Στους δρόμους, με μοναχούς

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατό χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στην πρωτεύουσα Γιανγκόν με τους 10.000 βουδιστές μοναχούς, που διοργάνωσαν τη χθεσινή, μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του στρατιωτικού καθεστώτος της Βιρμανίας, που διατηρεί τα ηνία της εξουσίας εδώ και 44 χρόνια.

Τη ίδια ώρα, μήνυμα προς την κυβέρνηση της Γιανγκόν απηύθυνε χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που κάλεσε το καθεστώς να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να επιλέξει την οδό του διαλόγου, ενώ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν αναφέρθηκε και αυτός στη Μιανμάρ από το βήμα του συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος στο Μπόρνμουθ, λέγοντας ότι οι διώξεις κατά της δημοκρατίας δεν μπορούν να συνεχίζονται.

Μέχρι στιγμής, το στρατιωτικό καθεστώς έχει επιδείξει σπάνια αυτοσυγκράτηση στη διαχείριση των διαδηλώσεων, που βρίσκονταν χθες στην έκτη ημέρα τους. Ειδικοί εκτιμούν ότι η χούντα της Μιανμάρ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την Κίνα να μη χρησιμοποιήσει βία στην αντιμετώπιση των διαμαρτυριών.

Οι μοναχοί ξεκίνησαν τις χθεσινές διαμαρτυρίες με καθιερωμένη προσευχή στην παγόδα Σουενταγκόν, το ιερότερο βουδιστικό τέμενος της Βιρμανίας. Στην πόλη Μανταλέι της κεντρικής Βιρμανίας, 600 μοναχοί πραγματοποίησαν χθες τη δική τους πορεία διαμαρτυρίας. Οι βουδιστές μοναχοί έχουν αναλάβει εξ ολοκλήρου τη διοργάνωση του κινήματος διαμαρτυρίας από την πολιτική αντιπολίτευση, ενώ η επιτυχία τους είναι τέτοια που πετυχαίνουν να συγκεντρώνουν αριθμό ρεκόρ διαδηλωτών, που έχουν να βγουν στους δρόμους της Μιανμάρ από την εποχή της φιλοδημοκρατικής εξέγερσης του 1988, που πνίγηκε στο αίμα.

Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες άρχισαν τον Αύγουστο, ως κίνηση κατά της οικονομικής περιθωριοποίησης μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Οι αθρόες συλλήψεις και η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, όμως, κράτησε τον κόσμο μακριά από τις διαδηλώσεις, έως ότου αναμιχθούν οι μοναχοί. Ο αριθμός των μοναχών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα τις τελευταίες έξι ημέρες υπήρξε ίσος ή και μεγαλύτερος από εκείνον των πολιτών.

Δύο διασημότητες της Μιανμάρ, ο δημοφιλής ηθοποιός Κιάου Του και ο κωμικός με το παρατσούκλι «Ζαργκανά» συμμετείχαν στη διαδήλωση και προσέφεραν τρόφιμα και νερό στους μοναχούς της παγόδας Σουενταγκόν. «Είμαστε βουδιστές. Ολοι οι βουδιστές πρέπει να στηρίξουν αυτό το κίνημα. Οι μοναχοί κάνουν πολλά για τον λαό μας», είπε ο Κιάου Του.

Η ολοένα και πιο έντονα αντικυβερνητική χροιά των διαδηλώσεων έχει ενισχύσει τις προσδοκίες για αλλαγή, αλλά και τους φόβους για πιθανή βίαιη απάντηση από μέρους της στρατιωτικής χούντας, όπως είχε γίνει και το 1988.

Ασφυκτικές παρασκηνιακές πιέσεις ασκεί, όμως, η Κίνα στο βιρμανικό καθεστώς, ζητώντας εκδημοκρατισμό και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Ο αναλυτής Τζόελ Σιλβερστάιν εκτιμά ότι τα συμφέροντα της Κίνας δεν εξυπηρετούνται από μία εμφύλια σύρραξη στη Μιανμάρ. «Η Κίνα επιθυμεί μία ειρηνική Βιρμανία, η οποία θα υπογράψει συμβόλαια με κινεζικές εταιρείες για την κατασκευή έργων υποδομής», τονίζει ο κ. Σιλβερστάιν. Ανάλογη άποψη εκφράζει και ο αναλυτής Λάρι Τζέιγκαν, που αναφέρει: «Οι Κινέζοι, οι Ινδοί και οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας δεν είναι έτοιμες να ανεχθούν τη σφαγή διαδηλωτών στους δρόμους της Γιανγκόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή