Κατάλυση δέκα ταμπού στη… Γαλλική Επανάσταση 2007

Κατάλυση δέκα ταμπού στη… Γαλλική Επανάσταση 2007

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γαλλική Επανάσταση του 2007 δεν πέφτουν κεφάλια, αλλά καταλύονται δέκα ταμπού καθώς ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναλαμβάνει το ρόλο του δυναμικότερου ηγέτη της Ευρώπης.

1. Το Αμερικανικό Ταμπού. Η έκφραση ενθουσιασμού για τις ΗΠΑ πάντοτε ήταν απαγορευμένη για ένα Γάλλο πολιτικό ηγέτη, διότι, πάντοτε, θεωρούνταν σύμπραξη με τον καπιταλισμό της «άγριας δύσης», την «Αγγλοσαξονική» ηγεμονία και αγριότητα. Η επίσκεψη του Σαρκοζί στις ΗΠΑ και ο ενθουσιασμός του για το αμερικανικό όνειρο αλλάζουν το κλίμα.

2. Το Αγροτικό Ταμπού. Κανείς Γάλλος πρόεδρος δεν τολμούσε να δείξει ότι αισθανόταν άβολα χαϊδεύοντας μια αγελάδα στην ετήσια έκθεση αγροτικών προϊόντων του Παρισιού. Η κίνηση αυτή τον συνέδεε με την ύπαιθρο και τη «βαθύτερη» Γαλλία. Οι μόνες αγελάδες που γνωρίζει ο Σαρκοζί είναι αυτές στις ετικέτες των τυριών. Το «αγελαδίσιο» πολιτικό κεφάλαιο τελείωσε.

3. Το Χρηματικό Ταμπού. Λίγα πράγματα κρατούνταν λιγότερο κρυφά από τις επαφές μεταξύ προέδρων και πλουσίων. Ο Σαρκοζί με τα ρόλεξ του και την προτίμηση για τα γιοτ πλουσίων φίλων του πέρασε το μήνυμα ότι δεν είναι κακό να έχεις χρήματα.

4. Το Κουλτουριάρικο Ταμπού. Για να κυβερνήσεις τη Γαλλία έπρεπε να είσαι ή να προσποιηθείς ότι είσαι καλλιεργημένος. Ο Σαρκό, θιασώτης του αμερικανικού σινεμά, αισθάνεται καλύτερα με τον Τζόνι Χάλιντεϊ παρά με τον Σαρτρ.

5. Το Μεσανατολικό Ταμπού. Οι ισχυροί δεσμοί της Γαλλίας με τη Μέση Ανατολή είχαν αποτέλεσμα μια ψυχρή στάση έναντι του Ισραήλ. Του Σιράκ τού ξέφυγε ότι μια ιρανική πυρηνική βόμβα είναι αποδεκτή, προτού το μαζέψει. Τώρα ο Σαρκοζί, υποστηρίζοντας ευθέως το Ισραήλ, λέει ότι «μια ιρανική βόμβα ή ο βομβαρδισμός του Ιράν» ίσως να είναι το τρομερό μελλοντικό δίλημμα. Η «αραβική πολιτική» της Γαλλίας έχει αλλάξει.

6. Το Ρωσικό Ταμπού. H Μόσχα ήταν το αντίβαρο της Γαλλίας απέναντι στις ΗΠΑ. Κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η γαλλική Αριστερά προσπαθούσε να αποφασίσει τι ήταν χειρότερο: ο σοβιετικός απολυταρχισμός ή ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός; Αργότερα ο Σιράκ ισχυρίστηκε ότι ο «νεοφιλελευθερισμός» είναι εξίσου σημαντική απειλή στον 21ό αιώνα με τον απολυταρχισμό τον 20ό. Ο Σαρκοζί είναι σαφής: η αμερικανική δημοκρατία επικρατεί του ρωσικού αυταρχισμού.

7. Το Ταμπού της Εργασίας. Η σκληρή δουλειά ως μέσο πλουτισμού δεν ήταν το γαλλικό στυλ. Λιγότερη δουλειά- εβδομάδα 35 ωρών- για να είμαστε ευτυχισμένοι (θεωρητικά) ήταν η γαλλική πρόταση. Τώρα ο Σαρκοζί εξυμνεί όσους «ξυπνάνε νωρίς». Στη χώρα του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω», ο υπουργός του επί των οικονομικών δηλώνει με έμφαση: «αρκετά με τις σκέψεις, ώρα για δουλειά». Το σλόγκαν της Σαρκοζίας είναι «δουλεύω, άρα υπάρχω».

8. Το Ακροδεξιό Ταμπού. Για δεκαετίες το ξενοφοβικό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν ευημερούσε διότι κανείς δεν προσέγγιζε αυτή την πολιτική πτέρυγα. Ο Σαρκοζί υπονόμευσε αυτό το μισαλλόδοξο κόμμα με λίγη δική του μισαλλοδοξία για τη γαλλική «εθνική ταυτότητα» και υποσχόμενος να απελάσει τους παράνομους μετανάστες, ενώ ήταν ειλικρινέστερος από την Αριστερά για τα προβλήματα της Γαλλίας με τους μετανάστες.

9. Το Νατοϊκό Ταμπού. Η Γαλλία εξετάζει την επανένταξη στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, κάτι αδιανόητο μετά τη Γκωλική έξοδο του 1966.

10. Το Ταμπού της Ivy League*. Διαβατήριο για κυβερνητική θέση θεωρούνταν πάντοτε η φοίτηση στην Εθνική Σχολή Διοίκησης, όπου οι μελλοντικοί υπουργοί μάθαιναν πώς να αγορεύουν χωρίς σημειώσεις. Ο Σαρκοζί περιγελάει τέτοιου είδους εκλεκτικές συγγένειες. Προτιμάει ένα υπουργικό συμβούλιο χωρίς διανοούμενους.

Η κατάλυση αυτών των ταμπού είναι θετική γιατί αποδυναμώνει τη γαλλική παραλυτική υποκρισία, ανοίγει το δρόμο για στενότερες σχέσεις Γαλλίας-ΗΠΑ και για αντιμετώπιση της χρόνιας υψηλής ανεργίας. Η προσεκτική χρήση αντιμεταναστευτικής ρητορικής είναι ανησυχητική όπως και η χαλαρή κουβέντα για το Ιράν. Ομως, θα υποστηρίξω τον Σαρκοζί ενώ θα περιμένω να δω αν και οι πράξεις του, εκτός από τα λόγια και το στυλ του, είναι επαναστατικά.

* Ο όρος Ivy League σημαίνει μεταφορικά ακαδημαϊκή υπεροχή, κοινωνικός ελιτισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή