Χωρίς αντίπαλο ο Μουσάραφ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΑΤΣΙ. Προεδρικές εκλογές για τις 6 Οκτωβρίου προκήρυξε χθες ο Πακιστανός στρατηγός Μουσάραφ. Στις εκλογές, ο Μουσάραφ θα παρουσιαστεί μόνος του, αφού ο ένας αντίπαλός του, ο Ναουάζ Σαρίφ, απελάθηκε, η άλλη, η Μπεναζίρ Μπούτο, δεν έχει επιστρέψει ακόμη από την εξορία και η ισλαμιστική αντιπολίτευση σκοπεύει να μποϊκοτάρει τη διαδικασία.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται για την κίνηση, προ ημερών, του Μουσάραφ να αλλάξει το σύνταγμα ώστε να μπορέσει να είναι υποψήφιος. Το σύνταγμα απαγόρευε σε στρατιωτικούς να κατέβουν στον εκλογικό στίβο αν δεν περάσουν δύο χρόνια αποστρατείας. Ομως, η εκλογική επιτροπή άλλαξε το σχετικό άρθρο του συντάγματος, ώστε ο Μουσάραφ να μπορέσει να διαδεχθεί τον εαυτό του. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν εξετάζει τώρα τις προσφυγές της αντιπολίτευσης, η οποία έχει προαναγγείλει και διαδηλώσεις.

Ο Μουσάραφ απέκτησε την εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα το 1999. Μετά τις επιθέσεις του επόμενου έτους κατά των ΗΠΑ, αναδείχθηκε σε σύμμαχο-κλειδί της Ουάσιγκτον στην περιοχή και σε μοχλό εξάρθρωσης των ισλαμιστικών οργανώσεων. Την πολιτική αυτή παραλίγο να την πληρώσει με τη ζωή του, καθώς έγινε στόχος δολοφονικών επιθέσεων. Ομως, έξι χρόνια αργότερα και ενώ οι μυστικές υπηρεσίες δηλώνουν ότι η Αλ Κάιντα ανασυντάσσεται και ότι οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν πακιστανικά εδάφη για να εξαπολύουν επιθέσεις στο Αφγανιστάν, η Δύση γίνεται όλο και πιο ανυπόμονη με τον Μουσάραφ.

Οι αναφορές στον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα του καθεστώτος του έχουν πληθύνει στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και η υποχρέωσή του να διενεργήσει εκλογές έχει γίνει πολιορκητικός κριός για πολιτικές αλλαγές.

Την πολιτική ευκαιρία έχει αδράξει η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, χαρακτηρίζοντας την επάνοδο της δημοκρατίας -αλλά και της ιδίας- ως απαραίτητη προϋπόθεση για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.

«Το κεντρικό θέμα που απασχολεί το Πακιστάν είναι η αντιπαράθεση της μετριοπάθειας με τον εξτρεμισμό. Η επίλυση του θέματος αυτού θα επηρεάσει τον κόσμο, ειδικά τη νότια και νοτιοανατολική Ασία και όλες τις μουσουλμανικές χώρες. Ο εξτρεμισμός αναπτύσσεται μόνον όταν η κυβέρνηση παραμελεί τις βασικές ευθύνες της για την ευημερία της κοινωνίας. Η δικτατορία στον πολιτικό τομέα και η απελπισία στον κοινωνικό τροφοδοτούν τον εξτρεμισμό» έγραψε η Μπούτο σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της «Ουάσιγκτον Ποστ».

«Στους κόλπους του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών μας, υπάρχουν στοιχεία φιλικά προς τους εξτρεμιστές» έγραψε η Μπούτο, που επιχειρεί να έρθει σε συμφωνία συγκυβέρνησης με τον Μουσάραφ. «Ο στρατός πρέπει να είναι μέρος της μάχης, αλλά δεν μπορεί να τη δώσει μόνος του».

Ολα αυτά βέβαια βασίζονται στην προϋπόθεση ότι το κενό που θα αφήσει ο στρατός θα καλυφθεί πράγματι από τις μετριοπαθείς δυνάμεις και όχι από τους ισλαμιστές.

Το Πακιστάν, δηλαδή, πρέπει να αποδειχθεί διαφορετικό από άλλες μουσουλμανικές χώρες, όπως π.χ. την Τουρκία, όπου η επιρροή του στρατού είναι αντιστρόφως ανάλογη με την επιρροή των ισλαμιστών.

Σε τζιχάντ καλεί ο Λάντεν

Σε ιερό πόλεμο κατά του προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, κάλεσε χθες τους απανταχού μουσουλμάνους ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. «Είναι υποχρεωτικό για τους μουσουλμάνους του Πακιστάν να αρχίσουν ιερό πόλεμο για να διώξουν τον Μουσάραφ, την κυβέρνησή του, τον στρατό του και όσους τον βοηθούν» αναφέρεται σε νέο ηχητικό μήνυμα του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Μπιν Λάντεν ζητεί από τους οπαδούς του να εκδικηθούν για «το αίμα του Αμπντούλ Ρασίντ Γκαζι»,, του ιμάμη του Κόκκινου Τζαμιού του Ισλαμαμπάντ, στο οποίο εισέβαλε ο στρατός τον Ιούλιο. Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι η πολιτική του είναι να καταπολεμεί τον εξτρεμισμό και ότι δεν θα αλλάξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή