Η Χιλή εξέδωσε τον πρώην πρόεδρο του Περού

Η Χιλή εξέδωσε τον πρώην πρόεδρο του Περού

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΜΑ. Σημαντικό βήμα για να εκλείψει η αμνηστία που απολαμβάνουν πολλοί «ισχυροί άνδρες» στη Λατινική Αμερική, χαρακτηρίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις την έκδοση του πρώην προέδρου του Περού, κ. Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος από το περασμένο Σάββατο επέστρεψε σιδηροδέσμιος στην πατρίδα του.

Ο κ. Φουτζιμόρι, πρόεδρος του Περού από το 1990 μέχρι το 2000, αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εξωδικαστικές εκτελέσεις και μια κατηγορία διαφθοράς. Μεταξύ άλλων κατηγορείται ότι εξουσιοδότησε την εκτέλεση 25 ανθρώπων την περίοδο του πολέμου με την αντάρτικη οργάνωση Φωτεινό Μονοπάτι. Αν καταδικαστεί αντιμετωπίζει το ενδεχόμενη της ισόβιας κάθειρξης. Ο 69χρονος κ. Φουτζιμόρι εκδόθηκε στο Περού από τη Χιλή, όπου είχε καταφύγει το 2005 προετοιμάζοντας την επιστροφή του στο Περού. Είχε παραιτηθεί το 2000 με φάξ (!) που έστειλε από ένα ξενοδοχείο στην Ιαπωνία και ενώ η κυβέρνησή του συνταρασσόταν από οικονομικά σκάνδαλα.

Η απόφαση να εκδοθεί ο Φουτζιμόρι είναι μέρος γενικότερης τάσης, δηλώνει ο δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (πρώην βοηθός του Σαλβατόρ Αλιέντε) Χοάν Γκαρσές. «Είναι πολύ θετικό να γνωρίζουν οι αρχηγοί κρατών ότι θα κυνηγηθούν για τα εγκλήματά τους». Ο κ. Μιγκέλ Βιβάνκο, διευθυντής της οργάνωσης Human Rights Watch για την Αμερική χαρακτήρισε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χιλής, «ορόσημο». Πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipspos-Apoyo καταδεικνύει ότι το 72% των Περουβιανών επιδοκιμάζει την έκδοση του πρώην προέδρου, ενώ το 35% πιστεύει ότι ο κ. Φουτζιμόρι έχει πολιτικό μέλλον. Σήμερα ο κ. Φουτζιμόρι ελέγχει μόλις 13 βουλευτές στο Κογκρέσο, ωστόσο, η υποστήριξη που παρέχουν στον νυν πρόεδρο κ. Αλαν Γκαρσία θεωρείται ζωτικής σημασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή