Ο Φουκούντα ορκίζεται νέος πρωθυπουργός

Ο Φουκούντα ορκίζεται νέος πρωθυπουργός

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση υπό τον νέο πρωθυπουργό Γιασούο Φουκούντα ορκίζεται σήμερα στην Ιαπωνία. Εν τω μεταξύ, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Αμπε εμφανίστηκε στην τηλεόραση ζητώντας συγγνώμη από τον ιαπωνικό λαό.

Αύριο στη Βουλή

Ο 71χρονος Φουκούντα, έμπειρο μέλος της παλιάς φρουράς του κόμματος, κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και άρα αύριο θεωρείται σίγουρη η τοποθέτησή του στην πρωθυπουργία με ψήφο στη Βουλή. Ο Φουκούντα αντικατέστησε τον ιέρακα υπουργό Εξωτερικών Τάρο Ασο με τον πρώην υπουργό Παιδείας Ιμπούκι Μπουνμέι και δήλωσε ότι θα εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση των σχέσεων της Ιαπωνίας με τους γείτονές της.

Η πρώτη μάχη που έχει να δώσει ο Φουκούντα αφορά την παράταση ή μη της ιαπωνικής αποστολής στο Αφγανιστάν. Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, που σημείωσε σημαντική άνοδο στις εκλογές του Ιουλίου, έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει την παράταση της ιαπωνικής αποστολής. Η εντολή για την από θαλάσσης υποστήριξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν λήγει την 1η Νοεμβρίου.

Κατά την παραίτησή του, προ δεκαημέρου, ο Σίνζο Αμπε είχε αναφέρει ως αιτία τη δυσκολία συνεννόησης με την αντιπολίτευση στο θέμα αυτό. Ομως, την επόμενη ημέρα ο Αμπε είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο. «Επρεπε να είχα εξηγήσει από την αρχή την κατάστασή μου» είπε χθες ο Αμπε σε συνέντευξη Τύπου από το νοσοκομείο. «Η κατάστασή μου χειροτέρευε τον τελευταίο μήνα και ένιωσα ότι η υγεία μου είχε φθάσει στα όριά της». Οι γιατροί διέγνωσαν στον απερχόμενο πρωθυπουργό γαστρεντερικά προβλήματα εξαιτίας υπερβολικού άγχους. Μετά την αποτυχία στις εκλογές του Ιουλίου, πολλοί ανέμεναν ότι ο Αμπε θα αποχωρούσε από την πρωθυπουργία. Εκείνος όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά και επιβεβαίωσε στη Βουλή ότι θα παραμείνει στο αξίωμά του. «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον λαό για τα προβλήματα που δημιούργησα» είπε ο 51χρονος Αμπε με αδύναμη φωνή. «Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να εκπληρώσω τις προσδοκίες τους».

Ο Αμπε είχε αντικαταστήσει πέρυσι τον Γιουνιχίρο Κοϊζούμι υποσχόμενος να πραγματοποιήσει βαθιές τομές στην ιαπωνική πολιτική σκηνή, μεταξύ άλλων να αναθεωρήσει το φιλειρηνικό ιαπωνικό Σύνταγμα. Ομως, η δημοτικότητά του έπεσε πολύ γρήγορα στα επίπεδα του 30%, καθώς η κυβέρνησή του βυθίστηκε στα σκάνδαλα. Τέσσερις υπουργοί παραιτήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, ενώ ένας αυτοκτόνησε.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην πολιτική» δήλωσε χθες ο Φουκούντα. «Αν δεν αναλάβουμε όλοι δράση θα είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε τις τωρινές συνθήκες».

Εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις

Στην ισχυρή θέση του επικεφαλής για τη χάραξη πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος, ο Φουκούντα τοποθέτησε έναν πρώην υπουργό Οικονομικών, τον Σαντακάζου Τανιγκάκι. «Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις στο μέλλον, αλλά πρέπει επίσης να λάβουμε μέτρα και για όσους έχουν μείνει πίσω» είπε ο Τανιγκάκι.

Μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές για την Ανω Βουλή τον Ιούλιο, ο φόβος στο κόμμα είναι ότι η αντιπολίτευση θα σπρώξει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ώστε να αναλάβει, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες, την εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή