ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΚΑΝΕΜ

Κλιμακώνεται πάλι η ένταση στον Λίβανο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Κλιμακώνεται εκ νέου η ένταση στον Λίβανο μετά τη χθεσινή βομβιστική επίθεση εναντίον του γνωστού για τις ενάντια στη Συρία απόψεις του βουλευτή της Χριστιανικής Φάλαγγας, Αντουάν Γκανέμ. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ο κ. Γκανέμ μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο όπου, τελικά, υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ πέντε ακόμα άνθρωποι -κατά πάσα πιθανότητα περαστικοί- άφησαν την τελευταία τους πνοή έξω από το ξενοδοχείο Μετροπόλιταν όπου και εξερράγη παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα. Η έκρηξη έλαβε χώρα κοντά στην οικεία του πρώην προέδρου του Λιβάνου, Αμίν Τζεμαγιέλ, ο γιος του οποίου και πρώην υπουργός Βιομηχανίας, Πιέρ, δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2006. Οκτώ πολιτικοί του λεγόμενου αντισυριακού μπλοκ έχουν δολοφονηθεί την τελευταία τριετία.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

Ο Κρις Πάτεν στην Αθήνα

ΑΘΗΝΑ. Ο κ. Chris Patten, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος θα είναι ο επίσημος ομιλητής στην Ετήσια Διάλεξη του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με θέμα: «Οι προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Ευρώπης». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί (στα Αγγλικά), απόψε στις 19.00, στο Αμφιθέατρο της Παλαιάς Βουλής (Πλ. Κολοκοτρώνη).

ΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Δεν δέχθηκε τη Ράις ο Πάπας

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Ο Πάπας Βενέδικτος φέρεται να απέρριψε αίτημα για ακρόαση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίσα Ράις στις αρχές του περασμένου μήνα. Πηγές προσκείμενες στο Βατικανό τόνιζαν ότι ο Πάπας παραδοσιακά δεν δέχεται επισκέψεις από πολιτικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Αυγούστου, όμως, ο ιταλικός Τύπος θεωρεί ότι ο Ποντίφικας γύρισε εσκεμμένα την πλάτη στην κυβέρνηση Μπους. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τον Μάρτιο του 2003 και πριν από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, η κ. Ράις είχε τονίσει στον ειδικό απεσταλμένο του Πάπα Ιωάννη Παύλου στην Ουάσιγκτον ότι ο Λευκός Οίκος δεν ενδιαφέρεται για την άποψη του Βατικανού περί ανηθικότητας της τότε επικείμενης εισβολής στη χώρα του Περσικού Κόλπου.

ΟΤΑΝ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ

Φάρμακο «σώζει» από το έιτζ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η προληπτική χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση τουλάχιστον τριών εκατομμυρίων νέων λοιμώξεων από τον ιό του έιτζ στην Αφρική κάθε χρόνο ανακοίνωσαν ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ και του Imperial College του Λονδίνου. Μελέτες σε πιθήκους έδειξαν ότι το σκεύασμα tenofovir, όταν χορηγείται προληπτικά, μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη από τον, σήμερα ανίατο, ιό. Οπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, η λήψη κάποιου χημειοπροφυλακτικού παράγοντα είναι αποτελεσματική στο 90% των περιπτώσεων και μπορεί να μειώσει τις νέες λοιμώξεις κατά 74%. Η χρήση, ωστόσο, ενός τέτοιου φαρμακευτικού σκευάσματος θα κοστίσει στα κράτη της νότιας Αφρικής περί τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 10 ετών.

ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ

Δεν τις αποκλήρωσε ο Παβαρότι

ΡΩΜΗ. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά οι δικηγόροι του αποβιώσαντος τενόρου Λουτσιάνο Παβαρότι ότι υπάρχουν διαφορές σχετικά με τη διάθεση της περιουσίας του. Ενα μέρος της κληρονομούν οι τρεις θυγατέρες του από τον πρώτο του γάμο, ενώ σύμφωνα με την τελευταία διαθήκη που είχε συντάξει ο Παβαρότι τα τρία διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη, έργα τέχνης όπως πίνακες του Ματίς, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 15 εκατομμύρια ευρώ, κληροδοτούνται στην τελευταία σύζυγό του Νικολέτα Μαντοβάνι, μέσω ιδρύματος που σύστησε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του. Τα ιταλικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι ο τενόρος αποκλήρωνε στην τελευταία του διαθήκη τα τρία παιδιά του από το πρώτο του γάμο. Η περιουσία του τενόρου υπολογίζεται από 30 – 200 εκατ. ευρώ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ρωσία – Κίνα κατασκοπεύουν ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η κατασκοπεία της Ρωσίας και της Κίνας σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φθάσει ξανά σε ψυχροπολεμικά επίπεδα, κατήγγειλε, χθες, στο Κογκρέσο ο αρχηγός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Μάικ ΜακΚόνελ, ασκώντας πιέσεις για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της αμερικανικής αντικατασκοπίας σε παγκόσμιο επίπεδο. «Οι μυστικές υπηρεσίες της Κίνας και της Ρωσίας είναι μεταξύ των πλέον επιθετικών σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση στοιχείων για τις προστατευόμενες αμερικανικές εγκαταστάσεις, τα αμερικανικά συστήματα, όσο και τα σχέδια ανάπτυξης», δήλωσε. Οι διαμαρτυρίες του έγιναν εν μέσω της κλιμακούμενης εκστρατείας του Λευκού Οίκου υπέρ της ενίσχυσης των αμερικανικών μέτρων παρακολούθησης.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΝΤΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

Φονική κακοκαιρία στη Σλοβενία

ΖΕΛΕΖΝΙΚΙ. Τουλάχιστον πέντε νεκροί και εκτεταμένες υλικές ζημιές είναι ο απολογισμός της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη Σλοβενία. Στην πόλη Ζελέζνικι, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα, ένας άνδρας βρέθηκε καταπλακωμένος από πέτρες, θύμα των κατολισθήσεων, ενώ οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε μια γυναίκα στην ίδια περιοχή και σε άλλα δύο άτομα στη βορειοανατολική χώρα. Στο Τσέρκλιε Γκορένισκεμ, ένας εθελοντής πυροσβέστης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία. Σοβαρά προβλήματα επίσης έχουν προκληθεί στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων υπολειτουργούν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί και το πυρηνικό εργοστάσιο του Κιρσκό. Ο πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει το ποσό των 500.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή