Αποχρωσεις

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επταετία γάμου

Η Γερμανίδα πολιτικός Γκαμπριέλε Παουλί υπέβαλε μια ρηξικέλευθη πρόταση: η σύμβαση του γάμου, είπε, πρέπει να διαρκεί μόνο επτά χρόνια. Μετά το πέρας της επταετίας, το ζευγάρι θα πρέπει να συμφωνήσει αν θα επεκτείνει το γάμο του, ειδάλλως, αυτός θα διαλύεται αυτόματα, υποστηρίζει η ίδια, παντρεμένη δύο φορές. Κι ενώ πολλοί, ενδεχομένως, θα συμφωνούσαν μαζί της, είναι γνωστή άλλωστε η λαϊκή πεποίθηση περί της κρίσιμης επταετίας στο γάμο, οι συνάδελφοί της στο CSU, το οποίο ασπάζεται και υπεραμύνεται των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών, έσπευσαν να την αποδοκιμάσουν. Μάλιστα, ο επικεφαλής της CSU στο γερμανικό Κοινοβούλιο Πέτερ Ράμσαουερ δεν δίστασε να συγκρίνει τις ιδέες της με τη «βρώμα κάτω από τα νύχια των χεριών μας». Η 50χρονη πολιτικός από τη Βαυαρία είναι μέλος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), αδελφού κόμματος των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Αγκελα Μέρκελ, και μάλιστα φιλοδοξεί να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Χρηματικό δέλεαρ

Με το δέλεαρ του χρήματος ευελπιστεί να επαναφέρει στην πατρίδα του τον γυναικείο πληθυσμό, που την εγκατέλειψε ο δήμαρχος ανατολικογερμανικής πόλης. Με αφορμή πρόσφατη έρευνα, που έδειξε ότι πολύ περισσότερες γυναίκες απ’ ό,τι άνδρες εγκαταλείπουν την πρώην Ανατολική Γερμανία, ο δήμαρχος είχε μια φαεινή ιδέα: να τους προσφέρει χρήματα για να επιστρέψουν. Κι αυτό έκανε. Με αγγελία στην τοπική εφημερίδα, πρόσφερε 2.000 ευρώ σε όποια κυρία αποφάσιζε να συνάψει τριετές συμβόλαιο ενοικίασης στην πόλη του. Η ανταπόκριση ήταν άμεση, αλλά η προσφορά ελαφρώς εικονική. Κι αυτό, επειδή θέλησε να δοκιμάσει στην πράξη το αποτέλεσμα της σκέψης του. Το εξηγεί άλλωστε στις απαντητικές επιστολές του προς τις κυρίες που ενδιαφέρθηκαν. Αλλά δεν παύει να είναι μια ιδέα, η οποία ποιος ξέρει μπορεί στην έσχατη ανάγκη να γίνει αποδεκτή και να εφαρμοστεί.

Πείραμα ζωής

Πειραματίζονται με τον εαυτό τους τα μέλη μιας αμερικανικής οικογένειας, η οποία επικαλούμενη λόγους οικολογικής συνείδησης αποφάσισε να ζει χωρίς σύγχρονες ανέσεις, οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον και μάλιστα στην καρδιά του Μανχάταν. Η οικογένεια του 43χρονου δημοσιογράφου Κόλιν Μπίβαν, η σύζυγος και η τρίχρονη κόρη τους αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και ζουν χωρίς ηλεκτρικό, χαρτί τουαλέτας, σαμπουάν και άλλου είδους χημικά καθαριστικά. Φυσικά δεν χρησιμοποιούν αυτοκίνητο, αλλά ποδήλατο, απεχθάνονται το πλαστικό και φωτίζονται με κεριά, ενώ για τις ανάγκες του ετήσιου πειράματός τους, προσπαθούν να επιβιώσουν με τη λιγότερη δυνατή κατανάλωση νερού. Τα πράγματα ομολογούν δεν είναι εύκολα, άλλωστε πριν αποφασίσει το ζευγάρι να μετατρέψει σε καθημερινή πράξη την προστασία του περιβάλλοντος, είχε όλα τα χαρακτηριστικά του καταναλωτισμού. Ο στόχος τους είναι να αντέξουν ένα χρόνο, αλλά είτε το πετύχουν είτε όχι απλώς θα κερδίσουν ή θα χάσουν το στοίχημα με τον εαυτό τους. Ωστόσο, το ζητούμενο για τη διάσωση του περιβάλλοντος δεν είναι αυτό, είναι μαζική οικολογική συνείδηση, αυτή που μπορεί να ανατρέψει τα πράγματα.

Ζήτημα οξυγόνου

Στις μεγαλουπόλεις του ανεπτυγμένου κόσμου, η ατμόσφαιρα είναι, κατά κοινή ομολογία, ανυπόφορη. Ανθρωποι και ζώα δυσκολεύονται ακόμη και να αναπνεύσουν. Στο Τόκιο, λοιπόν, όπου επικρατεί μια τέτοια επιβαρυμένη ατμόσφαιρα και τα σκυλάκια υποφέρουν από έλλειψη οξυγόνου, άνοιξε το πρώτο «μπαρ οξυγόνου» αποκλειστικά για σκύλους. Ο ιδιοκτήτης φέρνει το αγαπημένο του τετράποδο στο μπαρ και έναντι μόλις 13 ευρώ, μπορεί να του προσφέρει μια καλή δόση οξυγόνου, η οποία θα επαναφέρει στο ζώο τη χαμένη του ζωτικότητα. Οσοι επισκέφθηκαν ήδη το εν λόγω «μπαρ» είναι ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα. Ο σκύλος τους, λένε, είναι πιο ευδιάθετος και το γάβγισμά του κραταιό και… απειλητικό. Τα ‘χουμε ξαναπεί: όλα αυτά είναι σημεία των καιρών. Ενδείξεις του τι μας περιμένει. Σε λίγο θα κυκλοφορούμε με το μπουκαλάκι οξυγόνου στην τσάντα, ή θα επισκεπτόμαστε τους ειδικούς «χώρους οξυγόνου», ώστε να πάρουμε μια καθαρή ανάσα, απαραίτητη για τη διατήρησή μας στη ζωή.

Ιδιορρυθμίες

Αποζημίωση πολλών χιλιάδων ευρώ διεκδικούν από τον γιατρό τους δύο λεσβίες, στην Αυστραλία, επειδή, έπειτα από τεχνητή γονιμοποίηση, απέκτησαν δύο παιδιά κι όχι ένα, όπως επιθυμούσαν. Οι δύο γυναίκες διεκδικούν από τον γιατρό τους 245.000 ευρώ για τα επιπρόσθετα έξοδα, τα οποία καλούνται να καταβάλλουν για το παραπάνω παιδί. Οι ίδιες ισχυρίζονται ότι είχαν καταστήσει απολύτως σαφές στον γιατρό ότι ήθελαν ένα παιδί, γι’ αυτό και του επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι όφειλε να εμφυσήσει ένα και μόνο έμβρυο. Εκείνος, υποθέτουμε, έβαλε κι ένα δεύτερο για να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης και να που βρήκε τον μπελά του. Ωστόσο, το όλο ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό για να επιδέχεται διακωμώδησης, όταν χιλιάδες ζευγάρια ανά τον κόσμο αγωνιούν και ελπίζουν σ’ ένα παιδί, διά της τεχνητής οδού και εκείνοι που το αποκτούν να το χειρίζονται ωσάν να επρόκειτο για προϊόν συναλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή