Δεν ενδιαφέρονται για τα ρομπότ

Δεν ενδιαφέρονται για τα ρομπότ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Μπορεί να συζητήσει, να τραγουδήσει, να εκφράσει συναισθήματα και να βοηθήσει στη διατήρηση της διανοητικής διαύγειας των ηλικιωμένων, κάνοντάς τους δεκάδες ερωτήσεις. Κι όμως, ο lfbot -το φιλικό ρομπότ ιαπωνικού οίκου ευγηρίας- τα τελευταία δύο χρονία περνάει τις ημέρες του… στη γωνία, ολομόναχο.

«Αρχικά, άρεσε στους ενοίκους του γηροκομείου. Ενα μήνα, όμως, μετά την άφιξή του, έχασαν το ενδιαφέρον τους» εξηγεί η Γιασούκο Σαγουάντα, διευθύντρια του οίκου ευγηρίας που βρίσκεται στο Τόκιο. «Προτιμούν τα χνουδωτά αρκουδάκια» λέει μελαγχολικά, πιθανώς στη σκέψη των 4.300 δολαρίων που δαπανήθηκαν για την αγορά του υπερσύγχρονου ηλεκτρονικού μηχανήματος.

Και όπως φαίνεται, δεν είναι οι μοναδικοί ηλικιωμένοι που γυρνάνε την πλάτη στη σύγχρονη τεχνολογία και τα πολύπλοκα προϊόντα της. «Οι περισσότεροι αδιαφορούν για τα ρομπότ. Πιστεύουν ότι δεν είναι πρακτικά, και η χρήση τους είναι υπερβολικά πολύπλοκη. Αυτό που επιζητούν είναι να έχουν σχετική αυτονομία στο σπίτι. Να μπορούν να πλυθούν, να πάνε στην τουαλέτα. Τίποτα παραπάνω» εξηγεί η εξειδικευμένη στην τρίτη ηλικία κοινωνική λειτουργός Ρουθ Κάμπελ του Πανεπιστημίου του Τόκιο.

Το μήνυμα ελήφθη και από τους Ιάπωνες κατασκευαστές, που αντελήφθησαν ότι οι ηλικιωμένοι επιζητούν προϊόντα που να τους βοηθούν στην καθημερινή τους ζωή, να χρησιμοποιούνται με ευκολία, να διαθέτουν μεγάλα κουμπιά, οδηγίες με μεγάλα γράμματα λόγω της εξασθένησης της όρασης και οι ήχοι τους να είναι δυνατοί και ευδιάκριτοι λόγω των προβλημάτων ακοής που συνήθως συνοδεύουν την τρίτη ηλικία.

Απέτυχε και το ροζ ρομπότ – σκύλος

Μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες ήταν το Hopis, ένα ροζ ρομπότ-σκύλος που μπορούσε να μετρήσει το σάκχαρο του αίματος και τη θερμοκρασία του σώματος. Ετσι η κατασκευάστριά του, η εταιρεία Sanyo, εγκατέλειψε τα σκυλιά και προτίμησε να στραφεί σε πολύ απλούστερες συσκευές που βοηθούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής, όπως λόγου χάρη ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα τραπέζια και τηλέφωνα με τεράστιο πληκτρολόγιο.

Γενικότερα, το υψηλό κόστος κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών και η δυσκολία χρήσης τους δυσχεραίνει την πώληση εξειδικευμένων ειδών για ηλικιωμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή