Συμβιβασμός Δύσης – Ιράν;

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πραγματικό πρόβλημα των ΗΠΑ με το Ιράν δεν είναι τα πυρηνικά όπλα που υποτίθεται ότι σχεδιάζει να αποκτήσει η Τεχεράνη· είναι ότι το Ιράν τείνει να αναδειχθεί σε ηγεμονική περιφερειακή δύναμη της κατ’ εξοχήν πετρελαιοπαραγωγού περιοχής του πλανήτη. Η ειρωνεία είναι ότι την εξέλιξη αυτή διευκόλυναν οι ίδιοι οι Αμερικανοί τσακίζοντας τους περιφερειακούς αντιπάλους του Ιράν, τον Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ και τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ομως το άνοιγμα τρίτου πολεμικού μετώπου, με πλήγματα κατά του Ιράν, παρουσιάζει τεράστιους κινδύνους για τη σταθερότητα και για τη διεθνή οικονομία. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο ψυχολογικός πόλεμος κατά της Τεχεράνης, στον οποίο εντάσσονται και δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ να αποτελεί προετοιμασία για έναν «ιστορικό συμβιβασμό» Δύσης – Ιράν.

Κρις Πάτεν

Ο λόρδος Κρις Πάτεν, πρώην επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., μιλάει στην «Κ» για το Ιράν, τη Ρωσία, αλλά και για τις προοπτικές των Βρετανών Συντηρητικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή