Οι ΗΠΑ εμμένουν στο εμπάργκο κατά της Κούβας

Οι ΗΠΑ εμμένουν στο εμπάργκο κατά της Κούβας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΒΑΝΑ. Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την επιβολή του αμερικανικού οικονομικού αποκλεισμού της Κούβας και παρά τις διεθνείς πιέσεις για άρση των κυρώσεων ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Κάρλος Γκουτιέρες, ισχυρίστηκε χθες ότι το εμπάργκο απέτρεψε πιθανές επιθέσεις, αφού στέρησε από την κομμουνιστική κυβέρνηση της Αβάνας πόρους, που θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικά εγχειρήματα.

Ο κουβανικής καταγωγής Γκουτιέρες, ο οποίος έφυγε από την Κούβα σε μικρή ηλικία με την οικογένειά του, χαρακτήρισε τον αποκλεισμό «απόλυτα επιτυχημένο». Σε συνέδριο στη Λατινική Αμερική, το οποίο διοργάνωσε η εφημερίδα «Μαϊάμι Χέραλντ», ο Γκουτιέρες υπενθύμισε ότι η κρίση του 1962 ήταν ένας από τους λόγους που εξώθησαν τις ΗΠΑ να επιδιώξουν τον οικονομικό στραγγαλισμό του Φιντέλ Κάστρο.

«Θυμηθείτε το 1962, όταν είχαν πυρηνικά στην Κούβα και ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο όπλο αν το έκριναν απαραίτητο. Σκέφτεται λοιπόν κανείς τι θα συνέβαινε αν το καθεστώς είχε περισσότερους πόρους. Η ιστορία δεν μας απονέμει εύσημα για όσα δεν συμβαίνουν. Δυστυχώς ποτέ δεν επαινείσαι για όσα απέτρεψες», επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός.

Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ροκ, είχε αποκαλέσει την εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων «άγρια». Από το 1992 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει ετήσια ψηφίσματα που ζητούν από την Ουάσιγκτον να άρει το εμπάργκο. Το ίδιο αναμένεται να πράξει και στις 30 Οκτωβρίου, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί διατήρηση του εμπάργκο μέχρις ότου η κομμουνιστική χώρα προχωρήσει στην κατεύθυνση της πολυκομματικής δημοκρατίας.

Ο Γκουτιέρες πιστεύει ότι οι οικονομικές κυρώσεις παρέχουν στην κουβανική κυβέρνηση μια βολική δικαιολογία για τις οικονομικές της αποτυχίες, αλλά δεν επηρεάζει τους Κουβανούς πολίτες, που ούτως ή άλλως περιμένουν στις ουρές για να αγοράσουν τρόφιμα με δελτία. «Δεν έχει την παραμικρή διαφορά για τους Κουβανούς πολίτες», επέμεινε ο Αμερικανός υπουργός.

Πανεθνικός διάλογος

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Κούβας ο πιθανότερος διάδοχος του Κάστρο, ο αδερφός του Ραούλ, που ασκεί χρέη προέδρου της χώρας μετά την ασθένεια του Φιντέλ, εγκαινίασε πανεθνικό διάλογο για το μέλλον της χώρας. Επειτα από δεκαετίες οικονομικής κρίσης, οι Κουβανοί καλούνται να προτείνουν λύσεις σε ομαδικές συζητήσεις. Το μέτρο αποφασίστηκε μετά την ομιλία του Ραούλ Κάστρο, στην οποία παραδέχθηκε ότι οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και πως η αγροτική παραγωγή χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της χώρας.

Οι συνηθέστερες διαμαρτυρίες αφορούν τα χαμηλά ημερομίσθια, που κυμαίνονται γύρω στα 15 δολάρια τον μήνα, και τις κακές δημόσιες υπηρεσίες μέχρι τους περιορισμούς που δεν επιτρέπουν για παράδειγμα να θανατώσεις τη δική σου αγελάδα, να αγοράσεις αυτοκίνητο και να κλείσεις δωμάτια που προορίζονται για τουρίστες.

«Οι συζητήσεις σε επίπεδο βάσης δεν είναι καινοφανές φαινόμενο στην Κούβα. Ανάλογος διάλογος είχε διεξαχθεί στη χώρα και στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και ξανά στα μέσα της δεκαετίας του ’90», σχολίασε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Θέματα», που ενθαρρύνει την ανταλλαγή απόψεων σε ακανθώδη ζητήματα, όπως οι φυλετικές διακρίσεις και η οικονομία της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή