36 ώρες στη Γενεύη, τον κόμβο της Ευρώπης

36 ώρες στη Γενεύη, τον κόμβο της Ευρώπης

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γενεύη, ο πολιτικός και επικοινωνιακός κόμβος της Ευρώπης, είναι μία από αυτές τις πόλεις που δεν μπορείς να αποφύγεις. Πρόκειται για μία ελβετική εκδοχή της Ατλάντας, της οποίας το αεροδρόμιο θα επισκεφθούν κάποια στιγμή -είτε το θέλουν είτε όχι- όλοι οι Αμερικανοί ταξιδιώτες. Υπάρχουν, όμως, πάρα πολλοί λόγοι για να παρατείνετε τη διαμονή σας στην πόλη. Η Γενεύη διαθέτει μαγευτική λίμνη, ενώ τα μεσαιωνικά της τείχη έχουν φιλοξενήσει αυτοεξόριστους ιδεολόγους απ’ όλη την ήπειρο. Η περίφημη ουδετερότητα της Ελβετίας, αλλά και οι διεθνείς οργανισμοί, που έχουν τις έδρες τους στην πόλη, της προσφέρουν κοσμοπολίτικο αέρα. Αν, λοιπόν, έχετε ποτέ την ευκαιρία, προσθέστε δύο ημέρες στην παραμονή σας στη Γενεύη.

Παρασκευή

4.30 μ.μ. Ραντεβού με ένα σιντριβάνι

Περπατήστε ή νοικιάστε ποδήλατο και κατευθυνθείτε γύρω από την εκπληκτική λίμνη, απ’ όπου μπορείτε να δείτε τις χιονισμένες κορυφές του Λευκού Ορους στον ορίζοντα. Νοικιάστε ποδήλατο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντε Κορναβέν. Ξεκινήστε στον Αγγλικό Κήπο, με το διάσημο ρολόι, κατασκευασμένο από λουλούδια, προτού συνεχίσετε προς την Προκυμαία των «Ζωντανών Νερών» (Ζετέ ντεζ’ Ο Βιβ), απ’ όπου μπορείτε να παρατηρήσετε το εντυπωσιακό σιντριβάνι με τη στήλη ύδατος ύψος 120 μέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

8 μ.μ. Ραντεβού για φοντύ

Κάθε επισκέπτης στην Ελβετία πρέπει να δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά την αχνιστή σπεσιαλιτέ, λιωμένου τυριού, τη φοντύ. Το Εστιατόριο «Λεζ’ Αρμύρ» στο ομώνυμο ξενοδοχείο, είναι ένας πραγματικός θεσμός της φοντύ. Το μεσαιωνικό εστιατόριο, με τα μουσκέτα στον τοίχο, βρίσκεται στο πάνω τμήμα της Παλιάς Πόλης. Αν πεινάτε πολύ, παραγγείλετε τη φοντύ με μανιτάρια.

10 μ.μ. Σταυροδρόμι των κοκτέιλ

Για τη χώνεψη, επιλέξτε βόλτα στους στενούς μεσαιωνικούς δρόμους, με τελικό προορισμό ένα από τα αγαπημένα σημεία συνάντησης της πόλης: τη σκιερή πλατεία του «Μπουρ ντε Φουρ», την παλιά μεσαιωνική αγορά στο κέντρο της παλιάς πόλης. Πάνω από δέκα εστιατόρια και καφέ περικυκλώνουν το μικροσκοπικό σιντριβάνι του 18ου αιώνα στην καλυμμένη με καλντερίμι πλατεία.

Σάββατο

10 π.μ. Διαμαρτυρόμενος λόφος

Αν και τα τείχη της παλιάς πόλης είναι σκεπασμένα με γκραφίτι, το καλντερίμι και οι πέτρινες προσόψεις δεν έχουν αλλάξει στο ελάχιστο από την εποχή της Μεταρρύθμισης, όταν ο Καλβίνος και ο Νοξ κατέφευγαν στην πόλη, για να ιδρύσουν την «Προτεσταντική Ρώμη». Τα σημάδια της Μεταρρύθμισης είναι εμφανή στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πέτρου, με το χαρακτηριστικό πράσινο χάλκινο τρούλο, στην κορυφή του λόφου. Παρεκκλήσι του 15ου αιώνα, δίπλα στο ναό, περιέχει σπάνιας ομορφιάς νωπογραφίες αγγέλων, εντελώς παράταιρες με τη γοτθική αυστηρότητα του καθεδρικού, τις τοιχογραφίες του οποίου αφαίρεσαν οι Προτεστάντες μέσα στο 16ο αιώνα. Σκαρφαλώστε στην κορυφή του βόρειου πύργου, για μία μοναδική θέα της πόλης και της λίμνης της.

3 μ.μ. Βίλα Βολταίρος

Οποιος πιστεύει ότι η φιλοσοφία και η επιχειρηματικότητα δεν συμβαδίζουν, πρέπει να επισκεφθεί το Μουσείο Βολταίρου, στο παλιό σπίτι του φιλοσόφου και σημερινή έδρα του Ινστιτούτου Βολταίρ. Ο Βολταίρος υπήρξε άριστος επιχειρηματίας, ενώ τα γραπτά του πάνω στη ελευθερία του εξασφάλισαν πιστούς και εύπορους πάτρωνες, όπως την Αικατερίνη τη Μεγάλη και τον Μέγα Φρειδερίκο. Η προσωπική αλληλογραφία και πολλά χειρόγραφα του φιλοσόφου εκτίθενται στις αίθουσες του μουσείου.

5 μ.μ. Τα καλύτερα ρολόγια

Αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι βρίσκεσθε στην παγκόσμια πρωτεύουσα της ωρολογοποιίας, περιδιαβάστε την οδό του Ροδανού (rue du Rhone), με τα πολυτελή καταστήματα. Μη χάσετε το κατάστημα Bucherer στον αριθμό 45 της οδού, που πουλάει ρολόγια ποιότητας από το 1888 και διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή Rolex στον κόσμο. Με 44.000 ελβετικά φράγκα (γύρω στα 20.000 ευρώ) θα μπορέσετε να αγοράσετε το πλατινένιο μοντέλο. Αυτό δεν σας ακούγεται αρκετά πρωτότυπο; Προχωρήστε μέχρι το κατάστημα Marconi, που ειδικεύεται στα σπάνια ρολόγια, για να βρείτε κάτι που μόνο ο Ουίλι Ουόνκα, ήρωας του μυθιστορήματος «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», θα μπορούσε να φορέσει.

8 μ.μ. Αραβικές Αλπεις

Η Γενεύη διαθέτει σημαντική αραβόφωνη κοινότητα, όπως αποδεικνύουν και οι πάμπολλες αραβικές επιγραφές σε βιτρίνες καταστημάτων ή τραπεζών. Για μία ανατολίτικη γεύση, ακολουθήστε τις ευωδιές προς την οδό της Βέρνης (Rue de Berne), δίπλα στην μικρή κακόφημη συνοικία της πόλης. Εκεί, θα βρείτε το οικογενειακό εστιατόριο «Λα Καραβάν Πας», με το λαχταριστό αρνίσιο κουσκούς.

11 μ.μ. Τεχνοκράτες

Η Γενεύη μοιάζει να μην έχει νυχτερινή ζωή, αλλά υπάρχουν πολλά σημεία όπου μπορείτε να διασκεδάσετε με τις εύπορες τάξεις της πόλης. Αν δεν σας τρομάζουν οι υψηλές τιμές των ποτών (γύρω στα 12 ευρώ), πηγαίνετε στο «Πλάτινουμ Γκλαμ Κλαμπ». Λευκοί καναπέδες και απόμερα σαλόνια περικυκλώνουν την πίστα χορού, όπου λικνίζεται η «χρυσή νεολαία» της πόλης.

Κυριακή

11 π.μ. Μοντερνιστικό μπραντς

Ποιος είπε ότι οι Ελβετοί δεν έχουν χιούμορ; Σίγουρα όχι οι γελαστοί σερβιτόροι του «Φάιμ», ενός σκανδιναβικού τύπου καφέ, στη δεξιά όχθη της λίμνης. η μοδάτη διακόσμηση, το νόστιμο φαγητό και οι εναλλασσόμενες φωτογραφικές εκθέσεις, προσελκύουν την ενδιαφέρουσα νεολαία της πόλης, κάθε Κυριακή πρωί.

1 μ.μ. Σύμπλεγμα ειρήνης

Οταν ακούτε στις ειδήσεις για «διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στη Γενεύη», το σκηνικό των συνομιλιών αυτών είναι το Ανάκτορο των Εθνών (Palais des Nations), δεύτερη σε σημασία έδρα του ΟΗΕ, μετά τη Νέα Υόρκη. Απλωμένο κατά μήκος της δεξιάς όχθης της Γενεύης, το κτιριακό συγκρότημα αυτό κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930, ως έδρα της Κοινωνίας των Εθνών. Οι ξεναγήσεις στο κτίριο, που διαρκούν μία ώρα και γίνονται σε κάθε μία από τις 15 επίσημες γλώσσες του Οργανισμού, θα σας οδηγήσουν στην εντυπωσιακή αίθουσα συνεδριάσεων. Αργότερα, πηγαίνετε μία βόλτα στο αχανές πάρκο της Αριάνα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ξενοδοχεια:
Ηotel de la Cigone (17, place Longemalle, www.cigogne.ch)
Hotel Les Armures (1, rue du Puits-Saint-Pierre, www.hotel-les-armures.ch)

Διευθυνσεις:
Ενοικιάσεις ποδηλάτων: Rent a Bike (www.rent-a-bike.ch)

Restaurant
Les Armures (1, rue du Puits-Saint-Pierre, www.hotel-les-armures.ch)
La Clemence (20, place du Bourg-de-Four, www.laclemence.ch)
La Caravane Passe (11, rue du Dr. Alfred-Vincent)
Faim (5, rue Chatelain, www.faim.ch)
Καθεδρικός ναός Cathedrale St. Pierre (www.saintpierre-geneve.ch)
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2, Charles-Galland, www.ville-ge.ch/mahΛ)
Επαυλη Βολταίρου (25, rue des Delices, www.ville-ge.ch/imv)
Club Platinum Glam Club (18, quai du Seujet, www.platinum-club.ch)
Εδρα του ΟΗΕ (14, avenue de la Paix, www.unog.ch)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή