Αλλαγές σε συντάξεις και Δημόσιο

Αλλαγές σε συντάξεις και Δημόσιο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη στήριξη των Γάλλων στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της Γαλλίας, προτάσσοντας την κουλτούρα της παραγωγικότητας, επεχείρησε να κερδίσει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ, στη γαλλική κρατική τηλεόραση. Πολιτικοί αναλυτές σχολίαζαν ότι στόχος της συνέντευξης Σαρκοζί ήταν να αποσοβηθεί ο κίνδυνος κοινωνικής αναταραχής δεδομένου ότι ορισμένα συνδικάτα συζητούν ήδη πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο απεργίας στις 17 Οκτωβρίου. Ο μήνας του μέλιτος, παρατηρούσαν οι ίδιοι σχολιαστές, του Νικολά Σαρκοζί με τους Γάλλους μπορεί να συνέπεσε με το καλοκαίρι, με την έλευση ωστόσο του φθινοπώρου διαφαίνεται η αρχή της δυσαρέσκειας των Γάλλων έναντι των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων. Ο Γάλλος πρόεδρος καλείται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός στους χειρισμούς του, δεδομένου ότι ουδείς έχει ξεχάσει το κόστος που είχαν, για πρώην κεντροδεξιές κυβερνήσεις όπως του τότε πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ το 1995, οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες περιλαμβανόταν και κατάργηση προνομίων.

Τα προνόμια

Την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος Σαρκοζί ανακοίνωσε τις μεταρρυθμίσεις των ειδικών καθεστώτων που αφορούν τα προνόμια συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων στο γαλλικό δημόσιο τομέα – προνόμια τα οποία μεταφράζονται είτε σε δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης είτε δωρεάν περίθαλψη.

Μεταξύ των προνομιούχων είναι οι εργαζόμενοι στους γαλλικούς σιδηροδρόμους, στις κρατικές ενεργειακές επιχειρήσεις EDF και GDF, οι εργαζόμενοι στην Comedie Francaise και στην Οπερα του Παρισιού, οι ναυτικοί και οι ανθρακωρύχοι.

Συνολικά τα συγκεκριμένα προνόμια απολαμβάνουν 1,1 εκατομμύρια Γάλλοι.

«Επανάσταση» στο δημόσιο

Μια μέρα αργότερα, την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος Σαρκοζί ανήγγειλε την κήρυξη «επανάστασης» στον δημόσιο τομέα, με την καθιέρωση αξιών και πρακτικών του ιδιωτικού τομέα. «Οι προτεινόμενες από τον Σαρκοζί μεταρρυθμίσεις αμφισβητούν τον δημόσιο χαρακτήρα του δημόσιου τομέα», σημείωνε ο αναλυτής Λικ Ρουμπέν.

Ο Σαρκοζί φέρεται ότι προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι χαρακτηρίζοντας τον γαλλικό δημόσιο τομέα τον καλύτερο στον κόσμο. Φοβούμενος τις αντιδράσεις, ο Σαρκοζί υποσχέθηκε ότι η μεταρρύθμιση στο γαλλικό δημόσιο θα αποτελέσει ζήτημα διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του – σε αντίθεση με τα ειδικά καθεστώτα των οποίων τη μεταρρύθμιση ο πρόεδρος φιλοδοξεί να ολοκληρώσει εντός δύο εβδομάδων.

Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπ ‘όψιν ότι οι περισσότεροι Γάλλοι διεκδικούν πάντα περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες σε κρίσιμους τομείς όπως της υγείας για παράδειγμα, εκφράζονται πολλές επιφυλάξεις για το αν η γαλλική κοινή γνώμη ακολουθήσει τις προεδρικές πρωτοβουλίες. Παρά επίσης και το γεγονός ότι η συγκυρία ευνοεί τον Νικολά Σαρκοζί, καθώς το κόμμα του, το κεντροδεξιό γκωλικό κόμμα UMP, έχει απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και η σοσιαλιστική αντιπολίτευση τελεί υπό διάλυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή