ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η UΝΙCΕF

Λιγότερα τα παιδιά Ρώσων που πάνε στο σχολείο

ΓΕΝΕΥΗ. Τεράστια πτώση του ποσοστού των ατόμων που έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση παρατηρείται στα κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ, σύμφωνα με χθεσινή προειδοποίηση της UNICEF, που καταγγέλλει κλιμακούμενες ανισότητες σ’ αυτές τις χώρες μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια παιδιά εισέρχονται ετησίως στον κόσμο της εργατικής τάξης χωρίς να έχουν λάβει οποιαδήποτε επίσημη εκπαίδευση ή οποιοδήποτε δίπλωμα, σε αντίθεση με τις συνθήκες που επικρατούσαν επί σοβιετικής εποχής, όταν τα κράτη προσέφεραν υψηλά επίπεδα μόρφωσης σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού. «Πρόκειται για μια περιοχή που πριν από τη δεκαετία του ’90 απολάμβανε συνολικής εκπαίδευσης και όπου το εκπαιδευτικό σύστημα δέχτηκε σοβαρές πιέσεις κατά τα χρόνια της μετάβασης», δήλωσε η πρόεδρος της αρμόδιας υπηρεσίας της UNICEF. Η ίδια προειδοποίησε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα «θα υπονομευτεί σοβαρά η ικανότητα των κυβερνήσεων να αναπτύξουν διεθνώς ανταγωνιστικές οικονομίες».

ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΑΡΡΟΗ

Φωτιά σε πυρηνικό εργοστάσιο

ΤΟΚΙΟ. Φωτιά ξέσπασε χθες σε πυρηνικό εργοστάσιο της βορείου Ιαπωνίας, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί διαρροή ραδιενέργειας. Το εργοστάσιο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές τον περασμένο Ιούλιο, όταν ένας σεισμός μεγέθους 6,8 της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε τον θάνατο 11 εργαζομένων και τον τραυματισμό χιλίων, ενώ είχε καταγραφεί διαρροή ραδιενέργειας. Η φωτιά, η οποία έγινε αντιληπτή από εργαζόμενο στο εργοστάσιο, ξεκίνησε από ένα σημείο στην οροφή του κτιρίου, απ’ όπου περνούν οι σωληνώσεις του κλιματισμού. Οπως δε τόνισε ο εκπρόσωπος του εργοστασίου, ούτε αυτή τη φορά υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας. Δεν υπήρξαν όμως και τραυματισμοί, αν και η έκταση των ζημιών δεν έγινε αμέσως γνωστή. Οι αρχές διερευνούν την υπόθεση.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΕΡΒΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ

Συμφωνία για τον Κάρατζιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Συμφωνία μεταξύ του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ υπεγράφη το 1995, προκειμένου να διασφαλιστεί η ατιμωρησία του Σερβοβόσνιου αξιωματούχου και να μην παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου. Αυτό υποστηρίζει ο Βλάντο Νάτντεζντιν, Σέρβος αξιωματούχος, ο οποίος το 1995 διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του τότε υπουργού Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

Οι Ιρακινοί πεθαίνουν ακόμη

ΒΑΓΔΑΤΗ. Το Νο 2 της αμερικανικής διοίκησης στο Ιράκ δήλωσε χθες ότι η επτάμηνη επιχείρηση ασφαλείας στη χώρα μείωσε κατά 50% τη βία στη Βαγδάτη, παραδέχθηκε όμως ότι πολίτες εξακολουθούν να πεθαίνουν με τους ίδιους ρυθμούς. Το σχόλιο του Αμερικανού στρατιωτικού έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ παραμένουν τεταμένες, εξαιτίας επεισοδίου με τη συμμετοχή αμερικανικής εταιρείας σεκιούριτι, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι. Ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλικί πρότεινε ότι η αμερικανική πρεσβεία θα πρέπει να βρει άλλη εταιρεία για να προστατεύει τους διπλωμάτες της. Εκπρόσωπος της εταιρείας σεκιούριτι, η οποία εδρεύει στη Β. Καρολίνα, δήλωσε ότι οι υπάλληλοί της κινήθηκαν εντός των ορίων της νομιμότητας.

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ Ε.Ε. – ΑΦΡΙΚΗΣ

«Οχι» Μπράουν στον Μουγκάμπε

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, απείλησε, χθες, να μποϊκοτάρει τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. – Αφρικής σε περίπτωση συμμετοχής του προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Η επισήμανσή του χειροκροτήθηκε μεν από ακτιβιστές στη Ζιμπάμπουε, αλλά η κυβέρνηση της Χαράρε διεμήνυσε ότι ο κ. Μπράουν «χάνει τον καιρό του», καθώς ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι αποφασισμένος να παραστεί στη σύνοδο της Λισσαβώνας τον Δεκέμβριο. Ο πρόεδρος Μουγκάμπε είναι ο μόνος Αφρικανός ηγέτης ο οποίος αντιμετωπίζει ταξιδιωτική απαγόρευση στην Ε.Ε. «και υπάρχει λόγος γι’ αυτό», θυμίζει σε σχετικό άρθρο της η εφημερίδα Independent. «Δεν υπάρχει ελευθερία στη Ζιμπάμπουε ούτε ελευθερία έκφρασης ούτε ελευθερία στον Τύπο. Μόνο βασανισμοί και μαζικός εκφοβισμός της πολιτικής αντιπολίτευσης».

ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

«Πνίγηκε» η Σλοβενία

ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ. Εξι νεκροί, εκατοντάδες σπίτια πλημμυρισμένα, κατεστραμμένες γέφυρες και αποκομμένα οδικά δίκτυα άφησαν πίσω τους οι καταρρακτώδεις βροχές που βύθισαν τη Σλοβενία στη λάσπη. Αμεση βοήθεια προς τους πληγέντες υποσχέθηκε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάντες Γιάνσα. Σε 20 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το κόστος των αποζημιώσεων για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών και την αντιμετώπιση των καταστροφών η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας.

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ζητεί αποζημίωση από το CΒS

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εβδομήντα εκατομμύρια αποζημίωση ζητεί από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο παλαίμαχος δημοσιογράφος και παρουσιαστής ειδήσεων Νταν Ράδερ, ο οποίος κατέθεσε χθες αγωγή εις βάρος του δικτύου και δύο διευθυντικών στελεχών για απάτη και αθέτηση συμβολαίου στο ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Ο Ράδερ, 75 χρόνων, ισχυρίζεται ότι τον μετέτρεψαν σε εξιλαστήριο θύμα της αποκαλυπτικής έρευνας του CBS, από την οποία προέκυψε ότι ο πρόεδρος Μπους ο νεότερος έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή