Με στήριξη ΗΠΑ η επίθεση Ισραήλ κατά της Συρίας

Με στήριξη ΗΠΑ η επίθεση Ισραήλ κατά της Συρίας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εβδομάδες μετά τη μυστηριώδη αεροπορική επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Συρίας, τα επιτελεία των δύο χωρών βρέθηκαν και πάλι χθες σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», όταν οι χειριστές των ισραηλινών ραντάρ εντόπισαν ύποπτους σχηματισμούς να πετάνε προς τη χώρα τους, προερχόμενοι από τη Συρία. Ωστόσο, η ένταση εκτονώθηκε γρήγορα, καθώς οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών που απογειώθηκαν διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για σμήνη… αποδημητικών πτηνών! Το επεισόδιο έδωσε τόνο ιλαρότητας στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που παραμένουν, τυπικά, σε εμπόλεμη κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, οι ανησυχίες που προκάλεσε η ισραηλινή επιδρομή της 6ης Σεπτεμβρίου συνδαυλίζονται από τις αποκαλύψεις του τελευταίου 48ώρου.

Χθεσινό ρεπορτάζ της Washington Post επανέρχεται στο σενάριο ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν πυρηνικές εγκαταστάσεις επί συριακού εδάφους. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση Μπους είχε παράσχει στο Ισραήλ πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες στήριζαν την ισραηλινή εκδοχή ότι η Συρία αναπτύσσει κάποιο είδος πυρηνικού προγράμματος σε συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα. Οι Αμερικανοί δεν ήθελαν να παρέμβουν οι ίδιοι, για να μην υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις τους με τη Β. Κορέα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι άφησαν τους Ισραηλινούς να αναλάβουν την πρωτοβουλία.

Η Συρία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα στο πυρηνικό πεδίο και υποστηρίζει ότι τα ισραηλινά αεροπλάνα αναχαιτίσθηκαν από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις και έριξαν τις βόμβες τους στη συριακή έρημο. Ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος, ενώ η κυβέρνηση Ολμερτ στο Ισραήλ έχει επιβάλει αυστηρό επικοινωνιακό «μπλακ άουτ». Ωστόσο, ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης, Βενιαμίν Νετανιάχου, επιβεβαίωσε το σενάριο του βομβαρδισμού.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λουίζ Αρμπούρ καυτηρίασε την απόφαση του Ισραήλ να εντείνει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας χαρακτηρίζοντάς την «εχθρική περιοχή» λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων Παλαιστινίων ισλαμιστών. Η κ. Αρμπούρ δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή των ισραηλινών αρχών ισοδυναμεί με «συλλογική τιμωρία» 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων και προσθέτει «αβάσταχτα βάρη» στον τρομερά καταπονημένο παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι η απόφαση του Ισραήλ να διακόψει τη ροή καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας «βρίσκεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ προς τον άμαχο πληθυσμό, βάσει του διεθνούς δικαίου». Επτά ισραηλινές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με κοινή ανακοίνωσή τους, καταδίκασαν την απόφαση της κυβέρνησής τους.

Το θέμα της Ιερουσαλήμ

Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η χθεσινή τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ισραηλινής κυβέρνησης Χαΐμ Ραμόν υπέρ της επιστροφής της κατεχόμενης, ανατολικής Ιερουσαλήμ στους Παλαιστίνιους. «Η κατοχή απειλεί την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού έθνους, καθώς θα την μετατρέψει στην πράξη σε παλαιστινιακή πρωτεύουσα, με παλαιστινιακή, δημογραφική πλειοψηφία», δήλωσε ο Ραμόν, προσθέτοντας ότι παρουσιάζεται η ευκαιρία στο Ισραήλ για μια συνολική συμφωνία ειρήνης, καθώς «δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει στο μέλλον καλύτερη παλαιστινιακή ηγεσία από τους Αμπάς και Φαγιάντ».

Σε διαδήλωση μετατράπηκε η κηδεία του Γκάνεμ

Με τις σημαίες της χώρας του κέδρου και του κόμματος των Χριστιανών Φαλαγγιτών, χιλιάδες Λιβανέζοι συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, στη Βηρυτό, τον δολοφονημένο βουλευτή Αντουάν Γκάνεμ, τελευταίο θύμα σειράς πολιτικών δολοφονιών της τελευταίας διετίας, που έχει φέρει τον Λίβανο στα πρόθυρα νέου εθνικού διχασμού. Με συνέντευξή του σε εφημερίδα της Βηρυτού, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να προκύψουν δύο κυβερνήσεις στον Λίβανο μετά τη διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου, που προβλέπεται να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη και σκιάζεται από τη μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ του φιλοδυτικού και του φιλοσυριακού μπλοκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή