Μπους προς Ιράν: Εγκαταλείψατε τα πυρηνικά

Μπους προς Ιράν: Εγκαταλείψατε τα πυρηνικά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ελπίδα ότι το Ιράν θα πεισθεί με ειρηνικά μέσα να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, εξέφρασε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Τζόρτζ Μπους.

Μιλώντας μια ημέρα αφότου η Τεχεράνη διακήρυξε ότι θα υπερασπιστεί εαυτόν με κάθε μέσο και ότι διαθέτει σχέδιο αντιποίνων στην περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί πρώτο, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι: «Συνεχώς διακηρύττω την ελπίδα μου ότι θα πείσουμε το Ιράν να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες που έχει να αναπτύξει πρόγραμμα (πυρηνικών) όπλων και ότι θα το πείσουμε με ειρηνικά μέσα». Ο κ. Μπους πρόσθεσε ότι λαμβάνει «πολύ σοβαρά» τις ιρανικές απειλές κατά του Ισραήλ, το οποίο είναι «πολύ καλός και ισχυρός σύμμαχος».

Οσον αφρά τη συνέχεια στην αντιπαράθεση Δύσης – Τεχεράνης, ο κ. Μπους δήλωσε ότι θα εντείνει την πίεση για νέες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν στις συνομιλίες που θα έχει με τους ηγέτες των χωρών – μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Συνεργαζόμαστε με φίλους και συμμάχους για να στείλουμε το μήνυμα στους Ιρανούς ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος για να προοδεύσουν από την οικονομική απομόνωση και τις οικονομικές κυρρώσεις».

Πάντως, τα σχέδια του κ. Μπους πιθανώς να προσκρούσουν στην αντίδραση της Ρωσίας.

Ο κ. Βιτάλι Τσούρκιν, πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ, αναρωτήθηκε αυτήν την εβδομάδα αν ενδεχόμενες νέες κυρώσεις θα επιλύσουν το πρόβλημα και αν πρέπει να αναληφθεί δράση αμέσως. «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν πρέπει να βιαστούμε να υιοθετήσουμε νέα ψηφίσματα ή κυρώσεις», είπε ο κ. Τσούρκιν. Εν τω μεταξύ, στο άλλο ζήτημα που έχει προκύψει στις αμερικανο-ιρανικές σχέσεις, δηλαδή την επιθυμία του Ιρανού προέδρου κ. Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να επισκεφθεί το Σημείο Μηδέν κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Μπους υποστήριξε την απόφαση των δημοτικών αξιωματούχων να απορρίψουν το αίτημα του κ. Αχμαντινετζάντ. «Καταλαβαίνω γιατί δεν επιθυμούν κάποιον που κυβερνάει μια χώρα η οποία υποστηρίζει την τρομοκρατία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τέλος, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) υιοθέτησε χθες μη δεσμευτικό ψήφισμα, με το οποίο ζητάει τη θέσπιση ζώνης χωρίς πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταψήφισαν την πρόταση, ενώ οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης απείχαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή