Επιστροφή ρατσισμού σε σχολείο

Επιστροφή ρατσισμού σε σχολείο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΖΙΝΑ, Λουϊζιάνα. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στην κωμόπολη Τζίνα της Λουϊζιάνα για να διαμαρτυρηθούν για την εκδήλωση ρατσιστικών φαινομένων σε ποινική υπόθεση ξυλοδαρμού μαθητών και για τις διακρίσεις που θεωρούν ότι έγιναν από τη δικαιοσύνη εις βάρος των μαύρων κατηγορουμένων.

Η αιτία της διαδήλωσης χρονολογείται από τον Αύγουστο του 2006, όταν μαύρος μαθητής του λυκείου της Τζίνα (όπως προφέρεται η πόλη, που ονομάσθηκε από τη γερμανική πόλη Γιένα, τόπο της μεγάλης νίκης του Ναπολέοντα) ρώτησε κατά τη διάρκεια συνέλευσης, εάν οι μαύροι μαθητές έχουν δικαίωμα να κάθονται κάτω από σκιερό δέντρο της αυλής, όπου κάθονταν παραδοσιακά λευκοί συμμαθητές του.

Εστησαν αγχόνες

Παρότι η απάντηση ήταν θετική, την επόμενη ημέρα άγνωστοι κρέμασαν αγχόνες στα κλαδιά του δέντρου, παραπέμποντας ευθέως στην αποτρόπαια πρακτική του λιντσαρίσματος των νέγρων στον αμερικανικό Νότο. Το περιστατικό προκάλεσε μεγάλη ένταση, που εκδηλώθηκε με συχνούς καυγάδες μεταξύ λευκών και μαύρων μαθητών. Υστερα από έναν τέτοιο καυγά, που κατέληξε, όταν ο λευκός μαθητής Τζάστιν Μπάρκερ έπεσε λιπόθυμος, έξι μαύροι μαθητές συνελήφθησαν από την αστυνομία. Πέντε από αυτούς κατηγορήθηκαν αρχικά για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ ο έκτος οδηγήθηκε στον δικαστή ανηλίκων. Οι πέντε αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι με εγγύηση, και αφού η εισαγγελία μετέτρεψε τις κατηγορίες σε πρόκληση σωματικών βλαβών. Ο έκτος μαύρος μαθητής παρέμεινε προφυλακισμένος, μετά από απόφαση του δικαστηρίου και εξαιτίας του ήδη βεβαρημένου ποινικού του μητρώου.

Οι βετεράνοι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων, Τζέσι Τζάκσον και Αλ Σάρπτον ηγήθηκαν χθες της πορείας, που σύμφωνα με τους διοργανωτές συγκέντρωσε 50.000 ανθρώπους και σύμφωνα με την αστυνομία 15.000 με 20.000 στη μικρή κωμόπολη των 3.000 κατοίκων.

Ο Τζέσι Τζάκσον που πορεύθηκε φέροντας αμερικανική σημαία στους ώμους του, συνέκρινε τη διαδήλωση με την πορεία στη Σέλμα της Αλαμπάμα και το μποϊκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερι της ίδιας πολιτείας από τη Ρόζα Παρκς τη δεκαετία του 1950.

Πότε «ανάβει» η σπίθα

«Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις πώς θα εξελιχθεί η οργή του κόσμου. Η Ρόζα Παρκς δεν ήταν η πρώτη που αρνήθηκε να καθίσει στις πίσω θέσεις του λεωφορείου, εκείνες για τους νέγρους, και αποφάσισε να πάρει θέση στις πρώτες σειρές, εκείνες των λευκών. Η σπίθα αυτή προκάλεσε ανάφλεξη σε ένα πολύ ξερό αγρό», είπε ο αιδεσιμότατος Τζάκσον. Η πρωτοβουλία της Ρόζα Παρκς, τον Δεκέμβριο του 1955 ήταν αυτή που έδωσε το έναυσμα για το επιτυχημένο μποϊκοτάζ των λεωφορείων της πολιτειακής πρωτεύουσας της Αλαμπάμα, Μοντγκόμερι.

Οι διαδηλωτές πορεύθηκαν κατά μήκος της πόλης, σταμάτησαν μπροστά στο δικαστικό μέγαρο, το πάρκο και το λύκειο, όπου βρισκόταν το επίμαχο δέντρο (η διεύθυνση του λυκείου το έκοψε τον Ιούλιο). Τουλάχιστον δύο χιλιάδες φοιτητές από πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ συμμετείχαν στη διαδήλωση, ενώ εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν προγραμματισθεί στα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Μπους, που εκδήλωσε τη θλίψη του για τα γεγονότα που οδήγησαν στη διαμαρτυρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή