ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΘΕΝΤΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Εν αναμονή της νέας ρωσικής κυβέρνησης

ΣΟΤΣΙ. Εν αναμονή των αποφάσεων του νεοδιορισθέντος πρωθυπουργού, Βίκτορ Ζουμπκόφ βρισκόταν χθες η ρωσική πολιτική σκηνή, καθώς έληγε η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα προθεσμία για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνηση. Η μόνη αλλαγή που ανακοινώθηκε από νωρίς αφορά τον υπουργό Αμύνης, Ανατόλι Σερντιούκοφ, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το αξίωμα, επειδή έχει νυμφευτεί την κόρη του κ. Ζουμπκόφ. Η αγωνία στα πρόσωπα άλλων κορυφαίων υπουργών ήταν έκδηλη στη διάρκεια των εργασιών, του διεθνούς οικονομικού φόρουμ του Σότσι, όπου ο πρόεδρος Πούτιν επρόκειτο να απευθύνει ομιλία. Δηλώσεις σχετικά με τη διαδοχή του, ο κ. Πούτιν έκανε την Πέμπτη λέγοντας ότι θα διατηρήσει χωρίς αμφιβολία την επιρροή του στη Ρωσία μετά τη λήξη της θητείας του τον Μάρτιο. Ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε κατά της δημιουργίας «κρατικού ενεργειακού τέρατος», διαψεύδοντας τις πληροφορίες για επικείμενη συγχώνευση της Gazprom με τη Rosneft.

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Εξαγοράζει οίκους ανοχής

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ. Ο δήμος του Αμστερνταμ ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 15 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει οίκους ανοχής στην περιβόητη συνοικία με τα κόκκινα φανάρια. Παρόλο που η πορνεία είναι νόμιμη στην Ολλανδία από το 2000, ο δήμος θα αγοράσει 51 καταστήματα με βιτρίνα, όπου οι πόρνες εκθέτουν τα θέλγητρά τους. «Δεν προσπαθούμε να καταδιώξουμε τις πόρνες, αλλά να καταπολεμήσουμε το έγκλημα», λέει ο δήμαρχος του Αμστερνταμ κ. Τζομ Κοέν. «Ο νόμος αναφέρεται στην εθελοντική πορνεία, αλλά σήμερα βλέπουμε κάθε είδους εγκληματικές δραστηριότητες, γυναίκες να πουλιούνται και να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης». Το Βάλεν, είναι από τις παλαιότερες και ομορφότερες του Αμστερνταμ και προσελκύει ορδές τουριστών.

ΓΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Συνάντηση Μαλικί σουνιτών

ΒΑΓΔΑΤΗ. Διέξοδο στην πολιτική κρίση που ταλανίζει το πολύπαθο Ιράκ έδωσε ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, που αποδέχθηκε τα πολιτικά αιτήματα του κυριότερου σουνιτικού μπλοκ, που είχε αποχωρήσει από την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα. Ο πρωθυπουργός είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες» με μέλη του Σουνιτικού Μετώπου, που ζητά να δοθεί τέλος στην πολιτική περιθωριοποίηση των σουνιτών και να ψηφισθεί ειδικός νόμος που θα επιτρέπει στα πρώην στελέχη του μπααθικού καθεστώτος να πολιτεύονται. Την ίδια ώρα, η αμερικανική εταιρεία μισθοφόρων Blackwater άρχισε εκ νέου να προσφέρει υπηρεσίες συνοδείας σε Αμερικανικές αυτοκινητοπομπές. Η ιρακινή κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει την άδεια λειτουργίας της Blackwater, αφότου άνδρες της δολοφόνησαν 10 αμάχους την Κυριακή.

ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Γάλλος, θύμα των Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ. Καμικάζι βομβιστής σκότωσε χθες ένα Γάλλο στρατιώτη της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, ενώ πάνω από 40 μαχητές των Ταλιμπάν φέρονται να σκοτώθηκαν ύστερα από μάχες με κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Χελμάντ του ταραγμένου Νότου της χώρας. Το αντάρτικο των Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση με αυτοκίνητο, που πλεύρισε τεθωρακισμένο όχημα των γαλλικών δυνάμεων, προτού εκραγεί και σκοτώσει ένα Γάλλο. 165 ξένοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί φέτος στο Αφγανιστάν, ενώ οι Γάλλοι διαθέτουν περίπου χίλιους άνδρες επί αφγανικού εδάφους.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Θα αποκολλήσουν σιαμαία

ΠΑΛΟ ΑΛΤΟ (Καλιφόρνια). Την αποκόλληση σιαμαίων κοριτσιών, που γεννήθηκαν ενωμένα στον θώρακα και την κοιλιά, πρόκειται να αποτολμήσουν Αμερικανοί χειρουργοί. Η Γιουρέλια και η Φιορέλα Ρότσα-Αρίν -δύο ετών σήμερα- γεννήθηκαν στο Σαν Χοζέ της Κόστα Ρίκα, και αν όλα πάνε καλά θα χειρουργηθούν τον Νοέμβριο μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικαστικών βημάτων που θα επιτρέψουν την επούλωση την τομών οι οποίες θα προκληθούν από την επέμβαση. Τα νήπια έχουν 50% πιθανότητες να επιβιώσουν της επέμβασης, αν και η έκβασή της θα εξαρτηθεί, από την πιθανή δυσλειτουργία των καρδιακών τους μυών που συνδέονται στον δεξιό κόλπο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ

Υπό προστασία 29 ακόμη περιοχές

ΠΑΡΙΣΙ. Εικοσιεννέα ακόμα τοποθεσίες προσέθεσε η Ουνέσκο στον κατάλογο των «περιοχών που προστατεύονται για τη βιοποικιλία τους» ανακοίνωσε χθες ο διεθνής οργανισμός. Πρόκειται για περιοχές από την Αυστραλία μέχρι τη Μογγολία. Η κατάταξή τους στη λίστα στοχεύει στην προστασία της αφανιζόμενης σταδιακά χλωρίδας και πανίδας τους. Οι περιοχές επιλέγησαν μεταξύ 33 προτεινομένων από τα κράτη μέλη του οργανισμού. Ανάμεσά τους η ορεινή περιοχή Τζαμπάλ αλ Ριχάν του Λιβάνου και η ατόλη Αντ της Μικρονησίας. Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται 529 τοποθεσίες σε 105 κράτη. Ταυτοχρόνως, οι ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο καταστροφής των ιστορικής σημασίας κτιρίων της πρωτεύουσας του Βιετνάμ, του Ανόι.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Να μείνει κοσμικό το Σύνταγμα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Προτροπή προς τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν να μην αλλάξει τη βασική αρχή της κοσμικότητας και να συμβουλευτεί τους κοινωνικούς φορείς κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος, απηύθυνε η πρόεδρος της Τουρκικής Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών κ. Αρζουχάν Γιαλτζιντάγκ. Ο κ. Ερντογάν διακηρύττει ότι θέλει να εισάγει ένα πιο φιλελεύθερο Σύνταγμα από το ισχύον, το οποίο είναι προϊόν του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980 και επικρίνεται τόσο στο εσωτερικό της Τουρκίας, όσο και στο Εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή