Στρατηγός προειδοποιεί για το τουρκικό Σύνταγμα

Στρατηγός προειδοποιεί για το τουρκικό Σύνταγμα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εις την τάξιν και τα αποδεκτά από την κεμαλική κοινή λογική θέλησε να επαναφέρει την όλη συζήτηση περί του νέου πολιτικού και δημοκρατικού Συντάγματος της Τουρκίας, ο αρχηγός του στρατού ξηράς, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ. «Οι σχετικοί με το λειτουργικό πλαίσιο προσδιορισμοί της αρχής της εκκοσμίκευσης στο Σύνταγμα δεν είναι δυνατόν να αποτελούν θέμα -δημόσιας- συζήτησης», απεφάνθη χθες ο στρατηγός.

Η υπό τύπον διαπίστωσης προειδοποίησή του έχει ως προφανή αποδέκτη το κυβερνών Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το οποίο υπόσχεται ότι το νέο Σύνταγμα εις αντικατάστασιν εκείνου του 1982 θα εγγυάται περισσότερες ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα, ώστε η Τουρκία να προσεγγίσει τα πρότυπα της Ε.Ε.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το σχέδιο Συντάγματος θα τεθεί προς συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση «μάλλον» στις αρχές του 2008. Ωστόσο, η ανακίνηση του θέματος της συνταγματικής νομιμοποίησης της μαντίλας στους δημόσιους χώρους και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τον Ερντογάν την περασμένη Τετάρτη, η δημόσια πλέον συζήτηση περί της θέσης του κεμαλισμού στη σύγχρονη Τουρκία και η μόνιμη ανησυχία της στρατιωτικής και κεμαλικής ελίτ για απόπειρα μετατροπής της Τουρκίας σε Ισλαμική Δημοκρατία προκαλούν αντιδράσεις όπως αυτή του στρατηγού Μπασμπούγ.

Δηλώσεις για τους Κούρδους

Αυτός χθες έθιξε ένα ακόμη φλέγον θέμα, σχετικό με τους Κούρδους. «Κινήματα κατά της κοσμικότητας και των εθνο-εθνικιστών έχουν κοινό στόχο τη δομή του δικού μας έθνους – κράτους», τόνισε ο στρατηγός. Ο όρος «εθνο-εθνικιστής» χρησιμοποιείται στην Τουρκία για να προσδιορίσει του Κούρδους αυτονομιστές και με την αναφορά αυτή ο στρατηγός Μπασμπούγ, πάντα αντίθετος επ’ ονόματι του στρατεύματος στη διδασκαλία της κουρδικής και της γλώσσας των άλλων μειονοτήτων της Τουρκίας, μοιάζει να βάζει «στο ίδιο τσουβάλι» Κούρδους και ΑΚΡ. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που η Αγκυρα δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να διακόψει τις οικονομικές και εμπορικές της σχέσεις με το Ιράν και τη Ρωσία, εις απάντησιν προς τους Αμερικανούς, που την προτρέπουν να προτιμήσει αντί του Ιράν πλούσιες σε φυσικό αέριο χώρες της κεντρικής Ασίας.

Από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατσάν επανέλαβε χθες ότι η χώρα του περιμένει την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ στο θέμα των Κούρδων αυτονομιστών.

Μολονότι όμως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και στη σχεδόν εκβιαστική εκμαίευση της δυτικής συναίνεσης στα τουρκικά αιτήματα η κυβέρνηση Ερντογάν μοιάζει να συμπλέει με το στράτευμα, η οργισμένη προειδοποίηση του στρατηγού Μπασμπούγ έχει τη δική της βαρύτητα. Δεν αποκλείεται, δε, να είναι σχετική και με τον διορισμό του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα στη θέση του γ.γ. του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Ο κ. Τασίν Μπουρσούογλου είχε προταθεί και πριν από οκτώ μήνες, αλλά βέτο στην υποψηφιότητά του είχε ασκήσει ο πρώην πρόεδρος Σεζέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή