Φίλος μεν, προσεκτικός δε ο Σαρκοζί στις ΗΠΑ

Φίλος μεν, προσεκτικός δε ο Σαρκοζί στις ΗΠΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Λίγες ώρες πριν από την πρώτη του, σήμερα, ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στις εφημερίδες The New York Times και The International Herald Tribune. Ιδιαιτέρως προσεκτικός, ο κ. Σαρκοζί αναφέρθηκε στο ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, διαβεβαίωσε για τις σχέσεις φιλίας μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ, που αμφότερες, όπως είπε, έδωσαν οικουμενικές αξίες στον κόσμο, τηρώντας ωστόσο αποστάσεις από τους Αμερικανούς σχετικά με την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Προσεκτικός ήταν ο Γάλλος πρόεδρος και έναντι της Ρωσίας, για τον ρόλο της οποίας μίλησε με αφορμή το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ παρακάμπτοντας την πρόσφατη «δυσαρέσκεια» του Βερολίνου, έπλεξε το εγκώμιο της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, διατρανώνοντας την πίστη του στον γαλλογερμανικό άξονα. Γνωρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Παρισιού για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά και τις πρόσφατες σκληρές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι «εγώ δεν χρησιμοποιώ τη λέξη πόλεμο».

Αποστάσεις από Κουσνέρ

Ο Γάλλος πρόεδρος «άδειασε» επί της ουσίας τον υπουργό του των Εξωτερικών, ο οποίος είχε επισημάνει ότι σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματικής οδού, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ετοιμάζεται για το χειρότερο, εννοώντας τον πόλεμο. Ο Σαρκοζί τάσσεται υπέρ της επιβολής σκληρότερων κυρώσεων στο Ιράν και επιμένει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα λυθεί διά της διπλωματικής οδού και του ΟΗΕ. Απέκλεισε το ενδεχόμενο επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στην Τεχεράνη, διαψεύδοντας εκ νέου τον Μπερνάρ Κουσνέρ ο οποίος προ ολίγων ημερών είχε δηλώσει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα τέτοιο ταξίδι.

Ο Σαρκοζί αναφέρθηκε εκτενώς στις φιλικές σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ και επανέλαβε τον θαυμασμό του για τον δυναμισμό της αμερικανικής κοινωνίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν αναιρεί το δικαίωμα της Γαλλίας να συνομιλεί ακόμη και με ηγέτες, όπως ο Ούγκο Τσάβες της Βενεζουέλας, που δημιουργούν προβλήματα στις ΗΠΑ. Ο Σαρκοζί δεν αμφισβητεί τις ΗΠΑ ως υπερδύναμη, διεκδικεί ωστόσο για τη Γαλλία αν όχι έναν ανάλογο ρόλο, πάντως τον πρώτο ρόλο στην Ευρώπη. «Κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει επειδή θέλω η Γαλλία να κατέχει την πρώτη θέση. Η Γαλλία έχει ιδιαίτερη ευθύνη ως χώρα μεταξύ των ιδρυτών της Ενωμένης Ευρώπης και ως μια απο τις πολυπληθέστερες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε με έμφαση.

Αναφορικά με την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο αποχώρησε, με πρωτοβουλία του Ντε Γκολ, το 1966, ο Σαρκοζί έθεσε δύο προϋποθέσεις: να αποδεχτούν οι Αμερικανοί το να αποκτήσει η Ευρώπη κοινή αμυντική πολιτική και δεύτερον να συμμετέχουν Γάλλοι στρατιωτικοί στις ανώτατες βαθμίδες της νατοϊκής ιεραρχίας.

Ως προς το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ο Σαρκοζί επισήμανε ότι μακροπρόθεσμα είναι αναπόφευκτη η ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας. Πρόσθεσε επίσης ότι το πιθανότερο είναι ότι η Ρωσία θα επιμείνει στην άσκηση βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να στηρίξει τη Σερβία. «Είναι όμως η Ευρώπη έτοιμη να δει τη Μόσχα να της υπαγορεύει την εξωτερική της πολιτική;» τόνισε παρότι, τηρώντας την ισορροπία με τη Μόσχα, είπε ότι αντιλαμβάνεται τις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Πούτιν να ενισχύσει τη θέση της χώρας του στη διεθνή σκηνή. Σχολιάζοντας, τέλος, τη σημαντική ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ο Σαρκοζί τόνισε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων έναντι των αμερικανικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή