες» τονίζει, απορρίπτοντας τον πρώτο προσδιορισμό που αποδόθηκε στο ΑΚΡ από δυτικά έντυπα κατ’ αντιστοιχίαν προς τον ευρωπαϊκό όρο Χριστιανοδημοκράτης.

Η όντως εντυπωσιακή αυτή παράθεση όρων, σχετικών με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τη συνταγματική νομιμότητα, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τη μαντίλα, προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις στην Τουρκία. Χθες η Επιτροπή Πρυτάνεων εξέτασε σε έκτακτη συνεδρίαση τις τροποποιήσεις του ΑΚΡ για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, υπό την προεδρία του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου (ΥΟΚ). Το σώμα, διορισμένο από το στρατό και αρμόδιο για θέματα παιδείας, θα καταλυθεί εάν εφαρμοστεί το Σύνταγμα Ερντογάν. Αυτό, ως εγγυητής ελευθεριών αποκτά ειδική βαρύτητα για τις μειονότητες στην Τουρκία, στο πλαίσιο μάλιστα της επίσκεψης του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς και των δηλώσεών του υπέρ της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή