Κλειστό το χαρτί των εκλογών

Κλειστό το χαρτί των εκλογών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΡΝΜΟΥΘ. Με το αναπάντητο ερώτημα των πρόωρων εκλογών να αιωρείται πάνω από το βήμα του συνεδρίου, ο Γκόρντον Μπράουν απευθύνθηκε χθες για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στη μεγάλη ετήσια συνάντηση του Εργατικού Κόμματος.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή βελτίωση των ποσοστών του Εργατικού Κόμματος μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπράουν, στοιχείο που έχει τροφοδοτήσει έντονες φήμες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Παρόλο που η θητεία της κυβέρνησης λήγει το 2010, προβεβλημένα στελέχη των Εργατικών, όπως ο Τζακ Στρο, τάσσονται ανοικτά υπέρ των πρόωρων εκλογών. Ομως ο Μπράουν προτιμά να κρατά τα χαρτιά του κλειστά.

«Αυτή την εβδομάδα δεν ασχολούμαστε με τις εκλογές, ασχολούμαστε με τις πολιτικές που θα ωφελήσουν τη χώρα μακροπρόθεσμα» είπε ο Μπράουν πριν από την ομιλία του στο θέρετρο του Μπόρνμουθ. Απευθυνόμενος στους συνέδρους, ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε πολλές αναφορές στην εσωτερική πολιτική, με υποσχέσεις για τους τομείς της υγείας, της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών, της παιδείας και της οικιστικής πολιτικής. Ο Μπράουν εξήγγειλε ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών και μαθηματικών για 300.000 παιδιά, 240.000 νέες οικονομικές κατοικίες και εξάλειψη της παιδικής φτώχειας σε διάστημα μιας γενιάς. Υποσχέθηκε επίσης να περιορίσει την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος από ενήλικες και ανηλίκους και να απαντήσει με «ήρεμη ετοιμότητα» στην αναταραχή των χρηματαγορών.

Ο Μπράουν καταχειροκροτήθηκε όταν ανέβηκε στο βήμα, ενώ έντονο ήταν το χειροκρότημα όταν, στη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε «στο χρέος που χρωστούμε ως χώρα και ως κόμμα» στην ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Διεθνής συνθήκη για ρύπους

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, ο Μπράουν τόνισε τη δέσμευση της Βρετανίας για τον περιορισμό των ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Φρόντισε, μάλιστα, εμμέσως να δηλώσει ότι θα πιέσει και τις ΗΠΑ να δεσμευθούν ότι θα περιορίσουν τους ρύπους. «Οι υπουργοί μας θα δουλέψουν ακατάπαυστα για μια νέα διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό των ρύπων, με δεσμευτικούς στόχους για όλες τις ανεπτυγμένες χώρες» είπε, τονίζοντας ιδιαίτερα τη λέξη «όλες». Η παρατήρηση έγινε ενόψει της διάσκεψης για το κλίμα που έχει συγκαλέσει ο Αμερικανός πρόεδρος στην Ουάσιγκτον και η οποία δεν αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτικούς στόχους.

Ο Μπράουν δεν ανακοίνωσε καμία αλλαγή στρατηγικής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. «Δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά στον κόσμο καταφύγιο για την τρομοκρατία και την Αλ Κάιντα» είπε ο Μπράουν. «Ο αγώνας δεν χρειάζεται μόνο στρατιωτικά μέσα. Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας για να απομονώσουμε τους εξτρεμιστές και να κερδίσουμε μυαλά και καρδιές». Ο Μπράουν εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς όσους διώκονται στη Ζιμπάμπουε και στην Μπούρμα. «Μας δένει μια χρυσή κλωστή κοινής ανθρωπιάς που διαπερνά έθνη και θρησκείες και φωτίζει τις πιο σκοτεινές γωνιές του κόσμου» είπε ο Μπράουν. «Οποιοι διώκονται, από την Μπούρμα ώς τη Ζιμπάμπουε πρέπει να ξέρουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πανανθρώπινα και ότι η αδικία δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Mori, οι Εργατικοί προηγούνται των Συντηρητικών με οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, διευρύνοντας το προβάδισμά τους κατά τρεις μονάδες στο διάστημα μιας εβδομάδας. Η αντιστροφή είναι εντυπωσιακή, καθώς προτού η σκυτάλη περάσει από τον Μπλερ στον Μπράουν, τον Ιούνιο, οι Συντηρητικοί προηγούνταν άνετα των Εργατικών. Οι κυβερνητικές θητείες στη Βρετανία διαρκούν πέντε χρόνια, αλλά οι κυβερνήσεις σπάνια εξαντλούν την πενταετία, προκηρύσσοντας συνήθως εκλογές τον τέταρτο χρόνο. Λόγω της αλλαγής ηγεσίας όμως και αφού οι συνθήκες τον ευνοούν, ο Μπράουν μπορεί να προκηρύξει εκλογές προτού καν συμπληρωθούν δυόμισι χρόνια από τη νίκη του Μαΐου 2005.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή