Επιτροπή Σοφών θα διορθώνει τη Wikipedia

Επιτροπή Σοφών θα διορθώνει τη Wikipedia

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αν και δέχεται καθημερινές επισκέψεις από το 7% των χρηστών του Ιντερνετ, η δικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia πάσχει από την αδυναμία της να εγγυηθεί την ακρίβεια του περιεχομένου της. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας, η γερμανική Wikipedia εγκαινιάζει νέο σύστημα, που θα δώσει τέλος στη δυνατότητα των χρηστών να μεταβάλουν το περιεχόμενο των λημμάτων.

Αντίθετα, η «αυτόματη διόρθωση» θα περιορισθεί σε ομάδα έμπιστων συντακτών, που θα πρέπει πρώτα να αποδείξουν την πίστη τους στα ιδεώδη της Wikipedia. Οι απλοί επισκέπτες θα μπορούν να προτείνουν αλλαγές και διορθώσεις, οι οποίες θα εξετάζονται πρώτα από τους έμπιστους συντάκτες.

Η Wikipedia έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής από το 2001, όταν εγκαινιάσθηκε, ενώ περιέχει πάνω από 2 εκατομμύρια λήμματα σε 252 γλώσσες του κόσμου. Η μοναδική της διάταξη, όμως, που δίνει σε όσους θέλουν τη δυνατότητα αλλαγής στοιχείων και λημμάτων, αποτελεί την πηγή ισχύος, αλλά και την αχίλλειο πτέρνα της Wikipedia.

Ενώ το σύστημα Wiki, που σημαίνει «γρήγορα» στα χαβανέζικα, επιτρέπει στην εγκυκλοπαίδεια να αντλεί από τις γνώσεις εκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί να προλάβει κρούσματα ηθελημένης παραποίησης. Πολλές εταιρείες και ιδιώτες εξετάζουν συχνά τα λήμματα που τους αφορούν, ώστε να εντοπίσουν έγκαιρα ανακρίβειες και να αφαιρέσουν πιθανώς ενοχλητικά στοιχεία.

Λάθη για τη δολοφονία του Κένεντι

Σοβαρά σφάλματα, όπως ο ισχυρισμός ότι Αμερικανός δημοσιογράφος είχε συμμετοχή στη δολοφονία του Τζον Κένεντι, μπορούν να μείνουν στα λήμματα της Wikipedia για πολλούς μήνες. Τέτοια κρούσματα έχουν προσφέρει φήμη αναξιοπιστίας στη δημοφιλή ιστοσελίδα.

Οι αλλαγές που προτείνει η ομάδα της Wikipedia, και η μη κερδοσκοπική οργάνωση που βρίσκεται πίσω της, απειλούν όμως την αμεσότητα της εγκυκλοπαίδειας, αλλά και την ταχύτητα δημοσίευση των λημμάτων.

Αλλη αναβάθμιση της Wikipedia αφορά τη χρήση λογισμικού, που θα βαθμολογεί τους συντάκτες της ανάλογα με την αξιοπιστία των προηγούμενων «επεμβάσεών» τους. Εάν οι πληροφορίες που εισήγαγαν δεν αλλαχθούν, θα εξασφαλίζουν υψηλή βαθμολογία, ενώ εάν άλλοι χρήστες διορθώσουν το λήμμα, η βαθμολογία του συντάκτη θα υποχωρεί. Αφού συγκεντρωθεί η βαθμολογία, ο υπολογιστής θα δίνει σε κάθε κομμάτι κειμένου βαθμό αξιοπιστίας, ανάλογα με τους συντάκτες που το διαχειρίσθηκαν. Οι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα μπορούν να δουν τη βαθμολογία αυτή σε ειδική σελίδα, που θα σκιάζει με διαφορετικά χρώματα -ανάλογα με την αξιοπιστία τους- κάθε κομμάτι του λήμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή