Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ηλεκτροδότηση

Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ηλεκτροδότηση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Η Μιανμάρ, η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας που γνωρίζει τις τελευταίες ημέρες μεγάλες διαδηλώσεις βουδιστών μοναχών και απλών ανθρώπων, είναι η παλιά Μπούρμα ή Βιρμανία, μια χώρα ακριβώς πέντε φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα σε έκταση και πληθυσμό (671.000 τ. χλμ., 55 εκατ. κάτοικοι). Ως πρωτεύουσα έχει την απολύτως άγνωστη Ναϊπιιτάου, μια πόλη για την οποία σίγουρα δεν μάθατε στο σχολείο, αφού χτίστηκε τα τελευταία χρόνια και εγκαινιάστηκε το 2005.

Η Μιανμάρ, με την πληθωρική ακτογραμμή της, που εκτείνεται ανάμεσα στο Μπαγκλαντές και την Ταϊλάνδη, λειτουργεί ουσιαστικά σαν νότια ακτή της ηπειρωτικής Κίνας, προσφέροντας στο Πεκίνο τις θαλάσσιες προσβάσεις που στερείται. Ψάρια και θαλασσινά από τη Μιανμάρ καταλήγουν στα εστιατόρια της απομακρυσμένης από τις κινεζικές ακτές δυτικής Κίνας, φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τα θαλάσσια κοιτάσματα της Μιανμάρ τροφοδοτούν την κινεζική ανάπτυξη. Σημειώστε ότι η Κίνα κατασκευάζει στη Μιανμάρ σταθμό μεταφόρτωσης πετρελαίου και φυσικού αερίου και πετρελαιαγωγό που θα μεταφέρει στην Κίνα όχι μόνο ντόπιο αέριο και πετρέλαιο αλλά και καύσιμα που θα φθάνουν με τάνκερ από τον Περσικό Κόλπο. Δηλαδή, με τη βοήθεια της Μιανμάρ, οι Κινέζοι ετοιμάζονται να παρακάμψουν τα πολυσύχναστα και στρατηγικά ευαίσθητα στενά της Μαλάκα, κατασκευάζοντας μια εναλλακτική οδό ανεφοδιασμού που, εκτός των άλλων, θα είναι και 1.800 ναυτικά μίλια συντομότερη.

Ενώ όμως η χούντα της Μιανμάρ είναι απασχολημένη να κλείνει ενεργειακές συμφωνίες στο εξωτερικό (πλην της Κίνας και με την Ινδία και την Ταϊλάνδη), τα έχει κάνει θάλασσα στο εσωτερικό. Η φτώχεια και η εξαθλίωση έχουν φθάσει σε απαράδεκτα επίπεδα, με τους στρατιωτικούς να ξοδεύουν 0,5% του ΑΕΠ για την υγεία και το δεκαπλάσιο (60% του προϋπολογισμού!) για προμήθειες οπλικών συστημάτων. Μια χώρα που διαθέτει τα πλουσιότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής, μετά την Ινδονησία, αφήνει τη μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού της χωρίς ρεύμα. Την ίδια ώρα που οι πετρελαϊκές συμφωνίες διαδέχονται η μία την άλλη, η τιμή των καυσίμων έχει φτάσει στα ύψη, απαγορεύοντας στον κόσμο ακόμη και να μετακινηθεί.

Η αλματώδης αύξηση της τιμής των καυσίμων και όχι κάποια ξαφνική επιθυμία για δημοκρατία δυτικού τύπου ήταν αυτή που πυροδότησε τις πρώτες διαδηλώσεις, τον Αύγουστο. Οι βουδιστές μοναχοί κατέβηκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τον κόσμο, με το σκεπτικό ότι η στρατιωτική ηγεσία θα δυσκολευτεί να πνίξει στο αίμα τις δικές τους διαδηλώσεις, όπως θέρισε τους φοιτητές που είχαν εξεγερθεί το 1988. Μέχρι στιγμής, η ήπια και ειρηνική στρατηγική των μοναχών έχει αποδώσει.

Αντί να ξεθυμαίνουν, οι διαδηλώσεις επαναλαμβάνονται και διογκώνονται. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιμη, γιατί αργά ή γρήγορα οι στρατιωτικοί θα εκδηλώσουν κάποιου είδους αντίδραση. Οποια κι αν είναι η κατάληξη, οι κινητοποιήσεις έχουν ήδη προξενήσει μεγάλη ικανοποίηση στις δυτικές κυβερνήσεις, που χρόνια τώρα καταγγέλλουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αυθαιρεσία του στρατού στη Μιανμάρ. Πόσο μεγάλη, θα ήταν όμως η δυτική συμπάθεια προς τη θαρραλέα αντιπολίτευση αν, το ίδιο κι απαράλλακτο καθεστώς, αντί να «παίζει» με την Κίνα, αύριο της γύριζε την πλάτη;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή