ΚΟΣΜΟΣ

Προς αποσταθεροποίηση ο Λίβανος;

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη εκλογή νέου προέδρου στον Λίβανο, η δολοφονία ενός ακόμη πολιτικού, του χριστιανού φαλαγγίτη βουλευτή Αντουάν Γκάνεμ, ήρθε να ρίξει λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης ανάμεσα στη φιλοδυτική κυβέρνηση του Φουάντ Σινιόρα και τη φιλοσυριακή αντιπολίτευση.

«Ο βραχίονας της τρομοκρατίας δεν θα νικήσει και δεν θα καταφέρει να μας οδηγήσει στη σιωπή και την υποταγή», δήλωσε ο Σινιόρα μετά την προχθεσινή, βομβιστική επίθεση σε χριστιανική συνοικία της Βηρυττού, κατά την οποία ο 64χρονος βουλευτής και άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 67 τραυματίστηκαν. Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα αποκτήσουμε νέο πρόεδρο, εκλεγμένο από τη Βουλή, όσο μεγάλη κι αν είναι η συνωμοσία».

Ο υπαινιγμός του Σινιόρα στρέφεται προς τη Συρία, την οποία κατονόμασαν ευθέως άλλοι πολιτικοί της φιλοδυτικής πλειοψηφίας. «Δεν έχω δει ποτέ πιο δειλό καθεστώς από εκείνο του Μπάσαρ Ασαντ», δήλωσε ο Σάαντ Χαρίρι, γιος του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, ο θάνατος του οποίου, το 2005, εγκαινίασε μια μακάβρια αλυσίδα πολιτικών δολοφονιών, με τον Γκάνεμ να αποτελεί τον όγδοο και τελευταίο, μέχρι στιγμής, κρίκο.

Αρνείται η Δαμασκός

Η Δαμασκός αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε ανάμιξη με την πολιτική βία στον Λίβανο και έσπευσε να καταδικάσει από την πρώτη στιγμή τη δολοφονία του Γκάνεμ, όπως έπραξε και η σιιτική, φιλοσυριακή οργάνωση Χεζμπολάχ. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μίλησε ευθέως για «προσπάθειες από τα καθεστώτα της Συρίας και του Ιράν, όπως και από τους συμμάχους τους, να αποσταθεροποιήσουν τον Λίβανο και να υπονομεύσουν την ακεραιότητά του».

Το Κοινοβούλιο του Λιβάνου προβλέπεται να συγκληθεί την ερχόμενη Τρίτη για να εκλέξει πρόεδρο -ένα αξίωμα το οποίο, βάσει άγραφου νόμου, καταλαμβάνεται από Μαρωνίτη χριστιανό- σε αντικατάσταση του φιλοσύρου Εμίλ Λαχούντ, η θητεία του οποίου εκπνέει στα τέλη Νοεμβρίου. Για να εκλεγεί πρόεδρος στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, κάτι που κανένα από τα δύο αντιμαχόμενα μπλοκ δεν διαθέτει. Στους επόμενους γύρους, όμως, αρκεί απλή πλειοψηφία, δηλαδή 65 βουλευτές.

Μετά τη δολοφονία του Γκάνεμ, το φιλοδυτικό μπλοκ περιορίστηκε σε 68 βουλευτές, μόλις τρεις περισσότερους από το απαιτούμενο, κατώτατο όριο. Τους προηγούμενους μήνες, ο συνασπισμός του Σινιόρα είχε διώξει πολλούς βουλευτές του στο εξωτερικό, από τη Γαλλία μέχρι το Κατάρ, ενώ άλλοι αυτοπεριορίστηκαν σε κατ’ οίκον απομόνωση, πίσω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, λόγω του φόβου τρομοκρατικών δολοφονιών. Ο ίδιος ο Γκάνεμ βρισκόταν εδώ και μήνες στο Ντουμπάι απ’ όπου είχε επιστρέψει, για να είναι παρών στην προεδρική εκλογή, μόλις τρεις ημέρες πριν από τη δολοφονία του.

Το φάντασμα του εμφυλίου

Ανεξάρτητα, όμως, από την αλυσίδα των δολοφονιών, το φιλοδυτικό μπλοκ είναι αμφίβολο αν καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο, καθώς τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν υποψήφιο που δεν θα εξασφαλίσει τη συναίνεση και της αντιπολίτευσης. Αλλωστε, η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή απλά και μόνο με το να απόσχουν από την ψηφοφορία, η οποία, για να είναι έγκυρη σύμφωνα με το Σύνταγμα, πρέπει να έχει απαρτία δύο τρίτων.

Με αυτά τα δεδομένα, πολιτικοί αναλυτές στον Λίβανο δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της μετωπικής ρήξης, με την εμφάνιση δύο, αντιμαχόμενων κυβερνήσεων, ξαναζωντανεύοντας το φάντασμα του ολέθριου, εμφυλίου πολέμου της περιόδου 1975- 1990.