Σε πυραμίδα κλείνουν το Μικρό Μάτερχορν…

Σε πυραμίδα κλείνουν το Μικρό Μάτερχορν…

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ζούσε σήμερα η Χάιντι, είναι βέβαιο ότι δεν θα έτρεχε αμέριμνη στα ορεινά βοσκοτόπια της Ελβετίας, παρέα με τα πρόβατα του παππού της. Σήμερα θα χρησιμοποιούσε ανελκυστήρα για να φτάσει σε γυάλινο παρατηρητήριο, γεμάτο με αέρα υπό πίεση και θα επισκεπτόταν κάποιο συνεδριακό κέντρο στις κορυφές των Αλπεων.

Τα κάποτε παρθένα αλπικά τοπία έχουν μεταβληθεί σε τεράστιες παιδικές χαρές για τους πολύ πλούσιους, με πύργους, πυραμίδες και περιστρεφόμενα ξενοδοχεία, προϊόντα του ανταγωνισμού των ελβετικών καντονιών που προσπαθούν να κατασκευάσουν όλο και πιο ελκυστικούς τουριστικούς πόλους έλξης.

Το τελευταίο σχέδιο προβλέπει… τον «εγκλεισμό» του Μικρού Μάτερχορν (Kleine Matterhorn) στο εσωτερικό πυραμίδας. Ο μικρούλης γείτονας του Μάτερχορν, με την ανθρώπινη επέμβαση, θα αποκτήσει νέο ύψος μετά την πρόσθεση 117 μέτρων ατσαλιού και γυαλιού, σε σχήμα πυραμίδας. Ετσι θα φτάσει στα 4.000 μέτρα. Σήμερα οι Αλπεις καυχώνται για 76 κορυφές με υψόμετρο μεγαλύτερο των τεσσάρων χιλιάδων μέτρων. Μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου «ανανέωσης» του μικρού Μάτερχορν οι κορυφές θα γίνουν 77, αν και η μία θα είναι φτιαγμένη από ανθρώπινο χέρι.

«Στόχος της οικοδόμησης της πυραμίδας είναι η σηματοδότηση του επόμενου βήματος στα 200 χρόνια ιστορίας της περιοχής μας ως κέντρου χειμερινών σπορ. Στόχος μας είναι να κάνουμε το βουνό μας πιο ελκυστικό», εξηγεί ο Ντάνιελ Λούγκεν, του Οργανισμού Τουρισμού του Ζέρματ, του χωριού που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού. «Ηδη, είναι σημείο αναφοράς για τους εκδρομείς της Ευρώπης. Κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι θα καταστρέψουμε ένα παρθένο βουνό. Στόχος μας, όμως, είναι να το κάνουμε πιο ελκυστικό, να δημιουργήσουμε έναν ελβετικό «πύργο του Αϊφελ», που μάλιστα θα είναι ενεργειακώς ολοκληρωτικά αυτάρκης».

Ο αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Χάινζ Γιούλεν είναι ο εμπνευστής του προγράμματος «Matterhorn Glacier Paradise», που εκτός από την πυραμίδα θα περιλαμβάνει εστιατόριο και συνεδριακό κέντρο όπου θα διοχετεύεται αέρας υπό πίεση ακριβώς όπως συμβαίνει στην καμπίνα επιβατών των αεροπλάνων, ώστε να αποφεύγονται οι πονοκέφαλοι.

Αντιδράσεις

Ομως οικολογικές και τοπικές οργανώσεις έχουν εντελώς διαφορετική άποψη και δεν ξεχνούν ότι ο ίδιος αρχιτέκτονας είχε ζητήσει την ανατίναξη του βουνού ώστε όσοι κατοικούν κάτω από τη σκιά του να «ξυπνήσουν από το λήθαργο».

«Σήμερα οι Αλπεις μεταβάλλονται σε παιδική χαρά και ο άνθρωπος προσπαθεί να κυριαρχήσει επί της Φύσης για να δρέψει βραχυπρόθεσμα κέρδη», σχολιάζει ο Ράιμοντ Ρόντενβαλντ της Ελβετικής Εταιρείας για τη Διατήρηση του Περιβάλλοντος. «Σε λίγα χρόνια θα βαρεθούμε την πυραμίδα και θα προχωρήσουμε σε κάτι άλλο, αφήνοντας μία άσχημη ουλή στο βουνό».

Πολλά είναι τα μεγαλόπνοα οικοδομικά έργα που έχουν δρομολογηθεί για την Ελβετία. Οι αρχιτέκτονες που υπογράφουν και το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου, οι Χέρτζογκ και Ντε Μερόν, σχεδιάζουν την αναβάθμιση του Σατζάλπ κοντά στο Νταβός. Εκεί θα οικοδομηθεί υπερπολυτελής ουρανοξύστης, 105 μέτρων. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τον ιδιοκτήτη ξενοδοχείου της περιοχής, που ενέπνευσε τον Τόμας Μαν να συγγράψει Το Μαγικό Βουνό. Και οι κάτοικοι της Αρόζα προσπαθούν να παρεμποδίσουν το Βάιχορνγκιπφελ, στα 2.653 μέτρα, από το να αποκτήσει ένα εξαγωνικό εστιατόριο από μέταλλο και ξύλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή