Αποχρωσεις

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επανάσταση του επιβάτη

Οταν μείνεις εγκλωβισμένος μέσα σ’ ένα ακινητοποιημένο αεροπλάνο, πάνω από εννιά ώρες, όχι μόνο τραγούδι μπορείς να γράψεις, αλλά ολόκληρο επαναστατικό μανιφέστο για τα δικαιώματα του εγκλωβισμένου επιβάτη. Κάτι τέτοιο περίπου συνέβη με επιβάτιδα των αμερικανικών αερογραμμών (American Airlines), η οποία υποχρεώθηκε να παραμείνει, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι συνεπιβάτες της, εννιάμισι ώρες στο ακινητοποιημένο αεροπλάνο της, με το οποίο θα ταξίδευε από την Καλιφόρνια στο Τέξας, τα περασμένα Χριστούγεννα. Το αεροπλάνο έμενε καθηλωμένο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά οι επιβάτες δεν είχαν δικαίωμα να αποβιβαστούν, καθώς αναζητείτο τρόπος «διαφυγής» από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο. Οταν επιτέλους απελευθερώθηκε είχε συνθέσει τον «ύμνο του εγκλωβισμένου επιβάτη», συνέστησε οργάνωση για τα δικαιώματά του και τώρα «παλεύει» να εξασφαλίσει την υποστήριξη του αμερικανικού Κογκρέσου, για την ψήφιση νόμου, ο οποίος θα επιτρέπει στους επιβάτες, να κατεβαίνουν από το αεροπλάνο, αν αυτό παραμένει στο αεροδρόμιο πάνω από τρεις ώρες. Η οργάνωση επιδιώκει επίσης την υποχρέωση των εταιρειών να παρέχουν νερό, τρόφιμα και ιατρική φροντίδα για τους εγκλωβισμένους επιβάτες.

Απόσυρση βιβλίου

Ο συγγραφέας ενός βιβλίου του δημοτικού, το οποίο εξυμνεί τη Σοβιετική Ενωση, τον Μάο Τσετούνγκ και την κομμουνιστική κυβέρνηση της Κούβας διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση της κυβέρνησης της Βραζιλίας να το αποσύρει από τα δημόσια σχολεία. Χωρίς να εξηγήσει γιατί, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε προχτές ότι αποσύρεται το βιβλίο «Νέα Κριτική Ιστορία» του Βραζιλιάνου ακαδημαϊκού Μάριο Σμιτ, το οποίο διανέμετο δωρεάν στα σχολεία από το 2002. Ωστόσο, ο εκδότης του Αρνάλντο Σαραΐβα διατείνεται ότι αποτέλεσε «θύμα» των πολύχρονων πιέσεων της δεξιάς. Το επίμαχο βιβλίο αναφέρεται στο Μάο ως «μεγάλο κυβερνήτη και στρατιωτικό διοικητή», ο οποίος «αγάπησε πολλές γυναίκες και αγαπήθηκε από αυτές». Περιγράφει επίσης την πρώην Σοβιετική Ενωση ως κράτος χωρίς ανεργία, πληθωρισμό, ή πείνα, ενώ στο κεφάλαιο για την Κούβα επισημαίνει ότι μετά το θάνατο του Κάστρο, η χώρα δεν αποκλείεται να επιστρέψει στην ίδια κατάσταση, που βρισκόταν επί εποχής Μπατίστα.

Αλλαξε γνώμη

Ο δήμαρχος της Καλιφόρνια άλλαξε γνώμη για το δικαίωμα των ομοφυλόφιλων στο γάμο, όταν ανακάλυψε και αποκάλυψε δημοσίως ότι η μεγάλη του κόρη είναι λεσβία. Ο δήμαρχος Τζέρι Σάντερς, Ρεπουμπλικανός και πρώην αρχηγός της αστυνομίας, είχε διαφορετική άποψη επί του θέματος και αποδεχόταν μόνο την πολιτική ένωση ατόμων του ιδίου φύλου. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος, θεωρούσε πριν από δυο χρόνια ότι «η λύση της πολιτικής ένωσης ήταν μια καλή εναλλακτική» για τους ενδιαφερόμενους. «Εκτοτε, όμως, τα πράγματα άλλαξαν, στην περίπτωσή μου», ομολόγησε ευθαρσώς και προχθές έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, σε σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με στόχο την κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας, η οποία απαγορεύει τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων. Παραδέχθηκε επίσης ότι κάποιοι ψηφοφόροι του ενδεχομένως θα διαφωνήσουν με τη νέα επιλογή του, αλλά ζήτησε την… κατανόησή τους, αφού είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι θεωρεί σωστότερο: το καλύτερο για το παιδί του

Εχασε τη δίκη

Η Ζαζά Γκαμπόρ έχασε στη δικαστική διαμάχη με την κόρη της Φραντσέσκα Χίλτον, καθώς η δικαστής, η οποία ασχολήθηκε με την αγωγή της 90χρονης ηθοποιού εναντίον της κόρης της έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται αδίκημα. Ωστόσο, οι δικηγόροι της Γκαμπόρ και του ένατου συζύγου της Φρειδερίκου Ανχαλτ ανακοίνωσαν ότι οι ενάγοντες θα επανέλθουν με νέα αγωγή. Η υπερήλικη ηθοποιός, η οποία έλαμψε στο Χόλιγουντ, στη δεκαετία του 1950 κυρίως για τους πολλούς γάμους και την έξαλλη ζωή της, δεν ήταν παρούσα στο δικαστήριο, καθώς βρισκόταν στο νοσοκομείο για τη φροντίδα των τραυμάτων της από παλαιότερο τροχαίο ατύχημα. Η Γκαμπόρ και ο σύζυγός της έχουν μηνύσει τη Φραντσέσκα Χίλτον από το 2005 ότι πλαστογράφησε την υπογραφή της μητέρας της, για να πάρει δάνειο, με εγγύηση βίλα της, αξίας 14 εκατ. δολαρίων. Ισχυρίζονται επίσης ότι η Χίλτον έκλεψε δυο εκατ. δολάρια, κατά τη συναλλαγή, για να αγοράσει δικό της σπίτι και να επενδύσει σε εταιρεία-μαϊμού στη Νέα Υόρκη. Ο Φρειδερίκος ισχυρίστηκε ότι η Χίλτον (την οποία η Γκαμπόρ έχει αποκτήσει με τον γνωστό μεγιστάνα των ξενοδοχείων και είναι θεία της Πάρις Χίλτον) πήρε τα χρήματα, επειδή φοβόταν ότι δεν θα πάρει αρκετά, όταν πεθάνει η μητέρα της.

«Αρνι» και Κλίντον

Με το… ειδικό βάρος της εμφάνισης και της καλής φυσικής τους κατάστασης, ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο πρώην ηθοποιός και νυν κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ επισκέφθηκαν από κοινού, γυμνάσιο του Λος Αντζελες, για να παρακολουθήσουν από κοντά τις γυμναστικές επιδόσεις των μαθητών του. Οι δυο άνδρες παρακολούθησαν τα παιδιά να γυμνάζονται υπό τους ήχους του τραγουδιού των U2 «Beautiful Day», σκόρπισαν χαμόγελα κι έδωσαν συστάσεις στους μικρούς μαθητές να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο. Αλλωστε η επίσκεψή τους έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τη «Συμμαχία για μια Υγιέστερη Γενιά», με στόχο να εμφυσήσει στην αμερικανική νεολαία την ανάγκη ανάπτυξης υγιέστερων συνηθειών διαβίωσης στο μέλλον. Αυτοί κάτι ξέρουν από γυμναστική και καλή ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή