Τρώτε μεσογειακά για επιβράδυνση του Αλτσχάιμερ

Τρώτε μεσογειακά για επιβράδυνση του Αλτσχάιμερ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσθέστε ακόμα ένα όφελος στην υγεία διατρεφόμενοι με μεσογειακό τρόπο – με διατροφή πλούσια σε λαχανικά και πτωχή σε κρέας, η οποία μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, υπαινίσσεται μελέτη.

Οσο πιο πιστά οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ επιμένουν στα ιδανικά της μεσογειακής διατροφής τόσο περισσότερο παρατείνονται οι ζωές τους, διαπίστωσε ο Ελληνας ερευνητής δρ Νικόλαος Σκαρμέας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστήμιου Κολούμπια και οι συνεργάτες του στην πόλη της Νέας Υόρκης.

«Το μέγεθος της επίδρασης ήταν σημαντικό», γράφουν στην έκδοση της 11ης Σεπτεμβρίου του περιοδικού Νeurology.

Οι ερευνητές είχαν αποδείξει προηγουμένως ότι τηρώντας διατροφή μεσογειακού στυλ που αποτελείται από πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά, πολλά ακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ελαιόλαδο, λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα ή κρέας και πουλερικά, «μετρίως υψηλή» κατανάλωση ψαριών και κρασιού κατά τη διάρκεια του φαγητού, περιόριζαν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Τι έδειξε η μελέτη

Στην τρέχουσα μελέτη παρακολούθησαν 192 άτομα, τα οποία διαγνώστηκαν με τη νόσο, για να προσδιορίσουν κατά πόσον η διατροφή θα επιδρούσε στην εξέλιξη της νόσου. Αυτοί που συμμετείχαν στη μελέτη διαιρέθηκαν σε τρεις ομάδες βασισμένες στο κατά πόσον κοντά ήταν οι διατροφικές τους συνήθειες στον μεσογειακό -ιδανικό τρόπο διατροφής και ακολούθως παρακολουθήθηκαν επί 4,4 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος 85% από αυτούς απεβίωσαν.

Ατομα στη μεσαία ομάδα τήρησης της μεσογειακής διατροφής είχαν κατά 35% μικρότερη πιθανότητα να αποβιώσουν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με αυτούς της τελευταίας ομάδας, κάτι που μεταφράστηκε σε 1,33 περισσότερα χρόνια ζωής. Αυτοί στην υψηλότερη ομάδα τήρησης της διατροφής είχαν μικρότερο κίνδυνο κατά 73% να αποβιώσουν και έζησαν σχεδόν επί περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

«Νέα οφέλη αυτής της διατροφής συνεχίζουν να αναδύονται», επισήμανε ο δρ Σκαρμέας σε συνέντευξη Τύπου που συνόδευσε τη μελέτη. «Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερη έρευνα για να προσδιορίσουμε κατά πόσον η τήρηση της μεσογειακής διατροφής βοηθάει επίσης τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ να έχουν πιο αργούς ρυθμούς υποβάθμισης των γνωστικών ικανοτήτων τους, να διατηρούν τις ημερήσιες δεξιότητές τους για να ζουν και για να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής», πρόσθεσε ο επιστήμονας.Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή