Ο Καβάφης «φωτίζει» … το Μεσανατολικό

Ο Καβάφης «φωτίζει» … το Μεσανατολικό

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πιο γνωστά ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη επιστράτευσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πρώην επίτροπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Λόρδος Κρις Πάτεν, για να περιγράψει την αποτυχημένη πολιτική των Βρυξελλών στο Μεσανατολικό.

«Αλλά όταν η μεγάλη κρίσις έλθει, η τόλμη και η απόφασίς μας χάνονται, ταράττεται η ψυχή μας, παραλύει κι ολόγυρα απ’ τα τείχη τρέχουμε ζητώντας να γλυτώσουμε με τη φυγή», διάβασε ο λόρδος Πάτεν κατά την έναρξη της ομιλίας του με θέμα τις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή και τον ρόλο της Ευρώπης που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Ο ίδιος σημείωσε, μάλιστα, ότι προ τετραετίας είχε στραφεί ξανά στον Καβάφη και στους «Τρώες», όταν ως επίτροπος της Ε.Ε. είχε βρεθεί στην Ουάσιγκτον προκειμένου να παρουσιάσει τον Οδικό Χάρτη στον πρόεδρο Μπους.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μας διεμήνυσε ότι ως ιδέα ο Οδικός Χάρτης για τη Μέση Ανατολή ήταν καλοδεχούμενη, υπονοώντας ότι δεν τον ενδιέφερε αυτό καθεαυτό το σχέδιο της δανέζικης προεδρίας», αποκάλυψε ο τελευταίος Βρετανός διοικητής του Χονγκ Κονγκ και πρώην ηγέτης των Συντηρητικών. «Η στάση του κ. Μπους μου ήγειρε υποψίες και το ίδιο βράδυ έβγαλα από τη τσάντα μου την ανθολογία του Καβάφη για να διαβάσω του Τρώες», πρόσθεσε ο λόρδος Πάτεν, εκφράζοντας απογοήτευση για τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι υποκύπτουν στις βουλές των Αμερικανών. Ο λόρδος Πάτεν, ο οποίος πάντως διευκρίνισε ότι δεν διακατέχεται από αντιαμερικανικά σύνδρομα, υπογράμμισε ότι δεν είναι ακόμα αργά για να ανατραπεί το δυσοίωνο σκηνικό στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασε, ωστόσο, απαισιοδοξία όσον αφορά τη συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό που διοργανώνουν οι ΗΠΑ και τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να εκφράσει συγκεκριμένες μετριοπαθείς θέσεις, ακόμα και αν αυτές ενοχλήσουν την κυβέρνηση Μπους. «Η Ευρώπη πρέπει να επιμείνει για τη συμμετοχή στη συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου όλων των εμπλεκόμενων κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, αλλά και του Ιράν, υπό την εξής προϋπόθεση: άπαντες θα αποδεχτούν το σαουδαραβικό σχέδιο για την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και να διαμεσολαβήσει η Ευρώπη για τον άμεσο σχηματισμό νέας κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη», δήλωσε ο λόρδος Πάτεν. «Ενδεχομένως, οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί να απορρίψουν τις προτάσεις μας, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε κερδίσει τον σεβασμό των Αράβων», πρόσθεσε. «Εχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά πιστεύω ότι η λύση της ίδρυσης δύο κρατών μπορεί ακόμα να υλοποιηθεί», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή