ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

Αιματηρή έκρηξη βόμβας στην Πρίστινα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σοβαρές ανησυχίες για ενδεχόμενο εκτροχιασμό του διαλόγου Πρίστινας – Βελιγραδίου με θέμα το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου δημιούργησε η χθεσινή έκρηξη βόμβας στην πρωτεύουσα της επαρχίας, που προκάλεσε τον θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων εννέα. Παρότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η επίθεση δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις, το κλίμα στην Πρίστινα ήταν βαρύ, καθώς επρόκειτο για μία από τις ισχυρότερες εκρήξεις στην πόλη μετά το τέλος του πολέμου το 1999. Η βόμβα, που εξερράγη σε εμπορικό κέντρο στις 2.30 το πρωί, δημιούργησε χάος στην κεντρική λεωφόρο Μπιλ Κλίντον, καταστρέφοντας τουλάχιστον τέσσερα καταστήματα. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για εθνικά ή πολιτικά κίνητρα».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΤΗΣ

Νεκρή Κινέζα λαθρομετανάστρια

ΠΑΡΙΣΙ. Υπέκυψε χθες στα τραύματά της Κινέζα λαθρομετανάστρια, η οποία πήδηξε την περασμένη εβδομάδα από το δωμάτιο του σπιτιού της στο Παρίσι στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τη γαλλική αστυνομία. Η περίπτωση της 51χρονης Ζανγκ Τσουλάν προσείλκυσε την προσοχή των ΜΜΕ εξαιτίας των προσπαθειών της αστυνομίας για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έχει δεσμευτεί ότι θα απελάσει τουλάχιστον 25.000 λαθρομετανάστες μέχρι το τέλος του χρόνου. Η Ζανγκ έπεσε από το παράθυρο του διαμερίσματός της την Πέμπτη, όταν έφτασε η αστυνομία ερευνώντας καταγγελία για κλοπή.

ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ 20 ΣΤΗΝ ΜΠΑΚΟΥΜΠΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

Επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος

ΜΠΑΚΟΥΜΠΑ.Τουλάχιστον 20 άτομα έχασαν χθες τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας σε τέμενος στην Μπακούμπα του Ιράκ. Μεταξύ των νεκρών είναι επτά αστυνομικοί, εκ των οποίων οι τρεις ανώτατοι αξιωματικοί. Οι αξιωματούχοι είχαν συγκεντρωθεί στο τέμενος της Μπακούμπα για το επίσημο γεύμα που παρατίθεται στη δύση του ηλίου και σπάει τη νηστεία του Ραμαζανιού. Στα θύματα περιλαμβανόταν και ο αρχηγός της αστυνομίας. Οι τραυματίες από την επίθεση ανέρχονται στους 15.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ, ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ

Η λίστα υπουργών στον Πούτιν

ΜΟΣΧΑ. «Το σκηνικό της μεταβίβασης της εξουσίας» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον διάδοχό του επρόκειτο να διαμορφώσει, χθες, ο Ρώσος πρόεδρος, αποκαλύπτοντας το νέο σχήμα της κυβέρνησης υπό τον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό, Βίκτορ Ζουμπκόφ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. «Εάν ο κατάλογος των νέων υπουργών είναι έτοιμος, ο κ. Πούτιν θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πέσκοφ, διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος θα μεταβεί εκτάκτως στη Μόσχα από το θέρετρο Σότσι για τον σκοπό αυτό. Ο Βίκτορ Ζουμπκόφ κατέθεσε τα ονόματα των προτεινόμενων υπουργών την Παρασκευή, αλλά η έγκρισή τους καθυστερεί πυροδοτώντας τη φημολογία περί διαδοχής. Σύμφωνα με χθεσινά σχόλια του ρωσικού Τύπου, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι το Κρεμλίνο αναδομεί την ηγεσία με τρόπο ώστε να την προετοιμάσει για την παράδοση του προεδρικού θώκου τον Μάρτιο του 2008.

ΣΕ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Νεκροί δύο Ισπανοί στρατιώτες

ΜΑΔΡΙΤΗ. Δύο Ισπανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν, χθες, στο Αφγανιστάν όταν η αυτοκινητοπομπή τους έπεσε σε ναρκοπέδιο, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Αμύνης, Χοσέ Αντόνιο Αλόνσο. Παράλληλα, αξιωματούχος της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ γνωστοποίησε την απελευθέρωση δύο μελών του ιταλικού στρατιωτικού προσωπικού, που είχαν απαχθεί το περασμένο Σάββατο. Η απελευθέρωση κατέστη εφικτή στη διάρκεια επιχείρησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Αμφότεροι οι όμηροι, ωστόσο, είναι τραυματισμένοι -ο ένας σοβαρά- και νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της διεθνούς δύναμης ΙSΑF.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ

Βία και συλλήψεις στο Πακιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Εν μέσω «σοβαρών ανησυχιών» των ΗΠΑ, κλιμακώνονται οι ταραχές στο Πακιστάν που έχει πυροδοτήσει η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου στις 6 Οκτωβρίου. Δεκάδες άτομα που διαδήλωναν χθες έξω από Ανώτατο Δικαστήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακύρωση της συμμετοχής τριών υποψηφίων της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν αφού προηγήθηκαν συμπλοκές. Με κυρίαρχα συνθήματα «Φύγε Μουσάραφ, φύγε» και «Οι φίλοι της Αμερικής είναι προδότες», οι διαδηλωτές απαίτησαν τη λήξη της προεδρίας του στρατηγού Μουσάραφ και όταν η αστυνομία επιχείρησε να τους διαλύσει, άρχισαν να πετούν πέτρες. Σε μια σπάνια ανακοίνωσή της, η αμερικανική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ χαρακτήρισε τις συλλήψεις πολιτικών ηγετών «εξαιρετικά ενοχλητικές», σημειώνοντας ότι η καταστολή «προκαλεί σύγχυση στους φίλους του Πακιστάν».

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΙΕΤΑΞΕ ΕΡΕΥΝΑ

Φθηνό σπίτι… πήρε ο Ολμερτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ, Μεναχέμ Μαζούζ, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας αναφορικά με την υπόθεση αγοράς κατοικίας στην Ιερουσαλήμ από τον πρωθυπουργό της χώρας, Εχούντ Ολμερτ έναντι εξαιρετικά χαμηλού αντιτίμου. Ο κ. Μαζούζ φέρεται να έχει υπόνοιες ότι ο κ. Ολμερτ αγόρασε την κατοικία με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους εκμεταλλευόμενος το πολιτικό του αξίωμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελίας, ο κ. Ολμερτ αγόρασε την κατοικία με έκπτωση ύψους 480.000 δολαρίων, γεγονός που θεωρείται ύποπτο από τις Αρχές της Ιερουσαλήμ. Χθες, πάντως, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία υπογραμμίζεται ότι η αγορά ήταν «καθαρή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή