Η Γερμανία αποκτά Τσαϊνατάουν

Η Γερμανία αποκτά Τσαϊνατάουν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΡΑΝΙΕΝΜΠΟΥΡΓΚ. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την ενοποίηση, πολλές περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας παραμένουν φτωχές, εγκαταλελειμμένες και μάταια προσπαθούν να κρατήσουν τους νέους τους ή να προσελκύσουν επενδυτές.

Σε αυτή τη μοίρα βρίσκεται και το Οράνιενμπουργκ, μια πόλη 40 χιλιάδων κατοίκων, μισή ώρα έξω από το Βερολίνο. Ομως ο Χανς Γιόακιμ Λέσικε, δήμαρχος της πόλης, έχει ένα σχέδιο για να προσελκύσει τουρίστες και επενδυτές: να φτιάξει την πρώτη Τσαϊνατάουν της Γερμανίας. Θα περιλαμβάνει παραδοσιακές παγόδες, τεϊοποτεία και κόκκινα φανάρια. Αν όλα πάνε καλά ίσως και μια μινιατούρα του Σινικού Τείχους στα περίχωρα της πόλης, εκεί που κάποτε βρισκόταν το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζάχσενχάουζεν. Η γερμανική Τσαϊνατάουν «δεν θα είναι μια Ντίσνεϊλαντ», λέει ο κ. Λέσικε. «Ανθρωποι θα δουλεύουν και θα ζουν εδώ και ταυτόχρονα θα αποτελούν μια ακριβή εικόνα της κινεζικής κουλτούρας».

Σχεδίασαν χωριό

Ηδη, αρχιτέκτονες έχουν σχεδιάσει ένα κινεζικό χωριό της περιόδου της δυναστείας Τανγκ (7ος-10ος αιώνας μ.Χ) με μονώροφα σπίτια, παραδοσιακές στέγες και στενούς δρόμους. Το σχέδιο, αν ευδοκιμήσει, θα προσελκύσει αρχικά επενδυτές και στη συνέχεια επισκέπτες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσικε, στην Τσαϊνατάουν θα μένουν δύο χιλιάδες Κινέζοι μετανάστες που θα ανοίξουν ρεστοράν και ιατρεία παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.

Στη Γερμανία ποτέ δεν ευδοκίμησε κινεζική κοινότητα, σε αντίθεση με άλλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Παρίσι και το Λονδίνο όπου η Τσαϊνατάουν εξελίχθηκε φυσικά από εθνικό γκέτο σε τουριστική ατραξιόν. Στη δεκαετία του 1920 ένας σημαντικός αριθμός Κινέζων μεταναστών εγκαταστάθηκε στο Αμβούργο, όμως λίγα χρόνια αργότερα η άνοδος των ναζί στην εξουσία τούς ανάγκασε να εγκαταλείψουν (για καλή τους τύχη) τη Γερμανία. Παρ’ όλα αυτά το δημοτικό συμβούλιο της Οράνιενμπουργκ είναι αποφασισμένο να αψηφήσει τις αρνητικές πιθανότητες.

Για αρκετό καιρό προσπαθούσε να πουλήσει ένα παλιό σοβιετικό αεροδρόμιο στα περίχωρα της πόλης, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα.

Τώρα, λέει ο κ. Λέσικε, Κινέζοι επιχειρηματίες είναι αποφασισμένοι να επενδύσουν 500 εκατομμύρια ευρώ και να χτίσουν εκεί την Τσαϊνατάουν. Πολλοί επενδυτές έχουν επισκεφθεί την περιοχή και έχουν υποβάλει προτάσεις τις οποίες ο δήμαρχος παρέπεμψε προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο του κρατιδίου. Το σχέδιο εγκρίθηκε κατ’ αρχήν και οι εργασίες για την κατασκευή της πρώτης Τσαϊνατάουν της Γερμανίας αναμένεται να αρχίσουν το 2010. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που δεν πιστεύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει μια Τσαϊνατάουν που θα έχει προκύψει με τεχνητό τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή