Γερμανία / SPD: πολιτικό «Fight Club»

Γερμανία / SPD: πολιτικό «Fight Club»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γερμανία οι σοσιαλδημοκράτες πόρρω απέχουν από αυτό που οραματιζόταν στις αρχές του 20ού αιώνα η Ρόζα. Γι’ αυτό άλλωστε συγκυβερνούν με τους χριστιανοδημοκράτες στον μεγάλο «κοκκινόμαυρο» συνασπισμό. Στην ουσία όμως παρακολουθούν αμήχανα την Αγκελα Μέρκελ να υιοθετεί κεντρώες, συχνά δικές τους θέσεις και να εκτοξεύει στα ύψη τη δημοτικότητά της. Το SPD αδυνατεί να πείσει το εκλογικό σώμα ότι η κεντρώα στροφή των χριστιανοδημοκρατών είναι προϊόν δικών του πιέσεων και νομιμοποίηση των πολιτικών του επιλογών. Επιπλέον δεν έχει αποφασίσει αν πρώτη προτεραιότητά του πρέπει να είναι μια καλή κυβερνητική επίδοση, όπως εύχεται ο σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φραντς Μίντεφερινγκ ή αν πρέπει να χωθεί κάπου ανάμεσα στο λαϊκιστικό Κόμμα της Αριστεράς και το δημοφιλές κόμμα της Μέρκελ και να ανακτήσει «τον ρόλο ενός αληθινά αριστερού λαϊκού κινήματος, που θα εκπροσωπεί όλους όσοι αισθάνονται αδικημένοι και αποκλεισμένοι από την κοινωνία», σύμφωνα με το όραμα της επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας, Αντρέα Νάλες.

Η κληρονομιά Σρέντερ

Τα ίδια τα στελέχη του εξάλλου δεν έχουν ακόμη απαντήσει κατηγορηματικά αν όσα κληροδότησε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι θετικά ή συνιστούν δυσβάσταχτο φορτίο για το κόμμα. Στα τέλη του περασμένου μήνα τρία στελέχη του κόμματος, δύο νυν υπουργοί και ένας πρώην επικεφαλής του SPD, οι Πέερ Στάινμπρουκ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και Ματίας Πλάτσεκ, αποφάσισαν να υπερασπιστούν την κληρονομιά Σρέντερ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από την αριστερή πτέρυγα. Με κεντρικό τους σύνθημα την «κοινωνική δημοκρατία» τα τρία στελέχη διακήρυξαν ότι «το Zeitgeist είναι στο πλευρό των σοσιαλδημοκρατών». «Μια δυναμική οικονομία, μια ζωντανή δημοκρατία κι ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή είναι αλληλένδετα και αλληλεξαρτώμενα στοιχεία, ακόμη και τον 21ο αιώνα», επισήμαναν για να καταλήξουν πανηγυρικά: «Ο 21ος αιώνας θα μπορούσε να γίνει η δεύτερη σημαντική εποχή της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι στο χέρι μας».

Την ίδια στιγμή οι δύο πραιτωριανοί του Σρέντερ, που συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση, εμφανίζονταν «περήφανοι για την 7ετία» και κατακεραύνωναν την κλάψα στις τάξεις του κόμματος. Η αριστερή πτέρυγα στον αντίποδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να ξεχάσει τη διαβόητη -κατά τη γνώμη της- ατζέντα 2010 του Σρέντερ, αποκηρύσσοντάς την ως νεοφιλελεύθερο πακέτο λιτότητας, που όξυνε περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα. Την άποψή τους μοιάζει να συμμερίζεται η πλειοψηφία των πολιτών, αφού σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το 61% πιστεύει ότι κακώς παρουσιάζουν την ατζέντα 2010 ως θετικό επίτευγμα οι σοσιαλδημοκράτες. Η ενδοσκόπηση στους κόλπους των σοσιαλδημοκρατών έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε το γερμανικό περιοδικό κάνει λόγο για πολιτικό «Fight Club». Το αποτέλεσμα είναι η δημοτικότητά των σοσιαλδημοκρατών να έχει καταβαραθρωθεί κάτω από το 30% (από 24% ώς 29%), ενώ οι εταίροι τους έχουν προβάδισμα πάνω από 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή