Το θερμοκήπιο προτεραιότητα για τον ΟΗΕ

Το θερμοκήπιο προτεραιότητα για τον ΟΗΕ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου μαζί με την καταπολέμηση της φτώχειας και τη λήξη των συγκρούσεων στο Νταρφούρ, ανέφερε ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κόσμο την ερχόμενη χρονιά, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κατά την πρώτη ομιλία στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Οι κλιματικές αλλαγές μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των ομιλητών την ημέρα πριν από τη γενική συνέλευση, ενώ με ενδιαφέρον έγινε δεκτή η πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, να συγκαλέσει ειδική σύνοδο αύριο και μεθαύριο, στην Ουάσιγκτον για το ίδιο ζήτημα. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν οι 15 χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας. Δεν έλειψαν, πάντως, και οι επικριτές της αμερικανικής πρωτοβουλίας, όπως ο Χανς Βερόλμε, της οργάνωσης Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, ο οποίος τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει πως είναι σοβαρή και ότι προτίθεται να θεσπίσει νομοθεσία για τη μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Από την πλευρά του, ο Λούλα, πρόεδρος της Βραζιλίας, χώρας που επίσης συγκαταλέγεται στους μεγάλους ρυπαντές της ατμόσφαιρας, πρότεινε το κράτος του να φιλοξενήσει το 2012 μια παγκόσμια σύνοδο, η οποία θα εξετάσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τη Σύνοδο για τη Γη, που είχε γίνει το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ο γ.γ. του ΟΗΕ εξέφρασε την ικανοποίηση για την αμερικανική πρωτοβουλία και τόνισε ότι έχει λάβει τη διαβεβαίωση του προέδρου Μπους ότι η εν λόγω σύνοδος θα βοηθήσει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για το κλίμα.

Ανάγκη για συναίνεση

Σχολιάζοντας την αμερικανική πρωτοβουλία για τη «σύνοδο των ρυπαντών», ο απεσταλμένος της Ιαπωνίας στον ΟΗΕ, πρώην πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι, επισήμανε ότι θα συμβάλει στην επίτευξη συναίνεσης στο πλαίσιο των προσπαθειών για το κλίμα. Η Ιαπωνία, οι Ευρωπαίοι και άλλες χώρες του ΟΗΕ συμφώνησαν ότι όλες οι χώρες του οργανισμού -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ- θα πρέπει να δεσμευτούν για τη μείωση των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι όλες οι μεγάλες χώρες και ασφαλώς εκείνες που ρυπαίνουν περισσότερο θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα περιορίσουν την εκπομπή ρύπων κατά 50% μέχρι το 2050. Επιπλέον σε μια αποστροφή του λόγου του, η οποία θεωρήθηκε σαφής αιχμή προς την Ουάσιγκτον, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ είναι το μόνο «νόμιμο πλαίσιο» για τον διάλογο για το κλίμα. Ενδιαφέρουσες ήταν και οι ομιλίες στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, τόσο του Σβαρτσενέγκερ, κυβερνήτη της Καλιφόρνια, όσο και του Αλ Γκορ, πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή