Και η Συρία σε διάσκεψη για το Παλαιστινιακό

Και η Συρία σε διάσκεψη για το Παλαιστινιακό

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Η ισραηλινή κυβέρνηση κατέστησε χθες σαφές ότι δεν αντιτίθεται στη συμμετοχή της Συρίας στη συνδιάσκεψη για το Παλαιστινιακό που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον. «Οι προσκλήσεις θα αποσταλούν από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος και θα καθορίσει τα κριτήρια της συμμετοχής στη συνδιάσκεψη», διευκρίνισε χθες η εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης, Μίρι Εϊσίν. «Δεν θα προβάλλουμε αντίρρηση στη συμμετοχή οποιουδήποτε κράτους έχει κληθεί στη συνδιάσκεψη από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τις αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης σε περίπτωση συμμετοχής των Σύρων στη συνδιάσκεψη.

Παρά ταύτα, πηγές προσκείμενες στην ισραηλινή κυβέρνηση επέμεναν χθες ότι τέθηκαν όροι για τη συμμετοχή των Σύρων στη συνδιάσκεψη. «Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι δεν θα προβάλουμε αντίρρηση στη συμμετοχή της Συρίας υπό την προϋπόθεση ότι η ατζέντα της συνδιάσκεψης θα περιορίζεται στο Παλαιστινιακό», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Παράλληλα, Ισραηλινοί και Δυτικοί διπλωμάτες υποστήριζαν ότι εφόσον η Συρία αποδεχτεί την πρόσκληση των Αμερικανών και συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη θα νομιμοποιήσει τη διεθνή προσπάθεια ενίσχυσης του Παλαιστινίου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς. «Αν οι Σύροι αποδεχτούν την πρόσκληση τότε θα επιδείξουν διάθεση να σπάσουν τους δεσμούς με τη Χαμάς», εκτίμησε Δυτικός διπλωμάτης. Σημειώνεται ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, αποκάλυψε προχθές ότι, εκτός του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής, θα προσκληθούν στη συνδιάσκεψη η Συρία, ο Λίβανος, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Κατάρ.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμερτ, υποστήριξε χθες ότι η ένταση των τελευταίων εβδομάδων στις σχέσεις του εβραϊκού κράτους με τη Συρία θα εξασθενήσει άμεσα. «Αυτή τη στιγμή και τα δύο κράτη βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, αλλά πιστεύω ότι κανείς δεν επιθυμεί έναν ακόμα πόλεμο στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Ολμερτ ενώπιον της επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνεσέτ. Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση βουλευτή αναφορικά με τα σενάρια περί μυστικού σχεδίου για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, ο κ. Ολμερτ υπογράμμισε ότι ο διάλογος με τον κ. Αμπάς αποτρέπει το άνοιγμα ενός νέου κύκλου βίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ θα αποχωρήσει από μεγάλα τμήματα της Δυτικής Οχθης. Ο κ. Ολμερτ, πάντως, εξέφρασε την άποψη ότι για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους θα απαιτηθούν περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή