Το Ιράν έκλεισε τα σύνορα χθες με το Ιράκ

Το Ιράν έκλεισε τα σύνορα χθες με το Ιράκ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ ξεκινούσε μια φιλόδοξη επικοινωνιακή εκστρατεία στη Νέα Υόρκη, το Ιράν προχωρούσε στο κλείσιμο των συνόρων του με το ιρακινό Κουρδιστάν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη Ιρανού αξιωματούχου από τον αμερικανικό στρατό.

Ο κυβερνήτης του ιρανικού Κουρδιστάν Ισμαήλ Νατζάρ ανακοίνωσε ότι και οι πέντε μεθοριακοί σταθμοί θα μείνουν κλειστοί μέχρις ότου οι Αμερικανοί απελευθερώσουν τον Ιρανό αξιωματούχο Μαχμουντί Φαραντί.

Ο Φαραντί συνελήφθη προ πέντε ημερών στο ξενοδοχείο του, στην πόλη Σουλεϊμανίγια. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για στέλεχος της επίλεκτης δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης «Κουντς» και κατηγορείται ότι διοχετεύει όπλα σε σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Ωστόσο, τόσο η Τεχεράνη όσο και η Βαγδάτη απορρίπτουν την αμερικανική εκδοχή και βεβαιώνουν ότι ο Φαραντί βρισκόταν στο Ιράκ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, προσκεκλημένος από τη διοίκηση του ιρακινού Κουρδιστάν. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλικί: «Η ιρακινή κυβέρνηση είναι εκλεγμένη και κυρίαρχη. Θεωρούμε απαράδεκτη τη σύλληψη ατόμου που είναι κάτοχος νομίμου ιρανικού διαβατηρίου και νόμιμης ιρακινής βίζας».

Από την πλευρά του, ο Κούρδος πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στον γενικό διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγό Πετρέους και ζήτησε την απελευθέρωση του Ιρανού αξιωματούχου. Στην επιστολή του, ο Ταλαμπανί εξέφρασε την αγανάκτησή του για την «ταπείνωση της τοπικής διοίκησης» του ιρακινού Κουρδιστάν.

Το κλείσιμο των συνόρων, που απειλεί με οικονομική ασφυξία το ιρακινό Κουρδιστάν, ερμηνεύεται ως επιτυχής διπλωματική κίνηση της Τεχεράνης με στόχο να διαβρώσει τις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαγδάτης – σχέσεις, οι οποίες δοκιμάζονται ήδη λόγω της πολύκροτης υπόθεσης Μπλακγουότερ.

Στο μεταξύ, ο Αχμεντινετζάντ αναμενόταν να πραγματοποιήσει χθες δύο δημόσιες εμφανίσεις κατά την τρίτη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Ιρανός ηγέτης επρόκειτο να απευθυνθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στην Εθνική Ενωση Τύπου, στην Ουάσιγκτον και να εκφωνήσει ομιλία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του Αχμεντινετζάντ προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις από την εβραϊκή κοινότητα της Νέας Υόρκης και Αμερικανούς πολιτικούς, λόγω της αντισημιτικής και αντιαμερικανικής ρητορείας του. Πάντως, ο Ιρανός πρόεδρος υιοθετεί αυτή τη φορά πολύ ηπιότερη γλώσσα. Με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο Αχμεντινετζάντ διαβεβαίωσε ότι το Ιράν «δεν χρειάζεται» την ατομική βόμβα και ότι «είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι Ιράν και ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά πολέμου».

Ενδεικτική είναι επίσης η πρόθεση του Αχμεντινετζάντ να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 – κάτι που προσέκρουσε στη σφοδρή αντίθεση του δημάρχου Νέας Υόρκης. Υποστηρίζοντας την απόφαση των τοπικών αρχών, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι o Αχμεντινετζάντ είναι «πρόεδρος της χώρας που αντιπροσωπεύει, πιθανότατα, τον μεγαλύτερο σπόνσορα της διεθνούς τρομοκρατίας». Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι εξέτασε το ενδεχόμενο να δοθεί το πράσινο φως στο Ισραήλ να επιτεθεί στις ιρανικές, πυρηνικές εγκαταστάσεις στην πόλη Νατάνζ ώστε, ύστερα από την αναμενόμενη απάντηση της Τεχεράνης, να αποκτήσουν οι Αμερικανοί πρόσχημα για επίθεση εναντίον του Ιράν. Το περιοδικό προσθέτει, πάντως, ότι ύστερα από την έξωση των νεοσυντηρητικών από τον Λευκό Οίκο, η πλάστιγγα στην αμερικανική κυβέρνηση κλίνει υπέρ όσων απορρίπτουν την προσφυγή σε νέο πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή